Nejaké logické hadanky ?
Znate nejaké dobré logické enigmy ?
Pojdme se na nekteré podivat, prvni dve pochazi z nasledujiciho videa, kde dve z prvich dvou hadanek byly polozeny ucitelum v jednom YT videu, na video v pripade ze nechcete znat odpoved se nedivete pred pokusem hlavolam vyresit sam :
Pojdme se podivat na prvni, jde o zcela jednoduchy princip !
1) Posunte jednou zapalkou tak, aby vznikl ctverec :
2) Vytvorte 2 rady z 5 minci horizontalne a 4 vertikalne (samozrejme to muzete provést i naopak).
U toho druhého engimu, mate za ukol posunot jednou minci tak, aby v kazdé rade bylo 5 minci.
3) Kdo chce, muze se pokusit o nasledujici.
Polozte na stul 2 sklenice, jednu sklenici polozte normalne a druhou vzhuru nohama a pokuste se pomoci sklenice A dostat kulicku do sklenice B aniz by jste kulicku dali do sklenice rukama, nebo si pomahali jinym predmetem :
* Se sklenici B nesmite hybat, a ukolem je dostat kulicku do sklenice B jen za pomoci sklenice A ktera pritom musi zustat vzhuru nohama.
4) A jedna logicka na zaver :
Predstavte si lod. Na té lodi je zebrik ktery od hladiny az po konec meri 18 metru a ma 18 sprusli, mezi kazdou sprusli je mezera 1m.
Otazka je, kolik zbyte sprusli, kdyz se hladina vody zvyhne o 9.5 metru ?
Podstatou neni se predhanet, nebo hledat vysledky na internete ale spis o to se zabavit a trochu zapojit hlavu.
Znate-li nejaké zajimavé enigmy, hadanky tak klidne prispejte !
...
Jednička jednoduchý, dvojka nevím, trojka tuším, ale válcové sklenice by byly vhodnější, čtyřka je chyták.
1) jsem neznal a nedokazal (pouzil jsem paratka, jelikoz znas odpoved, asi chapes)
2) jsem vyresil docela rychle, ale nebyl jsem si jisty jestli se to da brat za spravné reseni i v takovém provedeni.
3) mozna ano
4) jde videt ze jsi pochopil smysl. Ale ciselna odpoved tam je.
Jednoduché (opak víceduchého ). Čtyřka je zavádějící, nemá s logikou co dělat (i když chápu, pročs to dal /dala/). Jestli se nudíš, kup si medvídka mývala.
Nekdo se nudi zakladanim temat, druhy jejich komentovanim, kazdy s tim vynalozi jinak, myvala nechcu, ty kurv* kousou a urcite by mi ochcal mycku).
Co třeba tohle (já jsem to vyřešil)?
Jo, to znám :)
https://cs.qwe.wiki/wiki/Missing_square_puzzle Stará známá věc.
Jednička je chyták, to bych nedal, musel jsem se podívat :)
Moje hádanka. Nemám zápalky, tak jsem to nakreslil. Čárka = zápalka, nezáleží na hlavičce, klidně to mohou být párátka nebo tyčinky do uší.
Přesuňte jednu zápalku, aby rovnice platila. Žádnou nemůžete přidat, žádnou nemůžete odstranit.
Jo táák
delete
Nasadil jsem "tvrdší variantu, ta původní byla moc jednoduchá.
Řešení znáš, vím to, tak to sem nepiš, ať se trápí ostatní (pokud to už nezaregistrovali)
Idiotské. Jak dlouho jsi z Menzy?
Já se k tomu dostal kdysi na nějakém školním výletě na gymplu, tehdy nás na to čučelo snad 10 a nikdo to nedal. Přesně si to zadání nepamatuji, už jen princip.
Promiň. Mně se líbí spíš to, že z "osmičky" vezmeš sirku a škrtneš rovnítko (elegantní). Jiní preferují STO=100. Vyber si.
Přeškrtnutí ne, protože musí platit rovnice, tedy =
To druhé je správně
Ale to už není rovnice
Hnidopychu
Tak má platit rovnost.
Ta levá strana je asi moc "do očí bijící", tehdy jsme to možná měli jako 5I8=I00 nebo 9I0=I00 nebo 6I0=I00... pak by ve slově "chyběla" dvě písmena.
Jednička má i jiné řešení, ale pouze v českém jazyce. Stačí si vzpomenout na školní léta.
Zajímavé, za sebe teda nevím.
Asi pojdem k lekarovi, nedavam zatial ani jednotku (ja nadpriemerne inteligentny clovek;o)) a to som uz niekedy v zivote videl....ale spolier si nepozriem a dnes vecer na nicom inom nerobim;o).
Dufam, ze mam hladat stvorec ako geometricky obrazec a riesenie nie je roztatie uzla (naprikla zlomenim zapalky).
