Mladý Klaus a jeho poněkud frivolní návrh zákona o omezování svobody podnikání
Možná jste zaznamenali v médiích debatu nad návrhem zákona Klause ml. a dalších asi 30 poslanců na téma "svobody slova" na sociálních sítích. Mně to připadne jako pokus o nucení soukromých společností povinně publikovat v podstatě jakýkoli text, respektive zákaz mazání čekoholi, v čem bude napsáno že se jedná o "názor" nebo "prohlášení."
Přijde mi to jako nedomyšlené, haluzácké a silně narcistické - p. Klaus zřejmě trpí pocitem, že jeho názory jsou solí života a bez nich hrozí zkáza.
Jaký na to máte názor?
Dosud jsem měl Klause ml. za vcelku zdravě rozumnýho, ale tímto štěkem se u mě odepsal. Diskuze na webu chápu jako soukromý prostor provozovatele toho webu a mělo by být na něm, jak a co tam bude trpět.
Někdo mu smazal příspěvek a tohle mi přijde jako msta po bolševicku.
Ono to není o "nějakém" webu, ale o tzv. "sociální síti" - hlavně Facebooku. A když ti někdo smázne příspěvek nebo článek jenom proto, že máš jiný politický názor, tak by se mi to taky nelíbilo. A myslím, že Klausovi ml. jde o tento případ a ne o to, že mu někdo smázne příspěvek na Poradně nebo Debatách. Nemám ho za hlupáka. Už jenom proto ne, že jsem se o těch jeho "štěcích" dočetl v "mééédiích". Protože dneska je nutné číst "mezi řádky" daleko pozorněji, než za komunistů.
Já se na to dívám z pohledu moderátora Poradny. Nemohl bych smazat příspěvek o komunistech, kterej by někdo nacpat do diskuze o grafických kartách, jen protože je to vyjádření názoru. Pak by z toho byla žumpa.
Nás (poradna) by se to pravděpodobně ani netýkalo, nejsme asi typově "sociální síť". Navíc tam má myslím limit "od 100.000 abonentů".
Dnes sto tisíc, za pár let deset tisíc. Salámová metoda.
Spíš argumentační faul "šikmá plocha".
no, to si tak úplně nejsem jist. Při troše snahy jde Poradnu prohlásit za sociální síť a těch 100 tisíc uživatelů bys možná taky vyškrábl.
Ještě vyšperkovat osobní profil každýho uživatele, ať si tam může přidat nějaký ty fotky a vyzvracet víc soukromých údajů o sobě a jsme socnet jak vyšitej.
jj, jsou tam "lajky", tak je to sociálka.
Ale jsou tam i disliky, to je asocialka.
To jenom v případě, že by Poradna byla vedena jako "sociální síť".
Ono se tohle téma rozmazává podle toho, jak se to komu hodí.
Má sociální síť nějakou právní definici? Pokud ne, nevidím důvod podobná fóra z této problematiky vynechávat.
Nevím, jestli pro tyhle sítě existuje nějaká definice, natož právní, ale vyznačují se většinou rozsahem přidružených "služeb" - fotky, videa, seznamy (ne)přátel a nevím co ještě. Tím se liší od běžných fór. Nejsem v žádné "síti", připadá mi to hloupé (
).
Domnívám se, že je to pouze - poněkud "afektovaná" - reakce na to, kam se ubírá svoboda na internetu.
Ano, návrh zákona asi chce tohle, jak píšeš:
Na rozdíl od dneška, kdy tu máme snahu (např. ze strany eu o regulaci FB, Google atd. kvůli tzv. fake news) o opak, tedy
Hot a čehý.
Nicméně jsem přesvědčen, že návrh zákona skončí v prvním čtení. Je to pouze nesystémová křeč.
Osobně je mi to úplně jedno. Na internetu se chovám slušně, po orwellowsku řádně autocenzuruji svá vyjádření, nikdo nemá důvod mi něco mazat. A když smaže, je mi to nakonec jedno. Silné déjà vu minulého režimu, lidi si už zase myslí něco jiného než se odváží prezentovat. Pěkně jsme to dopracovali
Dopracovali jsme to tam, že seriál Most s dialogy, co mají do korektnosti velmi daleko, se dá považovat za fenomén současné doby. Kde je cenzura?
Ale nemůžeš tak úplně porovnávat umělecké dílo (film, hru, jakákoliv forma) a realitu (třeba TV zprávy). Když budeš ve filmu hrát za člena gangu, která vypálila barák v nějaké vyloučené lokalitě, asi tam nebudeš mluvit tak, jak by si přála třeba Romea.
Mimochodem, Most, ač to na první pohled nevypadá, může proti xenofobii sehrát mnohem silnější roli než nucená politická korektnost ve sdělovacích prostředcích, která akorát spoustu lidí ještě více zatvrdí.
Nikdo, a já už vůbec ne, nebrání jakémukoli Klausovi, ať už mladšímu nebo jakémukoli, založit si diskusní fórum.
Klidně mu na na tu doménu peníze pošlu (ač nejsem příliš bohat).
A mazat příspěvky nemíním.
Oč se vlatně jedná?
http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=8&CT=384&CT1=0
TLDR Klausovi nekdo (nebo spis neco) smazlo prispevek na facebuku, jeho ego to nevydrzelo a zacal brecet "cenzura, cenzura" a chce kriminalizovat "neopravnene" smazani prispevku. Ovsem chce to uzce profilovat jen vuci konkretnim subjektum, takze nekdo bude moci beztrestne "cenzurovat" zatimco jiny nebude. Nakonec budou postizeni zit ve strachu, ze kdyz zavadny prispevek nesmazou, budou celit zalobe a kdyz smazou prispevek ktery nebyl az tak zavadny, tak budou opet celit zalobe.
Otázka, co horšího by mohlo přijít po Zemanovi, má křivou odpověď, která bude hájit právo lidí lhát.
https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/92903/vaclav-klaus-ml-ve-snemovne-asi-skoncim-prezidenta-nevylucuji-chci-cesko-menit-sirit-hlouposti-je-pravo.html?amp=1&__twitter_impression=true
Me se tam ke konci libi ta klausova logika. Me nema facebook co mazat, ale ja si budu na facebooku mazat a banovat koho uznam za vhodne...
No, myslím, že adeptů "horší než Zeman" by se našlo dost. Ale to je jen akademická otázka, na stole nemáme menu, vaříme z vody
Nekde prikazou necenzurovat nic, jinde zase cenzurovat dle seznamu. Tak ted si vyber https://www.novinky.cz/internet-a-pc/496720-google-zacal-v-rusku-cenzurovat-vyhledavani-vyhovel-tamnim-uradum.html
Ono samotné označení "mladý Klaus" je blbost, když je chlapovi 49 let...
Važ slova![]:)](//common4.poradna.net/images/smiley/evilsmile.gif)
Jestli on se ten privlastek "mlady" nahodou nevztahuje k reletivnimu veku vuci jeho tatickovi a ne k tomu, co ma Klaus napsano v obcance.
V občance má "mladý" nebo "mladší"? To asi ne.
Jenom srovnávám: Rudolf Hrušínský (mladší nebo mladý)? Tu druhou verzi jsem snad ještě neslyšel.
Tady ale nejde o to, co ma v obcance, nybrz jak mu rikaji. Oficialne ho napr. v mediich (pokud vubec ten pridomek pouzivaji) oznacuji jako Vaclav Klaus mladsi (nebo mozna nekde i zkratkou ml.). Jak mu rikaji lidi, uz je uplne jedno, tam si muzou vymyslet, co chteji.