Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pracovať vs študovať

Zdravím... ide o to že tento rok maturujem a ja neviem čo potom... Mam na výber isť buď do Nemecka kde mam príbuznych a tam začať robiť(zrejme za linkou,alebo sklad),plat by som mal okolo 1100 +-... ale stým že ovládam len anglický jazyk,no pochopitelne by som sa nemčinu časom naučil,lebo ak by som sa rozhodal tam isť pracovať,tak na SR by som sa už nevratil.... alebo ostať na Slovensku (v Kočiciach) a isť na VŠ..na VŠ asi na technicku univerzitu ak by sa mi tam podarilo dostať...Som odbor IT, ale prax na škole stojí za houby...proste ako na prax chodim,tak som sa skoro nič nenaučil a tak z IT neviem vpodstate nič..akurat tak nejaku zakladnu teoriu...a tak mám obavy že by som na VŠ nezvládol alebo veľmi zaostaval za ostatnými...
Ono na jednu stranu ma laka dokončiť len strednu školu a isť pracovať do Nemecka...no na druhu stranu študium by nemuselo byť zle(denne studium) ale zas tych 5 rokov co by som sa učil na VŠ,tak som už mohol zarábať....a z tretej strany ešte by možno bolo dobre tak spraviť že by som tu šiel na VŠ a tak do Nemecka..čím by som si mohol snaď pomocť a vďaka VŠ potom viac zarábať....
Čo by ste spravili vy?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když ses za pět let studia IT skoro nic nenaučil, jdi k německému pásu. Práce osvobozuje.
karel 12.09.2016 17:51
karel
Ono teraz bezi 4 rok...avšak naši majstri (učitelia) na praxi stoja za figu-....oni sa do IT nerozum…
Qvecy 12.09.2016 19:18
Qvecy
Pokud ses za 4 roky nic nenaučil, tak je to v první řadě tvoje chyba. Jestli chceš něco dobře umět,…
Wikan 12.09.2016 19:50
Wikan
Wikan neže by som sa vyhovaral....ale som mechanik elektrotechnik-informačna technologia.....prve 2… nový
Qvecy 12.09.2016 20:50
Qvecy
Já chodil na Obchodní akademii, výpočetní techniku jsme měli tak 2 hodiny týdně. Wikipedia v té době… nový
Wikan 12.09.2016 20:53
Wikan
Ja by som asi siel studovat, v KE je pomerne vela IT firiem, takze pracovat popri skole sa urcite bu…
fleg 12.09.2016 20:38
fleg
Nieje to zly napad,mozno by sa mi casom mohlo niekde podarit takto praxovat.... inak lutujem,nerozum… nový
Qvecy 12.09.2016 20:51
Qvecy
Pointa je, ze so zakladnou jazykovou vybavou (EN) sa v pohode uplatnis na zapad od nas za trosku ine… nový
fleg 12.09.2016 22:20
fleg
nerozumiem kus tomu co si pisal ten pribeh..nepoznam tie pojmy a tak... no tak právě tady můžeš zač… nový
jirka44 15.09.2016 07:23
jirka44
avanger,tady vystudovat a pak jít do Německa jako gastarbajtr ?? To jsi mohl hned ze šesté třídy a b… poslední
kozakl 17.09.2016 09:32
kozakl

Ono teraz bezi 4 rok...avšak naši majstri (učitelia) na praxi stoja za figu-....oni sa do IT nerozumeju...boli sme sa aj sťažovať na "vedeni" ale v skratke nas poslali do p... skola nezamestnava ziadneho IT odbornika...len silnoprudarov/slaboprudarov....a koly praxi si niesom isty študiom..

Wikan neže by som sa vyhovaral....ale som mechanik elektrotechnik-informačna technologia.....prve 2 rocniky su vseobecne, mal som elektriku(zaklady elektrotechniky, cislicova technika,technicke kreslenie...)a na praxi sme mali prvy rocnik zamocnictvo,druhy silnoprud(elektrika v byte,myslim ze to je silnoprud tiez)...treti rocnik konecne nas dali ako Informacna technologia...pribudli predmety ako hardware,software,počitačova sieť, pc grafika....a na prax sme dostali za majsterku silnoprudarku(s počitačom ozaj pracovať nevie...my sme jej stahovali prilohu z Gmailu [prisaham]) ktora nam ako text citala poznamky z wikipedie... mysliš že chyba je stale vomne? ked nam nemal kto a ako ukazať pomaly ani tie zaklady???......z toho dovodu sa neviem svojim sposobom rozhodnut a VS sa koly tomu trochu bojim....Ako mozte ma mat za hlupaka ale proste mam to tak... preto sa pytam co by ste robili vy...nie ze by som nevedel byt sebestacny keby niekto nato chcel ukazat..len sa chcem poradit svami a poznať vas pohlad na vec no...

