Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nějaké čtení pro Czexity... http://archiv.ihned.cz/c1-65942210-cesi-v-evrope-ondreje-housky-vystupme…
Moas 07.11.2017 12:36
Moas
Ta "jakási zóna volného obchodu" je existující EFTA, ale proč by ji v článku jmenovali, ještě by si…
Zarniwúp 08.11.2017 06:58
Zarniwúp
Nerozumiem tej poznamke. Chceš snad tvrdiť, ze CR by zachránilo členstvo v EFTA? A pozrel si si obch…
fleg 08.11.2017 08:30
fleg
Tedy, "jakási zóna volného obchodu" je EEA a v ní jsou jak státy EU, tak EFTA (však se na ní dohodly…
Zarniwúp 08.11.2017 20:01
Zarniwúp
Clanok to pomenoval jasne. Takmer cely export CR ide do EU, CR je proexportna ekonomika silne zastup…
fleg 09.11.2017 09:03
fleg
Je tedy přinejmenším zvláštní, že v celní unii EU jsou i státy, které v EU nejsou. EEA (což není cel…
Zarniwúp 09.11.2017 13:07
Zarniwúp
A jaké ty státy platí "desátky" a jak moc mají vlastní obchodní pravidla? Ano, jsou součástí bezceln…
JR_Ewing 09.11.2017 21:21
JR_Ewing
Musel bych linkovat Macha a TW by to třeba nevydejchal. Podstatné je, že alternativy existují a ten…
Zarniwúp 09.11.2017 21:58
Zarniwúp
Mozes mi vymenovat tie staty, ktore nie su v EU a su v colnej unii? Pripadne tie alternativy, pozrel…
fleg 10.11.2017 09:34
fleg
Státy, které nejsou v EU, ani v EFTA, ale jsou v celní unii - Andorra, San Marino, Monaco (hahaha, ž… nový
Zarniwúp 10.11.2017 14:35
Zarniwúp
Myslim, ze mas skreslenu predstavu o tom ako prebiehaju jednania medzi statmi/uniami. Anglicko je do… nový
fleg 10.11.2017 15:36
fleg
Ale ano, se současným politickým zastoupením a koneckonců preferencemi lidí v ČR pokládám vystoupení… nový
Zarniwúp 10.11.2017 14:57
Zarniwúp
Jen tak, abyste věděli: https://www.novinky.cz/ekonomika/454499-slovensko-se-ekonomicky-priblizuje-c…
touchwood 09.11.2017 21:09
touchwood
Tu ti trosku budem oponovat...na SR je zase taka tendencia silne precenovat vplyv eura a tvarit sa,…
fleg 10.11.2017 09:38
fleg
Flegu, jedna zásadní věc: na 2 Čechy je jen 1 Slovák. To je pro vás docela nevýhoda, přesto ten růst…
touchwood 10.11.2017 12:07
touchwood
Když srovnám tempo výstavby silniční a dálniční sítě v ČR a SR, tak nás slováci za chvilku v infrast…
Prasak 10.11.2017 13:39
Prasak
Tak ano, dálnice se staví rychleji, ale já myslel nejen dopravní infrastrukturu, např. kvalitu nemoc… nový
touchwood 12.11.2017 08:08
touchwood
Tak si dnes čtu: https://www.novinky.cz/komentare/456013-komentar-fotbalek-ve-snemovne-metoo-a-dubli… nový
L-Core 27.11.2017 15:28
L-Core
Vasek Klausu ml je asi inteligentny clovek. O to horsie sa bojuje prot jeho zvastom, pretoze klasick… nový
fleg 28.11.2017 18:24
fleg
Dalsie otazky? Nachází se u nás někdo srovnatelný, komu padají od huby podobně demagogické slinty? nový
vlk56 28.11.2017 18:42
vlk56
Myslim, ze Okamura je viac ako zrovnatelny. Japonsky samuraj, co ochranuje cesky narod pred skazou.… poslední
fleg 29.11.2017 08:20
fleg
Tak mě teda mladej Klaus zklamal, že takhle lže. Pro upřesnění: ... Stále se však jedná pouze o náv… nový
Zdenál 28.11.2017 19:26
Zdenál
Takto vznika kopec fam a protibruselskych nalad. Zoberiem informacu, trosku ju pozmenime, pridame ta… nový
fleg 29.11.2017 08:18
fleg

Tedy, "jakási zóna volného obchodu" je EEA a v ní jsou jak státy EU, tak EFTA (však se na ní dohodly, vyjma Švýcarska). Reálná situace reflektuje jen silovou pozici, kdy státy EU jsou, na základě množství, celkově ekonomicky silnější. Stačí ale, když do EFTA přejde GB (a nabídku s jistotou má) a ta silová pozice se začne měnit.. EFTA od té chvíe může "nabídnout více".

