Veřejný cedule vs. analfabeti
Tohle jsem dneska potkal na cestě městem. Ani ty veřejný tabule a cedule neprojdou korekturou.
Tohle jsem dneska potkal na cestě městem. Ani ty veřejný tabule a cedule neprojdou korekturou.
Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru
Když je to nařízeno, tak se to holt musí dodržovat.
zdroj
Nejen verejny cedule.. i tricka u tamanu ocividne navrhujou analfabeti
Když tak
...veřejné tabule a cedule...
Mícháš pravopis s dialektem.
No jo, neudržel jsem se.
Třeba tady
https://goo.gl/maps/ZV6FFiqQm9u
když jsem tam onehdy jel, na tom sloupku přibyla šipka "Domov pro seniory" nebo tak nějak. Připadal mi to dost morbidní.
Nebo třeba tady:
https://goo.gl/maps/VNYpnRnFp2S2
Takového koně jsem na Velké Pardubické ani v Chuchli ještě závodit neviděl
O dodatkových cedulích "Mimo dopravní obsluhy" už se ani nezmiňuji.
To už někde vysvětovali. Značka s koněm není platná. Navíc ta značka neznamená "pozor krávy".
Děsivé. Značka s koněm neznamená "pozor krávy". Nejsem asi vhodný k životu v této době.
Značka s krávou neznamená "pozor krávy". Ale protože značka s koněm není platná, tak se použije značka s krávou s dodatkem, že jde o koně.
Nj, od dob dinosaurů se toho dost změnilo.
Proti té značce "http://www.dopravni-znaceni.eu/znacka/Zv%C3%AD%C5%99ata/A13/" s dodatkovou tabulkou o jaká zvířata se jedná nic nemám. Ale když tamtudy jedu, tak mne to pobaví.
pozor na klávesy, jinak můžeme být měsíc o hladu. dá se to koupit dom? risknul bych to.
Co je špatně na ypsilonu v "Mimo dopravní obsluhy"? Vždyť je to správně.
Správně je "Mimo dopravní obsluhu". Předložka mimo se pojí (má pojit) se 4. pádem. Někde to tak je, ale málo kde.
Ve spojení s druhým pádem je to Y v pořádku.
Ve 4. pádu mi to zní divně, ale možná to je tím, že jsem tu cedulu viděl vždy jen s tím ypsilonem.
Ale příznám se, že o spojení "mimo" se 4. pádem jsem nevěděl, jestli jsme se to ve škole učili, ti za ty desítky let zpětně už nepovím.
http://www.rozhlas.cz/cesky/jakspravne/_zprava/krome-a-mimo--1444764
Z tohoto:
%C4%8Cesk%C3%A9_p%C5%99edlo%C5%BEky
to vypadá, že pisatelé té tabulky berou "kromě" a "mimo" jako stejné předložky.
2./4. pád u mimo:
- u osob se to rozlišuje hůře: bez koho, vidím koho
- v věcí/situací je to snadnější: bez čeho, vidím co
Př. "nechoďte mimo přechod".
2. pád "nechoďte mimo přechodu" by byla pitomost
Na té značce nemělo být "mimo dopravní obsluhy" ale "kromě…".
"Mimo" je spíše "prostorové" vyloučení než "kvalitativní".
Kde je Merlouška?
Třeba na té cedulce počítají s tím, že těch obsluh bude najíždět více
Musíš to číst celé, je to doplňková tabulka, takže je to česky správně.
viz např. "Zákaz vjezdu mimo dopravní obsluhy"
Není to správně. 4.p/j.č. je "obsluhu". Pokud je těch obsluh více (viz moje poznámka jinde), pak jo.
Je to správně (obsluhy).
Protože je to jakoby zkráceno z "Zákaz vjezdu mimo/bez té dopravní obsluhy". Ten 4. pád je nesmysl.
Není.
Měla být použita předložka "kromě", která je s 2. pádem. "Mimo" je se čtvrtým. Nesmyslem je v tomto případě použití "mimo".
ano, mimo koho-čeho dopravní obsluhy.
Mimo koho-čeho (2. pád) je špatně. Mimo se pojí s koho-co (4. pád).
Teď jsem ale tochu googlil a našel https://ufal.mff.cuni.cz/pdt2.0/doc/manuals/cz/t-layer/html/ch07s17s03.html
Ta čeština má pravidla je jak u blbých na dvorku. Platí - neplatí. Tak - opačně. Vyber si.
z koho co. z nás. nepřipadne ti to zbytečně složité?
Připadá.
Zlatá angličtina, pokud člověk pomine fráze, občas jiný/"nečeský" slovosled a asi stopadesát časů (které stejně neumím). Časování a skloňování prakticky neexistuje, my máme na podstatní jména i slovesa desítky vzorů. Cizinec se nemá čeho chytit, u každého slova se musí naučit i vzor.
Cizinci jsou blbci. Inteligent umí česky už od narození!
do dneška jsem nepochopil mě mně. občas se odvážím, jinak zůstávám u mi. su rafinovanej jako cukr.
Stačí si mě/mně převést na tě/tobě. Pokud to po převedení nedává smysl, tak je to druhá varianta.
Viděl mě/mně? => Viděl tě/tobě? => smysl to dává s "tě", takže "mě" je správně.
Myslíš, že to dá i mě/mně? => Myslíš, že to dá i tě/tobě? => smysl to dává s "tobě", takže "mně" je správně.
jak říkám, zbytečně složitý. jak wikane bude intonačně znít mě mně? stejně. u psaného slova bych to šacoval taky stejně. stejný význam "já".