PS..tu majsterku mame aj tento rok..nevymenia nam ju...

Já chodil na Obchodní akademii, výpočetní techniku jsme měli tak 2 hodiny týdně. Wikipedia v té době ještě ani nebyla. No vlastně ani internet v té době ještě nikdo ze spolužáků neměl. A přesto jsem si ty informace dokázal sehnat, protože jsem o to měl zájem. Tak si to přeber.

Ja by som asi siel studovat, v KE je pomerne vela IT firiem, takze pracovat popri skole sa urcite bude dat. Vo finale uz budes mat titul a ktomu slusnu prax v odbore.
To, ze budes zaostavat za spoluziakmi to neries, VS casto uci kraviny, viac sa mozno naucis v praci pre nejaku IT firmu.
A potom mozno skus DE, nie pas, ale rovno IT. O zahranicnych adminoch si nemyslim nic dobre, pretoze za posledny rok 3 skusenosti a vsetko zle.
Bol som robit v jednom hoteli v Bruseli, robili sme novy AV system do izieb. Jeden z najvacsich hotelov, slusne IT vybavenie (na kamerovy system pouzili Negear;o)), ale admin totalna trubka, nic nevedel, bol to nejaky narychlo preskoleny clovek, takze ked nieco neslo vsetko sme riesili my na mieste (instalacia novych HP switchov, prepojenie optiky a pod). On nic nevedel.
Zakaznik sa dostal na blacklist NL odoberatela. Ich admin mesiac a pol! nevedel spravit to, ze da domenu dodavatela na whitelist, mesiac a pol som riesil s materskou firmou a sk pobockou totalnu chujovinu a mesiac a pol museli komunikovat z Gmailu.
A na zaver par tyzdnov stara skusenost, zakaznik pobocka DE firmy berie odo mna net. Akoze zaloznu linku, ale tlacia cezo mna cely traffic, pretoze ich admini v DE nevedia spojzazdnit svoje brany (Sophos routre), aby boli pripravene na failover scenario. Jediny pripad, ked korektne prepoja linku je fyzicke odpojenie kabla. Nepomohli niekolko mailov a telefonatov, dokonca tu bol DE admin aj osobne a trt vyriesil. Stale tlacia cely traffic cezo mna.
Navyse uplne zbytocne dali pred brany 2 switche, totalne nezmyselna sietova schema...a bombonik na zaver...pouzivaju Netgear switche (zrejme popularna firma na zapad od nas) a ako hlavny switch TP-Link lebo treba setrit. Hlavne, ze zamestnanci sa furt stazuju, ze vsetko ide tak pomaly.
Proste vystuduj, maj trosku prax a na zapade bude z teba king medzi tymi trubkami. Navyse solidne zaplateny/

Pointa je, ze so zakladnou jazykovou vybavou (EN) sa v pohode uplatnis na zapad od nas za trosku ine peniaze ako u nas. Ak nemas rodinu nemas co riesit.
Uplatnis sa preto, ze uroven IT na zapad od nas pozdvihujeme paradoxne my...lacna pracovna sila z vychodu, ktora tam dodava ocakavanu kvalitu. Toto este par rokov bue pretrvavat.
Skola ta ma naucit jedno...naucit ta ucit sa. Kasli na osnovy, na blbu majsterku, co si nevie otvorit prilohu, ja robim admina v skolach, viem aka urovne ucitelov tam je, ale nerozpravaj mi prosim ta, ze nic nevies lebo blbla skola. Hovno skola, ty si blby ked nic nevies.
Ja som sa 90% co viem som sa naucil sam, rozobral som svoje prve pc, 3x ho pokazil a siel do opravy a na 4x som si ho uz opravil sam. Postavil som si siet, skusal na nej veci a siel stale dopredu. Ucim sa uz 25 rokov a stale toho neviem dost, navyse uz dost zabudam;o).
Ako ti bolo napisane vyssie, za mojich cias ziadne wiki nebolo, informacie sa zhanali pracne a pomerne dlho, o dobre knizky sme sa bili a boli strasne zosuchane, dnes je vsetko vyrazne lahsie. Nieco nevies a CML (Google) ti to za par sekund prezradi. Nepotrebujes ani ucitela, potrebujes len cas, kopec casu a chut ucit sa, skusat, mylit sa a ist na to znovu a inak a pod.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru