Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Opravdu českým firmám chybějí technici?

http://www.novinky.cz/ekonomika/399610-ceskym-firmam-chybeji-technici-i-delnici.html
Nedávno jsem dvěma personálním agenturám zaslal e-mail:

Dost často narážím na nářky zaměstnavatelů a personalistů, že obtížně shánějí techniky.
Já jsem elektroinženýr, co se týká vyhlášky 50/78 Sb., mám (resp. u posledního zaměstnavatele jsem měl) přezkoušení podle § 6, 7, 8 a 10 do 1000V.

Nedávno jsem odešel do starobního důchodu. V podstatě z rodinných důvodů, ale ty už, bohužel, pominuly.

Tak se chci zeptat na váš názor, zda má smysl se ucházet v mém věku o nějaké zaměstnání odpovídající mému vzdělání nebo zda nemá cenu psát životopis, protože průměrný personalista, když dojde k datu mého narození už dál číst nebude.

Z jedné obratem odpověděli, že žádné místo pro mne nemají (ale na to jsem se neptal, ani jsem nepsal, o jaké místo bych měl zájem), soudruzi ze druhé asgentury se ani nenamáhali mne poslat do (_!_).
Tak jak to tedy je?

Předmět Autor Datum
Asi chybí, ale ti mladí a neklidní personální manažeři prostě o staré páky zájem nemají. Já se na dů… nový
L-Core 06.04.2016 08:14
L-Core
páteř mnoha firem tvoří staří fachmani. V tomto ohledu mám o naši ekonomiku celkem obavy, protože ná… nový
touchwood 06.04.2016 08:24
touchwood
Mně se jednou stalo, že si mne povolal na kobereček soudruh divizní ředitel firmy co jsem měl to pot… nový
Yarda 07.04.2016 10:24
Yarda
teraz je bohužial v cz/sk taký hlúpy zvyk omladiť kolektívy,skúsenosti starších sú už na vedlajšej k… nový
audax 07.04.2016 15:10
audax
Personalisti (zejména ti agenturní) jsou v drtivé většině naprostí dementi. Pokud už něco vystudoval… nový
touchwood 06.04.2016 08:23
touchwood
Jo, taky jsem se nechal jednou slečinkou z personální agentury ukecat na pohovor do firmy, kde krom… nový
Prasak 06.04.2016 10:45
Prasak
Technici by byli, ale jak píšeš - zkušenosti mají ti starší a o ty není zájem, jenže zkušenosti jsou… nový
Prasak 06.04.2016 10:54
Prasak
soudruzi ze druhé asgentury se ani nenamáhali mne poslat do (_!_) To je asi normální.. Když se někt… nový
Niko Bellic 10.04.2016 14:19
Niko Bellic
Ono nie je problem len v technikoch, ale vseobecne v ludoch. Kamarat mi rozpraval pribehy zo svojej… nový
fleg 10.04.2016 14:50
fleg
a kolik platí? 50kč na hodinu? to se nemůže divit, že nikoho nesežene. nový
kmochna 12.04.2016 05:58
kmochna
Neviem kolko si berie agentura, respektive kolko dostavaju ti ludia, ale nebude to vela, pretoze mi… nový
fleg 12.04.2016 12:58
fleg
podívej, o výplatě udělám stojku a 17k jde do pihele. režie vlastního bytu, jídlo, potřeby do domácn… nový
kmochna 15.04.2016 21:54
kmochna
Tak tohle téma mě docela zajímá, jelikož jsem zrovna jeden z druhé strany barikády. Ani ne za měsíc… nový
exupery 25.05.2016 14:21
exupery
Budeš muset hledat nějakou pozici označenou jako vhodnou pro absolventy. Pokud jsi teď posílal živo… poslední
Prasak 25.05.2016 20:22
Prasak

Asi chybí, ale ti mladí a neklidní personální manažeři prostě o staré páky zájem nemají. Já se na důchod teprve chystám, ale ani dnes, pár roků před ním, bych si naději na sehnání místa (odpovídajícímu mému vzdělání a praxi) moc nedělal. Pokud bych tedy nevzal něco tak za 12, maximálně 15 (a to by bylo keců..) tisíc hrubého.

Mně se jednou stalo, že si mne povolal na kobereček soudruh divizní ředitel firmy co jsem měl to potěšení tam nějakou dobu pracovat (a byla to firma co mi to zaměstnání sama nabídla) a vytýkal mi, že pro firmu jsem moc starý. Asi to bylo větší provinění, než kdyby mne sekuriťák přistihl, že v náprsní kapse mám kradený počítač.
BTW: Ta firma už je v křemíkovém nebi.

teraz je bohužial v cz/sk taký hlúpy zvyk omladiť kolektívy,skúsenosti starších sú už na vedlajšej kolaji...mladému dáme nástupný plat a ušetríme a ešte skasírujeme rôzne bonusy a dotácie za zamestnávanie čestvých absolventov,starého vyhodíme,on už je pre nás drahý......všade sa šetrí,ale obvykle na naprosto nesprávnych miestach.......maladí síce šetria náklady na mzdy,ale ešte nevedia nič a ono tým firmám to síce pomaly dôjde,že ich nebude mať kto niečo naučiť,ale v mnohých prípadoch už bude neskoro,keď im to konečne docvakne...niektorým už to pomaly docvaklo,že aj starý fachman je velmi užitočný,že cesta nevedie smerom vyhodiť všetko staré,použité a nahradiť novým,ale je ich stále velmi málo........čerství absolventi síce sypú vzorce,poučky definície ako na bežiacom páse,ale obvykle absolutne nevedia,ako to v praxi použiť a mladých už absolutne neláka ani nejaká manuálna robota,každý chce len sedieť v kancli riadiť a mať taký plat,že si z prvej výplaty kúpi mercedes...