Je to úplně stejné, jako když se z prosperující (zatím) firmy snaží odejít zaměstnanci ke konkurenci, protože firma začala vymýšlet například píčoviny, které o něco níže postuje Karel: link
Přesvědčování z vedení firmy, že konkurence nemá co nabídnout a co by tam zaměstnanec hledal za štěstí a ani slůvkem se nikdo nezmíní, že zdrojem bohatství firmy je právě ten zaměstnanec, co chce odejít. Odejdou dva tři a kde je firma a kde je firma, kam zaměstnanci přešli.

Konkurence je totiž navýsost zdravá věc.
--------------------------------------------------------------
Vždyť ten článek uvádí, jak se musí přesvědčovat o výhodách a jedním dechem tvrdí, že s tímhle neinteligentním, nevzdělaným materiálem..... Jo, s touhle rétorikou u neinteligentního a nevzdělaného materiálu pochodí, to jo. Neinteligentní a nevzdělaný materiál se má +/- stejně pětadvacet let (ne-li hůře) a v článku se vlastně píše, že ať je rád, že je rád, že by na tom mohl být hůř.
Vy nad tím třeba slintáte, jak je to krásně popsané, já tam vidím tendenčnost a nepochopení "materiálu", který si autor bere do huby. Buďte rádi, že to materiál nečte, protože takhle ho nepřesvědčíte nikdy.

edit: A bodejď byste ho přesvědčili, protože ono není čím. Na vzdušné zámky vám materiál defekuje.

Clanok to pomenoval jasne. Takmer cely export CR ide do EU, CR je proexportna ekonomika silne zastupena zahranicnym kapitalom. Jwe uplne logicke ocakavat to, co odznelo clanku.
CR vystupi, najej tovar bude uvalena DPH a clo, tym padom sa vyrobky z CR stanu drahsimi o cca 30% a nekonkurencieschopnymi. Zahranicny investor ani nebude cakat na vystupenie a este pred vystupenim presunie vyrobu do statov, ktore su clenmi EU (Polsko, SR napriklad).
Na velke zavody su naviazani subdodavatelia, takze tito pridu tiez o pracu a zacne sa kolotoc prepustania....atd.
Preco podla teba Anglicania tak zdrziavaju to vystupenie z EU a dokonca to chvilami vyzera, ze to budu chciet odvolat? A to sa GB s CZ velmi porovnavat neda, pretoze je to vyraznejsie nezavislejsia a vacsia ekonomika ako ta ceska.

Mozes mi vymenovat tie staty, ktore nie su v EU a su v colnej unii?
Pripadne tie alternativy, pozrel by som sa blizsie na zivotaschopnost tychto alternativ, stale o nich v naznakoch pises, ale nic realne nevidim.
Mam pocit z tvojich slov, ze vyrazne precenujes vyznam CR v ramci EU, respektivu silu jeho hospodarstva.
Pritom sa staci zamysliet ako to bolo v minulosti bolo a ze za rozvoj ekonomik CR a SR vdaciem Nemecku. Podiel exportu Nemecka a SR dosahoval v roku 2016 50%, cize na tychto 2 statoch zavisi buducnost vasej ekonomiky.
Ano CR moze vystupit z EU, ale pokial DE a SR nepristupia na colnu uniu s CR tak cele hospodarstvo pojde do prdele. Je naivne si mysliet, ze DE a SR budu podporovat "separatisticke" chutky CR a do pripadnej colnej unie by s nimi sli...nehovoriac o tom, ze taketo nieco by asi aj pomerne tazko bolo mozne vzhladom na nazory ostatnych krajin EU.
Budem pragmatici...po vystupeni z EU by trvalo pomerne dlho kym CR nieco vyjednala a silne pochybujem, zeby nieco vyjednala. Moj nazor je jasny, vsetci velki proexportni vyrobcovia sa presunu smerom na vychod a CR nema ziadnu cast ekonomiky, ktora by vedela nahradit tento vypadok.
Z mojho pohladu je to vila Amalka.
Btw nasiel som si Macha a musel som sa usmievat;o). Uviedol 6 dovodov pre vystupenie z EU a takemr by sommohol povedat, ze uviedol 6 blabolov. Najusmevnejsi je tento:

Když odejdeme z EU, budeme mít právo dojednat si volný obchod i se zeměmi, u kterých se EU volnému obchodu brání, jako je třeba Austrálie, Singapur nebo Izrael. I po vystoupení z EU zůstaneme součástí Evropského hospodářského prostoru, takže podobně jako Island nebo Norsko budeme nadále volně obchodovat bez cel a front na hranicích a volně cestovat po Evropě, ovšem bez balastu přemrštěných regulací a korupčních dotací. Uzákoníme jen ta pravidla EU, jež se týkají společného trhu.

