Jinak jsme jedna ze dvou zemí na světě kde se plocha lesů za posledních 100 let zvětšila
Tomuto blabolu neverim z jednoducheho dovodu.
Silne by ma zaujimalo ako sa pred rokmi pocitala zalesnenost uzemia CSR, pretoze napriklad hranice neboli rovnake ako su teraz a ten matematicky vzorec na vypocet zalesnosti by ma prevelice zaujimal. Ine moznosti ako hrubo to odhadnut pred rokmi ani neboli. Nemali presne meracie pristroje, letecke zabery boli v plienkach, na vesmir sme sa pozerali len zdola vtedy.
Ono je to totizto tazke spocitat aj dnes, mozme sice pouzit statisticke udaje lesnych hospodarov v kombinacii s leteckymi zabermi alebo zabermi s kozmu, ale tie cisla aj tak nebudu nikdy velmi presne.
A ked sme uz pri tom zaujimala by ma aj definicia zalesnenej plochy. To je plocha, kde rastu stromy? V akej minimalnej hustote? Ake stare minimalne musia byt? Pocitaju sa tam aj lesne skolky a krovinovite porasty? Toto je len par otazok co ma napadlo, ked si spomenul ten tvoj "fakt".
Ono povedat dnes, ze mame 20% uzemia zalesneho vie asi kazdy byrokrat od stola. Ale su to len priblizne cisla vycucane z papiera, seriozne to podla mna nikto nikdy nepocital.