Zákaz vstupu v outdoorovém oblečení, hlásá nálepka na dveřích obchodu
Já rozhodně souhlasím. Vytahané mikiny, kalhoty s rozkrokem u kolenou, tepláky, ponožky v sandálech apod. to je prostě otřes. Typický český Pepíček bude sice namítat, že na tohle nemá peníze a že trička jsou pohodlnější, ale to je samozřejmě nesmysl. Dobře padnoucí oblek či košile jsou pohodlné a mají velkou výhodu v tom, že sluší prostě každému. Myslím, že by opravdu nebylo na škodu kdyby se Češi (především muži) lépe oblékali. Jaký je váš názor?
škoda, že tu jsou 2 extrémy a žádnej umírněnej střed. já sem teda "metrouš" a na oblékání dbám, ale nikdy by mě nenapadlo někoho nutit, aby se nějak oblékal. vždycky se jenom usměju a něco zabrblám pod vousy a jdu dál. na druhou stranu tvrdit, že hezky se oblékat je kravina taky asi neni ono - šaty dělaj člověka - kdybych si měl vybrat, tak si sednu k hezky a stylově oblečenému individu než k někomu v teplákách.. šaty určitě tvoří první dojem a když už, tak je dobré na ně dbát alespoň do té míry, že člověk nebude špinavej. každopádně ať si chodí každej jak uzná za vhodné, proti gustu žádnej dišputát
Máš pravdu člověče. Holt já jsem volil trochu agresivnější způsob. Ale kdybych volil mírnější slova jako ty tak by tu diskuze o nějakých 250 příspěvcích určitě nebyla
Takze uz jsi konecne pochopil, co se ti tu snazime celou dobu vysvetlit?
Za vším co jsem napsal si stojím a nikde jsem nikoho nenutil ať chodí pěkně oblékaný. Jen jsem napsal, že elegantně oblečený člověk vypadá mnohem líp. A ať si každý skutečně chodí v čem chce, ale pokud bude nosit outdoor do města tak buran prostě bude.
Souhlasím. Ale pochop, že ne každý si zakládá na tom, co si o něm okolí myslí. Že třeba lidé hodnotí druhé nejen podle oděvu.
Čili nevhodné (dle tebe) oblečení implikuje buranství? A naopak? Když se pěkně obléknu, tak buran nebudu? Proč takhle povrchně soudíš? Znám spoustu lidí, o které by si pomalu člověk neopřel kolo, ale dal bych za ně ruku do ohně (a věřím, že oni za mě taky). Navíc to není o tom, jestli někdo má nebo nemá prachy.
Naproti tomu jeden kamarád, který má vždy aktuální iPhone, oblečený je jak z žurnálu, doma vždy poslední výkřiky techniky, auto za mega a podobně. Ten mi jeden čas psával sms, jestli bych mu nepůjčil tři kila na jídlo. Všechno měl na úvěr a kreditní karty. Co pak z toho života má?
Tato debata se mi už jeví jak pěkně debilní. Furt to samý kolem dokola.
Jj. Furt dokola jak u blbých na hůře.
Kdeže? U nás se říká jak u blbejch na dvorku
Hůra je půda (abychom předešli nedorozumění - takové to pod střechou, kde visí za ptáka netopýři). Mají ji i blbí.
To mě napadlo, že je to půda. Na chalupě u České Třebové (babička byla odtamtud) byla zase taková dlouhá místnost, podél chalupy a ní hrábě a podobný bordel. Tam tomu říkali "šupna". Tak mi to ta hůra připomněla
A rokle, kam se nosily odpadky byl "střepník".
Rokle na bordel je u nás "rača".
Rača je i městská část Bratislavy
No a v Brně mají čtvrť Pisoárky...
On ten východočeský dialekt je taky zajímavý; nechodí se k Mirkovi, ale k Mirkoj, zrní se sype slepicům, tráva se dává zajcům a podobně.
Jsa valašským patriotem, neodpustím si citovat kámoša, kterému onehdy zloději ukradli prase:
"Tož idu ráno pokludiť do cárka. Dvéři rozgébené, koza vypleščená, okal vystřebaný. Mašík v řiti. Volám na Kaču a Kača v rači."
Rozumět se tomu dá
Fajn je to na východním Slovensku, tam by jim nerozuměl Slovák z Bratislavy, natož já
A to si ve Slovenčině přečtu nejednu knihu...
Copa je tuto? A dypa a japa? No a tak podobně.
S takovým Plzeňákem by si Valach taky moc nepokecal
V Plzni jsem vojančil, tedy místní argot znám. Se slovenskými knihami taky nemám problém, dokonce se mi zdá, že mi "chutnají" víc, než české. Východňáři jsou sice šílení, nicméně jsem na ně měl asi štěstí (nedostal jsem žabikuchem pod rebro) a dodneška si s bývalými spolubojovníky z tohoto regionu dopisuju.
Člověče, takové tendence jsem tam nezaznamenal. Pravda, jezdil jsem do menších obcích (v NP Poloniny), tam je to jiné. Když místní strejci zjistili odkud jsem, tak hned vzpomínali, že v sedmdesátých letech stavěli metro, nebo někde rubali uhlí a podobně. A nějak nepobírali, proč se tam k nim táhnu 800 km a co tam vlastně vidím. Ono je ale jiné tam přijet na týden a žít tam, chápu je.
Já jsem vojákoval v Praze (hrad, 1998/99), ale taky se nás sešla pěkná směs; už ale ne federální. Od kluka z Dětmarovic, kterému jsme nerozuměli (mluvil polsky), přes šohaje od Hradišťa (ti, když se ožrali, tak došlo i na "ejchuchů" a šroubování žárovky) po poněkud svérázné Jihočechy. No a abych neopomněl, pár nafoukaných Pražáků se taky našlo
Jj. Pražáci na zeleném čundru byli vychcaní jak ďůra do sněhu. Jedná se o diagnózu?
Nevím, sám sebe neposoudím. Ale idioty (a naopak) máš všude, si nevybereš...
Vůbec nevím proč tohle zmiňuješ, tohle je úplně mimo téma.
Samozřejmě, že podle oblečení nepoznám charakter člověka, ale drtivou většinu lidí na ulici nikdy pořádně nepoznám takže být pěkně oblečený a působit dobře je rozhodně lepší než mít všechno v pr*eli a at mi ostatní třeba vlezou na záda.
Jinak prasak má pravdu a už se to tady točí jenom pořád dokola.
Takže jestli se někdo chce se o tomto tématu pobavit tak ať mi napíše do zpráv, tady končím.
Dnes jsem viděl na autobusovém nádraží Na Florenci mládence a dívenku, měli gatě oblečené tak, že opasek měli v půlce (_!_)
Můžete mi někdo vysvětlit, co tím sledují (něco asi jo, takhle nošené kalhoty už jsem párkrát viděl)?
Co by tim sledovali? Prostě je to móda. Někomu se líbí outdoor, někomu kalhoty u kolen. Mě se třeba kalhoty u kolen nelíbí, ale na druhou stranu si tady obhajujete to, že každý si může chodit v čem chce, takže by neuškodilo respektovat i to, že se prostě nikdo rozhodl nosit právě ty kalhoty u kolen. Měřit dvojím metrem by šlo, viď?
Ale tady přece nikdo dvojím metrem neměří, jen se ptá (bez jakékoliv kritiky), co to má za účel
Napadá mě hnedka několik možností, jedna lepší než druhá, takže raději neuvedu žádnou.
Líbit se něco (může se mi/nemusí se mi) je něco jiného, než když tě někdo do něčeho nutí (bez klobouku a růžových brýlí ti neprodám fusekle). Já si také o některých lidech myslím, že chodí oblečení jako idioti, ale respektuji jejich volbu. Mě to přece neomezuje a jiným se to třeba líbí. Je mi to prostě zcela jedno.
Znělo to dost kriticky resp. zní mi to dost kriticky.
Mně to kriticky neznělo. Taky jsem si už kolikrát říkal, že to bude asi móda, nicméně každá móda má nějaký kontext. Něco, co přimělo prvního člověka na světě spustit gatě na půl žerdi a bylo to sofistikovanější než hruška zapitá mlékem a nutnost držet pohotovost.
Zkusím hádat: První byl nějaký fanoušek, aby bylo vidět, že má černé slipy na znamení smutku, že Sparta (Slávie, Baník - doplnte co chcete) zase prohrála
Také to mohlo být vábení análních erotomanů..
Děsíš mě
Znelo to uplne normalne a i kdyby to znelo kriticky, tak je jen jeho vec, co si o tom mysli. Jestli to tobe zni kriticky, tak je to jen a jen tvuj problem. Ja kdyz vidim ty trubky, co nosi gate s pasem u kuli a s prdeli u kolen, tak si taky rikam, jestli to maji v hlave v poradku. Musi to byt strasne pohodlny a musi se v tom dobre hybat a chodit, ale kazdej at si nosi co chce. Nicmene me to nezbavuje prava na to, abych si myslel co chci.
No a ja si o lidech, co nosi gate u kolen myslim jen toto - fakt to nemaji v hlave v poradku a navic vypadaji jak idioti. A je mne uplne jedno, ze si nejakej teplej buzik mysli, ze v riflich, v maskacich nebo v teplakach, vypadam pro nej taky jako idiot. Ja ale nebudu trotlovat po svete a zadat, aby se chodilo jen tak, jak si preji tepli metrousci.
Mohlo by to totiz pak dojit tak daleko, ze stejne jako oni nosi gate proklate nizko, ja bych na tech mych buranskych riflich mohl zacit nosit kolty proklate nizko a pak by se videlo, co je pohodlnejsi.
Ty si na sebe hod triko s Che Guevarou, pres to hod slajfku, vem si gate do pul zerdi, na to nahod sacko, mrkni se do zrcatka, prilizni se (ale nezapomen sundat baret) a supitej do spolku s al tupounem.
Jde taky o to, jak to ten oblečený bere. Buď mu na oblečení nezáleží, akorát chce být oblečený tak aby se moc nelišil od společnosti kde se pohybuje, nebo je mu společnost fuk a oblékne se do toho co má zrovna po ruce. Nebo naopak svým oblečením chce nebo musí něco vyjadřovat, třeba takhle:
http://www.nippur.cz/materialy/pro%20vsechny/Formanek,%20Jaroslav,%20Ukaz%20tvar,%20Respekt%2009-2010.pdf
nebo třeba takhle:
http://vyznam-slov.yin.cz/j/jarmulka/
A protože ty kalhoty na půl žerdi jsou vidět častěji než aby to byla náhoda (třeba že oblečenému upadl knoflík a jde si ho domů přišít), tak mne napadá, jestli to není znak příslušnosti k nějaké úctyhodné společnosti a nositel kalhot na půl žerdi má nárok, aby ho ostatní zdravili jako první a v tramvajích ho pustili sednout.
Třeba doufají, že je uvidí ten cáklý obuvník, klepne ho a oni budou moci v teplácích do jeho kvelbu
To byli žebráci. Vystavená vhazovací škvíra pokladniček naznačovala žádost o vhození pětikoruny.
Al Capone může být spokojen
Ve Švédsku provedli sociální experiment, viz http://www.novinky.cz/koktejl/374596-experiment-potvrdil-odvekou-pravdu.html (v linku je i video).
To snad nemůže nikoho překvapit. Jedno takové místo, kde se vždycky vyplatí mít kvádro a šlajfku jsou celní a pasové kontroly. Mimochodem, moje generace chodila v saku i do školy, což už mi dneska asi nikdo neuvěří...
To se mi treba libi jak v nejakych zahranicnich skolach maji predepsany odev. Skoda ze to u nas neni
To má svou logiku, školní uniformy. Aby se bohatší nemohli vymezovat vůči těm méně majetným - jak bývá zvykem na našich školách školách, kdy se vlastníci ajfounů za 18 šklebí sockám s galaxy za 12.
Nevím.. Když si vzpomenu na ZŠ, tak oblečení si nikdo nezáviděl. Spíše právě ty telefony. Tehdy ještě žádné ajfouny nebyly, vrcholem techniky byl telefon přehrávající mp3 (např. K700i, kdo ho měl, byl king). Stejný hábit by to těžko změnil..
Jo ma a je to dobry duvod. A taky to dobre vypada
Tak ono je to logicky. Kdyz uvidim cloveka slusne oblecenyho tak mu spise verim, ze treba skutecne zapomnel nebo ztratil penezenku zatimco u nejakyho somraka ne (ale to nic nemeni na tom, ze bych penize nedal ani jednomu ci v tomto pripade pustil do busu zadarmo).
Citát klasika:
"Hoďte na něj deku nebo ho zabiju."
No rozhodně to bylo dříve na pohled hezčí
http://www.novinky.cz/zena/styl/391906-historie-damske-a-panske-mody-aneb-jak-behem-100-let-zmizela-zenskost.html
Pana Al Capone určitě potěší můj zážitek ze včerejška: Kupovali jsme synovi svatební oblek, manželka se náhodou dozvěděla o téhle prodejně.
http://www.bandi.cz/kontakty/prodejna-pardubice/virtualni-prohlidka-prodejny-v-pardubicich
tak jsme se tam nechali obsloužit. Udělalo to na mne dobrý dojem, tak mne skoro ani nemrzelo, že jsem ten oblek, košili a boty musel platit - ostatně cena nabyla až tak závratná.
Akorát jsem postrádal, že u východu z místního nádraží nebylo potřeba překonávat vodní příkop. Nebylo by možné ho tam dodatečně vyhloubit?
Já měl včera taky módní zážitek. Že lidi běhají po městě a obchodech ve vytahaných teplákách, to už jsem si zvyknul, ale včera jsem v autě dával přednost na přechodu slečně, která se tam promenádovala v županu a to pod tím vypadalo jako pyžamo. Žádnej špitál okolo nebyl, že by pacientka, tak asi nová móda - z postele rovnou do práce, i na úřad.
Cérka asi utekla z nějakého zařízení. Do večerky (pod barákem) chodím běžně v teplákách, do města bych se styděl. Nechápu hrůzostrašné nasrávačky pod kolena (baby i chlapi) - co jeto, gejša, za módu?
Co rovnou do práce,třeba "pracuje" i cestou. Ale s těmi tepláky je to tak. Možná to už někteří pojímají tak,že si
myslí,že okolí nerozezná pyžamo od tepláků.
Froté pyžamo je velice pohodlné, je-li používáno jako domácí oděv.
U ženských nikdo neví - jedny ani nevynesou koš, aniž by se nenamalovaly, druhý si zajdou v pyžamu a županu do obchodu pro chleba.
No pomalu, ale jistě tady budou se mnou všichni souhlasit
Teda aspoň v tom, že radši sako než tepláky 
roky se sešly a nic se nezměnilo. to je pruda.
https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/pocatky-modni-policie-odvazna-zena-prolomila-tabu