Po vystupeni z EU nebude CR v pozicii Norska,ci Islandu, ktore maju specialne zmluvy a navyse pokial viem Nori platia poplatky ako vsetky ostatne clenske staty EU a dodrziavaju rovnake spolocne nariadenia ako ostatni. Se defactom rovnopravnym clenom EU s pravami a povinnostami, nie su de jure len preto, ze to tam nepreslo v referende.
Takze odpoved znie nie, CR nebude dalej volne obchodovat bez cla, nie CR nebude mat dalej volny pohyb osob (vypadne okamzite zo Schengenu). Ze nebude musiet dodrziavat pravidla EU? ANo nebude, ale nebude mat ani vyhody. Do prdele ved o tom sa hada cely cas EU a GB teraz. Briti nechcu iste pravidla a EU tvrdi, ze ziadna colna unia ani dalsie vyhody bez toho nebudu! To si Mach mysli, ze CR si to vyboxuje, ked ani Briti doteraz s EU nepohli?
Princip je jasny, nemusis byt clenom EU, ale nebudes pozivat ani jej vyhody. Ak chces vyhody musis pristupit na pravidla. Toto Mach a Okamura jasne zamlcuju a hraju na pocit narodnej hrdosti a nezavislosti. Ok ozivte si husitov a chodte opat proti vsem. Som zvedavy ako dopadnete.

Státy, které nejsou v EU, ani v EFTA, ale jsou v celní unii - Andorra, San Marino, Monaco (hahaha, že jo) a Turecko.
Celní unie ČR -SR existovala dávno před vstupem do EU, ČR, ani SR nemá důvod zavádět navzájem clo. V případě členství ČR v EFTA není nutné chodit opět do celní unie. EFTA a EU mají dohody o EEA, která sama bezcelní obchod umožňuje a předpokládá. Ano, státy EFTA v tom případě musí respektovat nařízení a politiku EU, ale jen v tom kterém konkrétním případě. Norsko i Island jsou v EFTA, není to apriori tak, že by samy měly speciální smlouvy. Pokud mají speciální poplatky, případně je obchod upraven jinak, tak proto, že nechtějí přijmout konkrétní nařízení EU. (Mach tohle nezamlčuje.) Samy se rozhodnou, co je pro ně výhodnější, ale nepřejímají celý ekonomicko politický balast EU. Možná vám to přijde stejné, jako být přímo v EU, ale není.
Proč by mělo Německo zavádět clo jako ochranu před tou ekonomicky bezvýznamnou ČR...

Ok, uvidíme, jak se zařídí GB. Pokud vstoupí do EFTA (jestli tedy nevyhlásí další "irské" referendum, tak si myslím, že to tak dopadne), poměr "sil" se mírně změní a i zástupci EU začnou měnit rétoriku.

BTW: Nedávno jsem četl blog nějakého maníka, který emigroval a žije v Norsku. Vypočítával tam nevýhody toho, že je Norsko v EFTA a ne v EU. Jak je v Norsku dráhé to a to (ukončené hrozbou, jak by se nám líbilo, kdyby v čr stála čtvrtka másla padesát korun, blog byl z roku 2014, musel jsem se smát). On tedy argumentoval clem, které uplatňuje Norsko, ne státy EU. Celé to zakončil tím, že je Norsko perfektní země (pro život - věc názoru) a že by neměnil. No.

A tak začnu hledat, jak je to s clem v Norsku a ano, Norsko uplatňuje clo na kde co (auta, alkohol..).

Ale hledám clo obráceně, t.j. do EU z třetích států a států EFTA. On je to docela opruz...
Kořalka: Z třetích států 10,20€ za hl, EEA (Norsko jako člen EFTA) 9,90€ za hl. (Dobře, minimální rozdíl, výši cla nechávám k posouzení)
Kožené výrobky (třeba kabelky), Třeí státy: cca 3,2%, EEA 0%
Automobily (vozidla) - samozřejmě je to více různých tříd, třetí státy 3-20%, EEA 0%, (ty nulové sazby jsou platné od roku 1994...)
Co by mohlo Norsko vyvážet... papír... 0%

Hledal jsem to na TARICu, možná blbě, možná jsem ten vyhldávací systém nepochopil, nevylučuji to. Určitě tam půjde najít něco, čím EU drtí státy EFTA.

