Výsadba stromů v ČR..
V tomto článku jsem se dočetl, že máme v Česku vysadit 18 miliard (!) stromků.
Vzal jsem si na pomoc Excel a vyšlo mi, že budeme mít v republice nový strom na každých 4,38m2, počítaje přitom veškerou plochu republiky, včetně vodních či zastavěných ploch, polí s řepkou či FVE. Tož su na to zvědav…
To je zase nějaká kachna. Já četl 18 milionů, ne miliard.
Až 18 miliard. To může být klidně 18 milionů nebo 18 tisíc.
https://www.euro.cz/politika/cesko-dodrzuje-klimaticke-zavazky-tvrdi-babis-na-summitu-osn-ale-mit-prostor-nebude-1467422
Tož v horizontu stovky let to jde. Něco zasadí, za padesát let to se to vykácí a vysadí nanovo. Do sta let stihnou na jedno místo vysadit strom 3x.
Tady to funguje tak, že co se letos zasadí, to do dvou let odumře a pak se to sází nanovo.
Tak z těch 18 miliónů stromků vyroste číslo v miliardách!
Anebo ty miliardy jsou náklady v Kč... Nový tunel - Lesní.
Budou dotace na stromy.
jj, protože stromy jsou tak drahé, že se je nevyplatí vysazovat.
Už se to chystá: Stát nabízí peníze každému, kdo bude sázet stromy
Připravení už kácejí, aby bylo dost místa.
Počkal bych raději, kolik to bude vycházet na jeden strom :)
Já vysadil už 6 stromů, 4 žijí, mají 20-30 let. Třeba Babiš pustí chlup i zpětně, že bych se ozval?
edit:
Aha, tak nic, jen na veřejných místech, opět nezbohatnu..
Hmm a proto se z balkonu mého bytu dívám rovnou do lesa. Už těch stromu je všude až moc. Čert aby je vzal...
Stromy smrděj a nejhorší je, když na nich navíc seděj a řvou práci.
Kdyby jenom to, jdu si zapálit na balkon, a z paneláku koukám na srnce. Dobrý ne... prostě příroda hned za domem, a přitom bydlím ve městě.
Jako bych slyšel dceru (zpoza velké louže).
Srny se občas objeví i přímo na ulici (sám jsem je viděl), v noci popelnici či pytle se odpadem probere banda mývalů (vypadá to pak jak by v popelnici vybuchla bomba), v lese za barákem (co patří k domu!) jsou prý občas šakali či kojoti či co... a nedaleko v parku prý běhal teď někdy medvěd.
V USA je možný všechno
Vlhký sen bydlení - samota u lesa v širším centru velkýho města a tobě se to nelíbí! No toto!
Já nikde nepsal, že se mě nelíbí v paneláku. Na to jsem si za ty leta zvyknul.
Při výsadbě listnáčů v lese bez balu se počítá s 10% úspěšností (něco hned uschne a něco poškodí zvěř). Jinak jsme jedna ze dvou zemí na světě kde se plocha lesů za posledních 100 let zvětšila (může za to vystěhování německého obyvatelstva z pohraničí a nepropustnost hranice před rokem 1990).
Je to přesně tak jak píšeš někdo vymyslí, že se budou sázet stromy ale už nikdo neřeší kdo vypěstuje sazenice a kam se to vysadí.
Tomuto blabolu neverim z jednoducheho dovodu.
Silne by ma zaujimalo ako sa pred rokmi pocitala zalesnenost uzemia CSR, pretoze napriklad hranice neboli rovnake ako su teraz a ten matematicky vzorec na vypocet zalesnosti by ma prevelice zaujimal. Ine moznosti ako hrubo to odhadnut pred rokmi ani neboli. Nemali presne meracie pristroje, letecke zabery boli v plienkach, na vesmir sme sa pozerali len zdola vtedy.
Ono je to totizto tazke spocitat aj dnes, mozme sice pouzit statisticke udaje lesnych hospodarov v kombinacii s leteckymi zabermi alebo zabermi s kozmu, ale tie cisla aj tak nebudu nikdy velmi presne.
A ked sme uz pri tom zaujimala by ma aj definicia zalesnenej plochy. To je plocha, kde rastu stromy? V akej minimalnej hustote? Ake stare minimalne musia byt? Pocitaju sa tam aj lesne skolky a krovinovite porasty? Toto je len par otazok co ma napadlo, ked si spomenul ten tvoj "fakt".