Personalisti (zejména ti agenturní) jsou v drtivé většině naprostí dementi. Pokud už něco vystudovali, tak nějaký gumanitní obor typu sociopavěda. Jejich prací je jen agregovat CVčka směrem k zaměstnavatelům. Vlastní mozková činnost se nepředpokládá, reagují pouze předpřipravenými mailovým sděleními (ekvivalent "my se vám ozveme").

Naposledy mi volala nějaká zjevně správně gumanitní slečna s tím správným nosíkovým přízvukem, zda bych neměl zájem pracovat pro "velkou strojírenskou firmu jako IT manažer". A když jsem se jí zeptal co přesně si představuje pod pojmem "IT manažer" (zejména pracovní náplň), tak nevěděla a začala se točit v kruhu, ale hlavně uměla odrecitovat plat směšných 60t a benefity jako firemní auto a telefon . No, poslal jsem ji tam, kam oni ani neposlali tebe - samozřejmě slušně. :-)

Jo, taky jsem se nechal jednou slečinkou z personální agentury ukecat na pohovor do firmy, kde krom jiného požadovali i programování. Ne že bych o tom zhola nic nevěděl, ale když jsem slečnu upozornil, že nejsem programátor, tak prej to programování je okrajová záležitost, že o to ani moc nejde. No samozřejmě hledali především programátora.

Technici by byli, ale jak píšeš - zkušenosti mají ti starší a o ty není zájem, jenže zkušenosti jsou u technika to nejcennější.
Techniky firmy chtějí, ale zaplatit nechtějí. V našem maloměstě by firmy potřebovaly údržbáře strojů, CNC, vstřikolisů, ale nabídka je v základu pod 20 litrů. V Brně je to o něco zajímavější, ale obvykle až ve větších firmách a tam je zase "overbastarding" a chování managmentu k dělnému lidu je příšerný.

Na druhou stranu - sháníme kolegu do týmu a už pár měsíců nikdo nic. Buď má firma přehnaný nároky, který když někdo splňuje, tak už dobře placenou práci má, nebo se hlásí ti, kteří při otevření rozvaděče poznají akorát jističe. Nebo firma nabízí tak mrzký plat, že se ti schopní ani nejdou podívat. Davy nezaměstnaných za branami už dávno nejsou, jen nepoužitelní blbci a zoufalci. I šikovní dělníci jsou vzácný zboží, mlaďoši po škole vydrží sotva pár týdnů a jdou pryč, nebo mají ruce olšový.

Ono nie je problem len v technikoch, ale vseobecne v ludoch.
Kamarat mi rozpraval pribehy zo svojej firmy, kde pracuje ako vyrobny riaditel (cca 100-120 ludi) ako je problem zohnat normalneho cloveka do vyroby, co by aspon chodil do prace.
Na SK mame totizto este jeden problem a to, ze nas superpremier znizil nezamestnanost tak, ze povyhadzoval ludi z uradu pace a tito presli pod sukromne agentury, ktore ich posielaju do prace a tak to aj vyzera. Kvalita nic moc, vzdelanie 0 bodov a samozrejme castokrat sa to konci tak, ze po 2 dnoch nepridu do prace vobec, takze ich zaskoci iny agenturnik.

podívej, o výplatě udělám stojku a 17k jde do pihele. režie vlastního bytu, jídlo, potřeby do domácnosti, taky chceme žít.... za rovnaké peníze stačí vyhodit nepotřebné lidi, tím se cena práce zvýší. zrovna dneska jsem zažil 4 geodetické firmy o cca. 5ti lidech za skupinu, co se snažily vytvořit graf rovinnosti plochy. hodilo jim to tam občas i o 10 cm. já si za svou práci zodpovídám- stačím si na to sám a ne živit 20 lidí navíc. o manažerech manažerů ani nemluvím.

Tak tohle téma mě docela zajímá, jelikož jsem zrovna jeden z druhé strany barikády. Ani ne za měsíc budu skládat SZZ z bakalářského studia, obor Energetika - Teplárenství, takže jak vy (myslím tím všechny tady) říkáte, mladej a nezkušenej. Docela by mě zajímalo, jak se mi bude hledat práce za dva roky (po dokončení Ing.), jelikož praxe se u mě pohybuje na bodu 0. Jediné řešení, které vidím jako reálné, je se během následujících dvou let postupně začlenit do nějaké firmy. Jinak k všemu příspěvku, i já jsem na zkoušku poslal nedávno dva životopisy a ani do té (_!_) mě neposlali. To by mě teda zajímalo, koho hledají :D

Budeš muset hledat nějakou pozici označenou jako vhodnou pro absolventy.

Pokud jsi teď posílal životopis a ještě nemáš ani toho bakaláře ukončenýho, tak se nediv, moc zaměstnavatelů se asi nebude chtít zabývat někým, kdo ještě studuje (tedy pokud máš denní studium) a dokud Bc nemáš jistýho, tak se tím ani ohánět nemůžeš, takže pro potenciální zaměstnavatele jsi stále jen absolvent SŠ.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru