Instatní káva
V práci pijeme kafe. Kvůli jednoduchosti přípravy a absenci umyvadla s odpadem na kanclu pijeme kafe instatní.
Už několik let pijeme prakticky bez výjimky Nescafé. Ale za posledních pár týdnů/měsíců mám pocit, že to kafe je nějaký hnusný, konkrétně - je kyselý. Mám teorii, že kvůli ceně, kdy kafe jinak než v akci je neprodejný, používají místo Arabicy levnější a právě kyselejší Robustu.
Takže vy, kdož taky pijete Nescafé, zaznamenali jste podobnou změnu chuti?
Také jsem pil Nescafé a také jsem se setkal s kyselostí. Mám pocit, že teď byl i někde test káv, kde i to Nescafé dostalo malé hodnocení kvůli té kyselosti.
Teď už piju jen Carte Noire a občas, když mám dobrý den, tak si uvařím i Davidoff. Vyplatí se trochu připlatit.
satyr: fajné krabičky
v práci jen kafe z bankomatu - za 8s hotovo.
Jen kdyby to nebylo tak drahé. Na druhou stranu jsem se naučil pít méně šálků kávy denně. Takže tak 2, 3 maximálně.
A občas mám u příbuzných kávu z moka konvičky a z čerstvě namleté kávy. Musím říct, že to asi bude má další investice. Naprosto super.
Mokka konvička není špatná, ale přecejen skrz tu kávu jde voda příliš horká. Já používám a doporučuju Aeropress.
Zajímavý. Díky za tip
Jaký chlemtáš?
Já chlastam Nescafé klasik a to mi připadá v pohodě. Jednou jsem koupil strong a to bylo kyselý jak prdel.
Právěže to obyčejný, tedy ten klasik.
Já to většinou zabiju mlíkem a cukrem, takže to v tom necítím, ale když nebylo mlíko a pil jsem to jen tak, tak mi také přišlo že je nakyslá...
Sladím dvě lžičky a přidávám jedno mlíko (takovej ten kapucín) a stejně je to kyselý jak prdel.
Budu jen doufat, že to je jen špatná šarže (nákup kafe probíhá po celých balících, tuším, že jich je tam 6). Jinak se asi vyjmu z fondu na kafe a budu si tahat vlastní kávu, ten šťovíkovej extrakt nechám kolegům.
To bude asi tim, já tam právě dávám třetinu mlíka a 2 třetiny vody
V práci mám jen ty Kapucíny, ty se dají skladovat v šufleti vcelku dlouho.
Nemáš kupovat od Žida, ale z Konzumu!
Takřka výhradně instantní Jacobs Kronung.
Souhlas.
Manželka doma saje taky Jacobs Kronung, ale verzi Espresso, to mi taky chutná. Asi si to taky pořídím do práce.
Pijeme mnoho let výhradně Nescafé Gold (bez cukru, smetany..), problém nepociťuji. Klasik - když čuchnu ke krabici - mi připadá, že smrdí jak Maggi. Před nějakými deseti lety jsem měl problém s goldkou z tržnice v Czieszynie, ta mi nějak kyselá připadala (na etiketě bylo "made in Turkey").
Kávu ale nepiju jako objekt nějakého kulinářského zázraku/prožitku, ale prostě jako konzum, 4 kalfasy denně. Kdysi na veřejném srazu Poradny v Brně jsem v hospodě o instant požádal (nějaké laté, ledové, irské atd mě nezajímají), a číšník se na mě opovržlivě podíval, jak bych se tam snad pos*al. Alespoň vím, kam už nikdy nejít
V práci máme normální plnoautomatické preso, nicméně Nescafé piju doma.
Paradoxně mám nakyslou chuť Robusty rád, takže jsem si žádné změny k horšímu nevšimnul. Pravda, ani k lepšímu. Ono přece jenom když to člověk srovnává s výrobkem z presovače, tak jsou to jiné nápoje.
A ano, vím, že nějaký profi barista by nad strojem ohrnul nos, protože správné kafe se přece připravuje za úplňku s pomocí cedníku z cedrového dřeva, v papučích z koňské kůže.
Člověče, Nescafé jsem v hubě neměl hodně dlouho. Asi by mě pravověrní příznivci kávy umlátili lžičkami, ale v nějakém srovnání velmi dobře dopadla instantní káva Jihlavanka...
Sám piju Jacobs, takové to jako krémové. Dobrá je i obdobná káva z Lidlu, za osm pětek a je dobrá.
Kdybys věděl, která to je, tak napiš. Jednou jsme zkusili z Lidlu jakýsi Eclipse, zelená verze obalu, bylo to takový jakoby připálený. Takže to znovu ne-e.
myslíš Jacobs Velvet? Moje značka. Ať mě taky umlátí lžičkama...
Jacobs velvet to není, to ale chlemtám taky. Je to v podobě barevném obalu,je tam psáno Café créma či tak. Doma vyfotím sklenici a dám to sem. Balení je 200g a stojí to 89,90 Kč. Za tyhle prachy kupuju Velvet,když je v akci
Neboj, tady nejsi na iDnes, kde je v diskuzi každej druhej odborník a gurmet, kde nikdo nenakupuje maso/uzeniny a pečivo v Kauflandu, ale zásadně u místního řezníka/uzenáře a místního pekaře, kafe kupují z lokálních pražíren a mají na to doma speciální rituální zařízení na uvaření toho kafe.
Jo a ještě jsou tam všichni znalci piva a všichni pijou speciály z malých pivovarů, europiva by se nikdo nedotknul ani klacíkem.
Ten Velvet taky občas koupíme, ten je taky dobrej.
Ještě jsi zapomněl na to, že tam každý má firmu a zaměstnává šedesát lidí, třikrát do měsíce lítá do USA a podobně, a za dvacet čistýho by ani nevstal z pelechu.
Kávu si nechávají posílat speciálně přímo z plantáže, praží si to doma. Místo místního řezníka jsou dobré ještě farmářské trhy, případně to mají přímo z farmy. Jo, a ještě je dobrý, když je kafe fair trade. A abych nezapomněl, všichni tam opovrhují korejskými a českými automobily.
Přesto je Idnes v porovnání s Novinkami ráj na zemi a nebojím se tam tu diskuzi rozkliknout i bez pytlíku na zvracení.
Pravda, úroveň diskusí na iDnes je poněkud jinde. Nyní je tam v módě (jako každé léto) machrování, že kdo jede do Chorvatska, je ubohá socka; stejně jako ten, kdo nedá za dovolenou padesát a více tisíc.
Na novinkách je to pořád stejné, za komoušů bylo líp, největší zlo všech zel je Kalousek, všichni jsou chudí, že pomalu umírají hlady a politici kradou. Pořád dokola, lhostejno, zda jde o článek o zasedání vlády, nebo o včelařství...
Kradou a dělají z nás žebráky. Já už zhubnul tak, že mně padaj z ruky rolexky. Jdu si dát na uklidnění Jacobs Crema Gold.
Pravda pravdoucí. Také kecy, že celá republika vydělává na pražské rozmary...
V Evrope se na vyrobu instatni kavy pouzivaji vyhradne zrna Robusty a to kvůli cene a i kvůli vyššímu obsahu kofeinu nez Arabica .
Co se tyce Nescafé Clasic je to jak Magi, nejhorsi je snad Instatni Jihlavanka, to je strasna sracka . Pokud to clovek neosladi a nenaleje do toho smetanu, je to nepozivatelne .
Nescafé Gold je asi sazka na jistotu v akci nezrujnuje, ale jak zde nekteri psali i Davidoff, ci Carte Noire je skvela volba, ale musí se pritlacit na pilu no.