Ono povedat dnes, ze mame 20% uzemia zalesneho vie asi kazdy byrokrat od stola. Ale su to len priblizne cisla vycucane z papiera, seriozne to podla mna nikto nikdy nepocital.
Tady zase píší, že v Česku je dvakrát více lesů, než za dob Marie Terezie.
Lesnatost můžeš jednoduše spočítat třeba z katastru - u každýho pozemku máš uveden jeho typ (včetně lesa, samozřejmě). Ale to je jen hrubý odhad.
Věř, že hospodaření v lesích se velice pečlivě sleduje mnoho desítek let a lesnící mají velice slušné evidence nejen o zalesnění pozemků ale třeba i o stáří stromů na jednotlivých pozemcích. Počíst (nejen) o tom si můžeš ve výročních zprávách o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky za jednotlivé roky.
A dle tohoto článku se za les dle definice OSN považuje "plocha souše větší než 0,5 ha se zápojem korun stromů přinejmenším 10 %, jež není prvotně využívána pro zemědělské či jiné nelesnické účely"
Nikde jsem nepsal o ČSR. Jelikož píšu česky vztahuje se to na Českou republiku. Česká republika má hranice dané historicky a změna hranic v roce 1918 byla jen na malém území. Slovensko do roku 1918 nemělo určené hranice jelikož patřilo pod Uhry. Další věcí je, že od roku 1848 mělo Rakousko zpracovány geometrické plány a zařazení všech pozemků (pole, louky, lesy, sady, chmelnice atd. - bylo to hlavně kvůli daním). Tím bylo dáno zda se jedná o pole či lesy a toto se týkalo zemí patřících pod Rakousko a tím pádem také Čech ne však Slovenska, které patřilo pod Uhry. Statistické ročenky zpracovávalo Rakousko i pře rokem 1900 (jednu z nich vlastním). Proč se lesní plocha zvětšila jsem vysvětlil ve svém příspěvku tak to může nechápat pouze člověk, který o dané problematice nic neví. Dokonce znám člověka (lesního inženýra), který byl díky této statistice povolán na lesnickou univerzitu v Ekvádoru, kde jim měl vykládat jak jsme toho dosáhli, jelikož jim se zmenšují deštné pralesy, ale to je spíš úsměvná záležitost, jak může skončit vyhodnocení statistiky.
Navýšení lesních porostů taky souvisí s tím, že se začalo těžit uhlí a tudíž nebylo třeba porážet tolik stromů na výrobu uhlí dřevěného, toliko potřebného pro tavbu železa.
Někdy stačí prohlídnout starý fotky a pohlednice z doby okolo roku 1900 a na spoustě z nich jsou pole a pastviny, zatímco dnes je tam les.
Je to jen částečná pravda. Uhlí se začalo intenzivně těžit a využívat až v 19. století a v té době už většina původních bukových porostů byla nahrazena smrkovou monokultůrou (viz. Machr55 - šlechta, které patřila většina lesů zjistila, že je výhodnější pěstovat smrky). To, že byly všude louky a pastviny souviselo s úrovní zemědělské výroby v 19. století. Všechny zemědělské plochy byly obdělávány buď ručně nebo pomocí zvířecí síly. Ve vyšších polohách rostlinná výroba byla sázkou do loterie (na spoustě míst v podhorských polohách, v některých letech obilí vůbec nedozrálo), dobytek byl zaháněn do lesa na lesní pastvu a louky byly sečeny na seno, aby bylo co dávat dobytku zimě. Po druhé světové válce bylo vysídleno více jak dva milióny lidí z pohraničí. Devadesát procent z nich bylo závislých na zemědělské prvovýrobě a to se promítlo do hospodaření v těchto lokalitách. Ona se do toho prvotně promítla II. světová válka, jelikož němečtí občané z pohraničí byli povoláni do wermachtu a hospodaření upadalo ( je to patrné z leteckých snímků před rokem 1939 a po roce 1945. Po roce 1948 když komunisté začali tlačit na sedláky (povinné dodávky mléka, vajec, obilí atd.) tak zase spousta občanů zanechala zemědělství.