Ano, složitý. Já mám tady od našeho karla jednodušší mnemotechnickou pomůcku - pokud je použit pád dělitelný třemi, patří tam tři písmena (tedy 3. a 6. pád - mně), ostatní pády 2 písmena.
ale proč? tak zní otázka.
Jak píšu o kousek níže - díky to mu jednomu písmenu navíc přesně poznáš, jak to autor věty myslel.
Jsou to opšny jazyka, ale většině lidí stejně stačí default, jako ve hrách.
mě mně pokud intonačně nehraješ, tak nepoznáš. třeba neříkáš
Složitý? Říct si tě/tobě je složitější, než zjišťovat, jaký je to pád? To jsou mi věci.
Individuální, záleží jak se to naučíš. Mně to nikdy nešlo, tápal jsem v tom asi 20 let, než mi karel poradil
mně. eště jednou mně wikanovo návod připadá názorný i pro takovýho idiota, jako jsem já. tímto mu děkuji.
Angličtina je jednodušší, ale čeština svým skloňováním a časováním dokáže být ve vyjadřování mnohem přesnější s nezaměnitelným a nepřekroutitelným obsahem věty právě díky své květnatosti a složitosti. Že tohle umění jazyka nedokáže ovládnout valná část rodných mluvčích, je věc druhá.
Prasaku, hezky a naprosto vystizne napsany :)
Šak jsem se zapotil, než jsem to vypotil.
Je mi to jedno. Pokud nejsi Dart Vader s černou pazourou, stejně tam nesmíš (ať tě vydí či nevydí). Jebal had.
Ona ta cedula je takovej kočkopes. Část platí pro kolemjdoucí, část pro fachmany. Aktuálně byla odsunuta stranou a stavenište bylo zprůchodněno, bo večer a fajront.
A vůbec nejde o význam sdělení, ale o formu. No a na tvůj názor jsem se neptal enem se se přišel pochlubit pouličním úlovkem.
Tož sa nezlob.
Ešče abych sa čílil kvůli plkům na netu. Šak nésu tróba.
já teda píšu taky jako prase, ale toto mě trochu zarazilo. naivně jsem si představoval, že mi lítajdu vydají pod vlajkou.
Citát klasika:
Budiž tomu pánovi země lehká, takoví herci se snad už dnes nerodí
Buď rád. Dostaneš prapor
chci to vidět cpát do validátoru.
Lítačku? U nás tomu říkáme průjem nebo sračka.
šak ono to svým způsobem bylo. končila mi open card na ty svátky. říkám si pražák vypadne na chalupu, bude klid. celý týden stav 7:59- 0 lidí, 8:00 70 lidí. budu taktizovat. nechám to na pátek. 7:59- 0 lidí, 8:00- 250 lidí - to by se z toho člověk posral. evidentně nehledali pokémony.
Vymyslet slovo "lítačka" pro šalinkartu, na to musí být hlava.
Mně lítačka evokuje buď skupinu tří vojáků ve službě, nahánějící po hospodách záklaďáky na vycházce - nebo dveře, otvírající se na obě strany. Rozrazíš, projdeš a ony se vrátí zpět do "zavřeno".
Tak tady u nás je to Odiska (Ostravský Dopravní Integrovaný Systém) a nikdo s tím nemá problém.
A platí to i na šaliny (což není brněnská jedinečnost).
S tou "lítačkou" to mám stejně - hlavně z vojny.
vy dva nemáte u sebe vycházkové knížky?
Pokud jsem ji neodevzdal, tak je někde založená. Teď už si pomalu budu vyřizovat seniláckou průkazku. Ta se nositeli přišije na kůži, aby ji nezapomněl/neztratil.
Právě teď na ČT4: Centrum sportu a zdravý.
Tohle nikomu vadit nebude, Rada má jiné starosti:
ono tam teda v podstatě nic jinýho není. do sedmi dnů to můžou nahradit tichem. debil a kretén, to jsou lékařské termíny, bych použil jako zdržovací taktiku, kdyby se zvukaři nedařilo.
jdu si to stáhnout, dík za tip.
Jak's to myslel s tím ypsilonem?
A ten hnůj jsem naštěstí neviděl, díky za varování.
Je to všechno 01:36:45.
nevhodná slova?
karle, musím tě upozornit, žes porušil pravidla debat použitím sprostých slov a vulgarismů!!!
Za trest 100x opíšeš větu "Budu se raději dívat na ČT, tam jsou jen slušné pořady."!
Dávám si sedm dní na nápravu. Bylo hůř, tohle si dovolili na HBO:
___KLIK___
přitom je naučnější říct jednou hovno než tisíckrát: nesmíš to dělat. zlatý příklad se žehličkou.
Tvoje příklady a odkazy by se měly zakázat! To je na ban! To za sedm dní nespravíš.
cato:... a je třeba zničit kartágo. ohrožuje řím.
Reklama v mobilu.
nekdo-ve-skole-nedaval-pozor-a-z-litomysle-byla-razem-lytomysl-20161027.html
Me dneska pobavilo tohle (úryvek z návodu k pračce):
Mně nedávno přišel takový hezký mail od RegioJetu.
2x v jedné větě, to nemůže být náhoda.
Bývalý Burešův kamarád, třeba od něj pochytil i češtinu.
já si to představuju, jako délku připojení v měsíci. brutus.
Třeba to znamená 100 milionsekund za sezónu. Podle výpočtů má sezóna 1157 dní.
teď jsem dvě minuty čuměl na nastavení adblocku, proč nefunguje....