Říkáš tím, že když si koupím instantní kávu označenou "100% Arabica" tak v tom bude "100% Robusta"?
já teda nevím - podle mě je kyselejší Arabika a Robusta je výrazně hořčí, obsahuje přibližně 2x tolik kofeinu a taky dělá lepší pěnu, proto se to míchá... kdo potřebuje probudit, dá si směs s Robustou a kdo chce kvalitu, byť kyselejší, dá si Arabiku... ale stejně to bude druh od druhu jiné...
Fuj kava
Jsem jedinej, kdo tu chlemtá čaje?
nie, + minerálky
Tohle je debata o kafi, ne jestli ho pijete, či nepijete.
Až budeme debatovat o souložení, tak panicové taky těžko přispějí zkušenostma.
Čajomilci jsou horší než linuxáci, taky se všude nacpou a přesvědčují o své pravdě.
Fajny zdravy bylinny caj nie tu kdejaku haved co natrepu do kav
Bohužiaľ, Nescafé zrovna nie. Teraz "bojujem" s instantnou Bercoff Klember. Kyslé to subjektívne nie je a na obale je pekná korunka, ale inak je to štandardný bordel. Niekedy si vravím, prečo to vlastne pijem. Možno iba preto, aby som ju dopil. Lenže po nej niekto dotiahne zas inú - nikdy to neskončí...
// Práve mám za sebou hrnček Davidoff Espresso 57, bez cukru, iba s trochou mlieka. Takto si predstavujem kávu, a vôbec, príjemné posedenie pred spaním (ale k tomu by som ešte potreboval jednu cigaretku, škoda že už nefajčim).
Jsem navyklý na zelený Jacobs ("krénung", instant i turek) a v čaji na Earl Gray. Jsa zkostnatělým uživatelem, neměním to.
Jo, v mladické nerozvážnosti jsem kdysi dávno několikrát požil tohle zkrmné kafe. Už dost dlouho kacířsky chodím do místní pražírny, čaj chlemtám odnepaměti (teď je období zeleného). Obřad chlemtání kafe si představuji a provozuji výhradně po dobrém jídle a případně se sklenkou portského. Než bych požil sušený a posléze granulovaný lógr, to se raději budu těšit na tu správnou chvíli s opravdovou kávou.
Takže ses pochlubil, na iDnes bys zapadnul do kruhu übermenschen. Blahopřeju.
Uz to v poslednim prispevku natuknul ms, ale tak na rovinu, protoze z diskuze to vypada, ze se zde sesli kafovi gurmani, ale opak je pravdou. Instantni kava je smejd, je to ten nejvetsi odpad co muze bejt a gurman by se toho nikdy netknul! A je uplne jedno jakej druh instantni kavy, navic je to jedovaty a neni vubec zdravi to pit v nejak velkem mnozstvi.
Kdybych byl pravidelny kafar, tak bych se asi snazil si to vyresit nejak jinak a denne tu spinu nepit, uznavam ale, ze kvuli jednoduchosti pripravy je to v praci urcite vhodnejsi nez pit nejaky bliv z kelimku z automatu. To uz je uplny dno.
Nicmene teda taky mam v praci Nescafe a nepravidelne ho piju, protoze kdyz se nekdy spatne vyspim, tak me to nahodi, bez toho salku bych byl opravdu k nepouziti. Zmenu chuti jsem nezaznamenal, pritom jsem kupoval pixlu asi pred 14 dny. Domnival bych se, ze to bude od kusu a ze se na tohle kafe pouzije proste zrovna to co je k dispozici, pravdepodobne nejaka smichanina ruznych odrud, takze je mozne, ze do jedne sarze zrovna prskli vice te Robusty.
Pak me jeste napada, jestli to nemuze byt plesnive, chtelo by to nejakeho potravinare, ale neni to tak, ze prave plisne jsou spis do kysela?
To víš, my, co nemáme prémiové výrobky prémiových značek pijeme šmejdskou kávu. A to jsem si myslel, že Nescafé (ač ho nepiju, neboť je drahé) je taky prémiová značka
Ono to vzdy zalezi na celkovej spotrebe, ze?
//
Ak by som mal potrebu pit kavu denne (co rozhodne nemam), siel by som do lacneho kavovaru (20-30€) a klasickej mletej kavy. Priprava pohodlna a cena za kavu (mleta vs granulky) je niekde uplne inde. A teda ja by som povedal, ze aj chut...
200 g balení rozpustné kávy mi vystačí na cca 3 týdny až měsíc. No a drbat se s nějakým kávovarem? Příprava nemůže být pohodlnější, než rozpustná káva.
Jasně, nebudu za čuně, co pije instant. Takže jo, koupím kávovar, samozřejmě za minimálně za 20 tisíc, kávu jedině fair-trade z místní pražírny. Pozor, káva se musí pražit jen když měsíc přibývá, jinak je to kejda vhodná tak pro důchodce v Kauflandu.
Lepší?
Lepsi :)
To je pravda. Alebo este lepsie nejaky 3v1 balicek - staci zohnat hrncek a pokial mozno teplejsiu vodu a jabadabadú.
U těch 3v1 je poměr ceny a ... užitku naprosto tragický, takže to ne. Navíc mi nevyhovuje poměr káva/mléko/cukr.
Nene, kávovar a káva z pražírny bude dobře. Ještě pořádně vychytat nádobí a šálky. Abych tím kávu neprznil...
Z toho by som nerobil vedu, proste pouzi strieborny servis ktory mas v kuchyni.
Ono je to totiz podobne jako kdyz jim sojove maso. Taky je divny nazyvat to masem, kdyz to jako maso vubec nechutna a zadne to neobsahuje. S tou kavou je to podobny, ono to s kavou taky mnoho spolecneho nema, je to proste instantni napoj, ktery obsahuje mimo jine i upravenou kavu.
Jiste da se to pit a nekomu to muze i chutnat, ale proste to neni klasicka kava, jak by si ji predstavil gurman. Na tu je treba kavovar, espresovac a hlavne kvalitni surovinu.
Gurmán by vyletěl z kůže, kdyby viděl, čím se živím a co mi chutná
Ale počkej, není to káva, ale je na tom napsáno káva... To by měli soudruzi v EU nějak zařídit, ne? Aby na tom nebylo napsáno káva, když to tedy není káva.
A co v té instantní kávě je, když ne jen kafe? Nedělej machra, ale buď opravdu machr, chci znát přesný ingredience.
Ono by to u ČZPI asi neprošlo, pokud by tam bylo i něco jinýho a nebylo to uvedeno na obalu. A třeba Nescafe se přímo na obale chlubí tím, že na přípravu instantního kafe používají jen kafe a vodu. Tak co tam teda opravdu je, ty odborníku?
Já ti je napíšu za něj: 100% káva.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Instantn%C3%AD_k%C3%A1va
No ale je kava jako kava?
Me treba tedka zarazilo jedno.. jsem v Nemecku, koupila jsem si takovy to instantni kakao a prislo mi, ze to chutna vic kakaove, tak jsem se ptala lidi (z Cech samo) na jednom skype chatu, jestli maji doma nejaky kakao a muzou mi rict kolik % kakaovyho prasku to ma. Cesky i nemecky kakao tam melo 20 % kakaovyho prasku. A pritom to cesky mi prijde jako obarveny cukr, zatimco tohle fakt chutnalo jako kakao. Tak jestli i ten kakaovej prasek muze byt rozdilny kvality...?
A tim padem, jestli totez neni mozny i u kafe, no.
V Německu je i tráva zelenější, kakao kakaovější, káva kávovější a tak vůbec.
A to jsi porovnávala stejnou značku?
Stejnou znacku ne, ale obecne kakaa u nas chutnaji prakticky vsechna stejne a je jedno jestli je to granko nebo nejaky cojavimjaksetojmenuje z penny, lidlu, kauflandu a podobne.
A to, co jsem si koupila tady, je taky uplne obycejny kakao z penny, zadna superpremiova znacka z nejakeho obchodu s vyrobky z kakaa.
