Mladý Klaus a jeho poněkud frivolní návrh zákona o omezování svobody podnikání
Možná jste zaznamenali v médiích debatu nad návrhem zákona Klause ml. a dalších asi 30 poslanců na téma "svobody slova" na sociálních sítích. Mně to připadne jako pokus o nucení soukromých společností povinně publikovat v podstatě jakýkoli text, respektive zákaz mazání čekoholi, v čem bude napsáno že se jedná o "názor" nebo "prohlášení."
Přijde mi to jako nedomyšlené, haluzácké a silně narcistické - p. Klaus zřejmě trpí pocitem, že jeho názory jsou solí života a bez nich hrozí zkáza.
Jaký na to máte názor?
Domnívám se, že je to pouze - poněkud "afektovaná" - reakce na to, kam se ubírá svoboda na internetu.
Ano, návrh zákona asi chce tohle, jak píšeš:
Na rozdíl od dneška, kdy tu máme snahu (např. ze strany eu o regulaci FB, Google atd. kvůli tzv. fake news) o opak, tedy
Hot a čehý.
Nicméně jsem přesvědčen, že návrh zákona skončí v prvním čtení. Je to pouze nesystémová křeč.
Osobně je mi to úplně jedno. Na internetu se chovám slušně, po orwellowsku řádně autocenzuruji svá vyjádření, nikdo nemá důvod mi něco mazat. A když smaže, je mi to nakonec jedno. Silné déjà vu minulého režimu, lidi si už zase myslí něco jiného než se odváží prezentovat. Pěkně jsme to dopracovali
Dopracovali jsme to tam, že seriál Most s dialogy, co mají do korektnosti velmi daleko, se dá považovat za fenomén současné doby. Kde je cenzura?
Ale nemůžeš tak úplně porovnávat umělecké dílo (film, hru, jakákoliv forma) a realitu (třeba TV zprávy). Když budeš ve filmu hrát za člena gangu, která vypálila barák v nějaké vyloučené lokalitě, asi tam nebudeš mluvit tak, jak by si přála třeba Romea.
Mimochodem, Most, ač to na první pohled nevypadá, může proti xenofobii sehrát mnohem silnější roli než nucená politická korektnost ve sdělovacích prostředcích, která akorát spoustu lidí ještě více zatvrdí.