Tak 1 zatial neviem
2 som vobec nerozumel zadaniu (nebudem dement uz tak trosku?).
3 som vedel, mam aj vyskusane
a 4 je klasicka nachytavka.
Takze zatial 50%.
Jj, geometricky obrazec bez lámání nebo neco podobného. (Jde to na jeden tah)
U té 2) poskládat mince tak jako na obrázku, a musíš zkrátka na jeden tah, s jednou mincí docílit toho, aby byl počet 5 mincí vertikálně i horizontálně.
Jen bych upresnil a dal duraz, jak zminoval prasak, u té 3) na ten tvar sklenic. Na obrázku jde jen jen o referenční obrázek.
Uz sa mi to zda jasnejsie, 2 som uz dal, takze este jednotka.
Než si budeš lámat hlavu, musíš opět vycházet z obrázku a nejde to s párátkama (nevím jak je to slovensky).
(já jsem použil párátka a proto jsem 1) nevyřešil)
Kdyby to nešlo vydržet, řešení je tady.
Vyspal som sa na to a dnes som to do 3min dal.
Ono také záleží, jaké máš zápalky..
Robil som to len podla toho obrazka.
Vždyť je to triviální (to se řešilo před pětačtyřiceti lety na základce). Jen další ojeb.
Vsetko je trivialne...ked poznas to tajomstvo;o).
Tajemství se nepoznává. Řešení máš v sobě nebo ne.
Vcera som ho nemal a dnes zazracne naskocilo;o).
Napadá mě obecně nenáviděné slovo "inkognice". Ale buď v pohodě, dělá mi to taky
Mějme úsečku dlouhou jeden metr. Úkolem je otočit ji v rovině o 360 stupňů. Jakou nejmenší plochu potřebujeme?
Kruh o průměru 1 m má plochu 0.62 m2.
Rovnostranný trojúhelník o výšce jeden metr má plochu 0.5 m2.
Jde to nějak lépe?
To zadanie je divne, otacat useckou v rovine je mozne len po kruznici. Co s tym ma trojuholnik?
Na ploše toho trojúhelníku můžeš postupnými pohyby tu metrovou hůlku otočit o 360°.
Myslím, že líp než v trojúhelníku (tedy s menší spotřebou potřebné plochy) to nepůjde.
Ale půjde...
Například když tomu trojúhelníku promáčkneme strany a na oplátku prodloužíme rohy.
Ale jde to ještě líp
-- edit --
není to hůlka, ale úsečka, její šířka je 0 (je to důležité)
Tohle je na mě už příliš složité, spočítat středy toho hypotetického trojúhelníku (tedy středy těch tří kružnic) a pak spočítat obsah toho výsledného promáčknutého objektu.
Protože vždy je potřeba, aby vzdálenost mezi vrcholem toho objektu a středem protilehlého oblouku byl vždy ten metr.
Taky by to mohl být chyták, že bychom tu úsečku otáčeli ve svislé rovině. Pak by při nulové tloušťce úsečky byla na to otočení z ohledu vodorovné roviny potřebná plocha nula (nula krát nekonečno).
Nejsou to kružnice.
Ten trojúhelník je výsledkem pohybu úsečky, není to předem daný obrazec. Kdybychom tu úsečku otáčeli ve svislé rovině, trojúhelník by byl také ve svislé rovině.
Hint:
A spočítáš tomu plochu? Když to nejsou kružnice ale funkce, bude se na to muset přes (plošné) integrály, bych si tipnul..
Kdysi jsem spočítal, když jsem to dostal za domácí úkol za to, že jsem nepřišel na cviko. Ale už to je pětatřicet let, takže ehm.
Ale pamatuju si konečný výsledek.
Pěticípá hvězda má menší plochu než trojúhelník.
Čím víc cípů, tím víc Adidas!
No a když počet cípů jde do nekonečna, plocha se nekonečně blíží k ...?
Neotočíme ji vůbec a budeme lhát, že jsme ji otočili. Výchozí i koncová poloha jsou totožné, tudíž nikdo podfuk nepozná a máme nejmenší použitou plochu.
V teorii je to nula, ci limitne se blizici nule, jak je libo. Staci useckou opsat kruznici.
Tady jich mas spoustu a jsou opravdu logicke, nikoli pouhe "chytaky"
Navic je to velice dobre pojate a obtiznost se postupne zvysuje, takze kdyz se prokouses temi predchozimi, tak jsi lepe pripraveny resit i ty nasledujici. A ke vsemu ma autor dar slova, takze to dokaze podat znacne poutave :)
Jak se jmenuje tahle knížka?
Raymond Smullyan
napr. https://www.kosmas.cz/knihy/207411/jak-se-jmenuje-tahle-knizka/
(ja mam doma starsi verzi a urcite se da dohledat i jiny vydavatel/jazyk/ mozna i verze.)