Dale: nevim, jestli to mela byt ironie ci co, ja tim nechci nejak vyvysovat Nemecko, protoze popravde receno jsem si u vetsiny vyrobku nejakeho zasadniho chutoveho rozdilu nevsimla, jen u toho kakaa me ta chut vylozene zarazila, protoze takovouhle neznam.
Ono by to vazne chcelo vybrat si najskor konkretnu znacku na porovnavanie a az potom vycestovat do inej krajiny.
Jasne, ja jsem sem jela s tim cilem, ze budu porovnavat jidlo... delas si legraci?
Ocividne jste me nepochopili.. mne slo fakt o to, jestli proste jednotlivy piksly kafe nebo kakaa nebo cojavimceho muzou pri "stejnym slozeni" mit ruznou kvalitu. Tzn. jestli proste nekde davaji kvalitnejsi kafe/kakao a jinde zase min kvalitni a tak. Nebo jestli jsou vsechna kafe a kakaa stejna a tim padem by mela chutnat stejne.
A sice se budu opakovat, ale moje chutovy bunky jsou fakt normalne skoro k nicemu, stezi rozlisej cerny a svetly pivo, natoz jednotlivy znacky piva (to jen tak pro srovnani, pivo si davam asi stejne casto jako kakao..), ale ten rozdil v chuti mezi kakaem, na ktere jsem zvykla u nas, a tim, co jsem si koupila tady, proste je markantni. Fakt.
Si ho klidne privezu domu, abych to mohla porovnat, pokud teda u nas vubec sezenu stejny kakao, zejo. Nevite nekdo, co za kakao se prodava u nas v penny? (coz me btw privadi jeste ke konstatovani, ze nemecky penny je na asi tak 100x lepsi urovni nez cesky penny)
Jo. :)
//
Ja myslim, ze som ta pochopil, ale ak chces porovnavat nemecke/ceske kakao, tak musis vyskusat rovnaku znacku. Ale kakao sa na takyto test velmi nehodi. Kup si zlate Marlborky a skus, ci su lepsie ako u nas.
Proste je to kakao jiny, to je preci normalni, ze kakao je jiny, vsak to mas jako s tim kafem, ze jsou ruzny odrudy, muze bejt ruzne stary, plisne, procesy vyroby, ...
Pak je taky otazka, jestli je to opravdu rozdrceny kakao na prasek nebo jestli je treba vytazenej tuk (tzv. kakaovy maslo) a misto nej tam dondali levnej palmovej tuk.
---
Na tom Nescafy je napsano 100% instantni kava, o tom co se do toho kafe dostane v prubehu vyroby instantniho kafe tam nic nepisou, ruznyma plisnema pocinaje, ...
No jo, no, to máš s těmi plísněmi nějakou současnou mánii? Zajímalo by mě, jestli když se káva upraží, tak lze potom poznat, jestli byla nějaká zrna plesnivá už předtím...
Už mi taky jeden člověk tloukl do hlavy, že instantní káva se mimo jiné vyrábí i z ropy. Myslím si, že původ byl v tom, že káva samotná obsahuje uhlovodany (von uhlovodík, nebo uhlovodan, všechno je to stejný, že jo..), ale třeba je i nějaké jiné vysvětlení, třeba do toho fakt lejou nějakou těžkou frakci.
Sice to osobně nepiju = žádný kafe, ale něčemu věřit člověk musí -
http://www.akcniceny.cz/test-dnes/test-dnes-instantni-kava/
diky za odkaz, myslim, ze test zaroven odpovedel na mnohe otazky, ktere v diskuzi padly, pro me je prekvapeni, ze to dopadlo pomerne dobre, jen podotknu, ze soucasnym zdravotnim limitum na kde co moc neverim, takze i tak budu radeji i nadale s instantni kavou opatrnej.
Je to třeba plíseň prémiové značky, ne? Není plíseň jako plíseň, bacha na to :)
Lehká ironie :) A porovnávat kakaa různých značek? To vůbec o ničem nevypovídá...
No, za totáče jsme kupovali kakao v Tuzexu. Historie se opakuje...