Myslim, ze mas skreslenu predstavu o tom ako prebiehaju jednania medzi statmi/uniami.
Anglicko je dobry priklad. Anglicania pravdepdobne schvalia 03/2019 ako definitivny datum odchodu z EU. Ich problemom je, ze este nemaju uzatvorene dohody o vystupeni z EU a tak EU odmieta jednat o akejkolvek colnej unii a inych vyhodach pre Anglicko.
Anglicko povodne nechcelo uznat poziadavky EU a chcelo vyjednavat hned aj colnu uniu a EU (Nemecko) ich poslalo do prdele. Mayova uz ustupila a defacto uznavaju poziadavky EU, ale uz dnes je jasne, ze do 03/2019 ziadnu colnu uniu schvalit nestihnu.
Inymi slovami Anglani po 03/2019 stratia svoje vyhody z clenstva v EU a bude im este par rokovtrvat kym ich aspon ako tak obnovia.
Je naivne si mysliet, ze keby aj CR vystupila z EU a zazrakom hned vstupila do EFTA, ze okamzite ziska colnu uniu s EU. Byt clenom EFTA neznamena mat automaticky colnu uniu, to si bude musiet zase CR tazko vyjednat.
Teraz opacne....SR nemoze vyjednavat colnu uniu len tak s hocikym a opat je naivne si mysliet, ze SR bude moct mat colnu uniu s CR bez toho, aby s tym suhlasili ostatne staty EU, takto to nefunguje.
Ked spominas to Norsko mne pride prave Norsky pristup ako schizofrenia. Nori su v EU a pritom nie su. Prava a povinnosti rovnake, ale oficialne sa ludia tesia, ze nie su clenmi EU a nemusia ju "posluchat". Take politicke mi to trosku pripada., pretoze v praxi je na tom Norsko rovnako ako CR.

Tu ti trosku budem oponovat...na SR je zase taka tendencia silne precenovat vplyv eura a tvarit sa, ze bez eura to nejde. Prave CR je dokazom, ze to ide aj s vlastnou menou, nicmenej faktom je, ze keby bolo v CR euro tak si myslim, ze ta ekonomika je uz dalej.
Ano Jaguar nas potiahne, aj ked CR dobehneme asi neskor ako sa pise a dobehneme ju tak ci tak (aj ked prijme euro).

Flegu, jedna zásadní věc: na 2 Čechy je jen 1 Slovák. To je pro vás docela nevýhoda, přesto ten růst ve srovnání s ČR je nejen očividný, ale doslova raketový.
Netvrdím, že to je jen zásluhou eura, ale euro přispělo výraznou měrou, protože, přiznejme si to, infrastruktura na Slovensku ještě stále není srovnatelná s ČR.

Tak si dnes čtu:
https://www.novinky.cz/komentare/456013-komentar-fotbalek-ve-snemovne-metoo-a-dublin-vaclav-klaus-ml.html

Europoslanci proti vůli většiny zemí střední Evropy schválili reformu tzv. Dublinského systému. Jde o migraci, právo na azyl. Země, kam migranti míří jako první, by už neměly mít zodpovědnost za azylové řízení, ale migranti by měli být urychleně přemístěni do jiného státu EU podle pevného distribučního klíče.

Bude to znamenat definitivní ukončení suverenity členských zemí EU. Státy přestanou mít sebemenší právo rozhodovat o tom, kdo bude žít na jejich území. Ukončí se spory o povinné kvóty migrantů pro jednotlivé země, bude to znamenat automatismus v určování, kolik migrantů do té které členské země EU přijde.

To jako fakt?

Vasek Klausu ml je asi inteligentny clovek. O to horsie sa bojuje prot jeho zvastom, pretoze klasicky zmiesa pravdu, polopravdu s lzou a vsetko to vyzera byt uveritelne.
Odpoved znie nie, nic take europarlament neschvalil. Europarlament schvalil mandat pre vyjednavanie a definitivne nebolo schvalene nic z toho, co popisuje Vasek.
Navyse novy system je vhodny pre staty, ktore odmietaju povinne kvoty najviac (CR, SR a spol), pretoze umoznuje zacat migracne riadenie v state, v ktorom chce migrant poziadat o azyl a nie v state, kde vstupil na uzemie EU.
Inymi slovami CR a SR nebude prijimat a vybavovat ziadnych migrantov (tak ako doteraz), pretoze ziaden z nich nepoziada o azyl prave u nas.
Dalsie otazky?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru