Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kravina, ale uvítal bych to. Aspoň na půl roku.
mif 01.05.2014 20:12
mif
Dej pokoj, ubránil jsem se tomu jen tak tak!
oldsoft 01.05.2014 20:13
oldsoft
No já/ty už ne (jednak jsem už před čtvrt stoletím bojoval, a druhak - co by tam taky se staříčkem d…
mif 01.05.2014 20:16
mif
Proč? Vojna není výchovný ústav, o výchovu se má starat rodina a škola. A proč jen chlapi?
oldsoft 01.05.2014 20:19
oldsoft
A proč jen chlapi? Ano, proč? Viz Izrael. Vojna sice není výchovný ústav, ale odstaví smrada od hýč…
mif 01.05.2014 20:23
mif
Neřekl bych, že jsem zhýčkanej. Samostatně už nějakej pátek funguju. Tak proč?
oldsoft 01.05.2014 20:33
oldsoft
Ne každej samostatnosti dosáhne sám. Spousta jiných potřebuje v tomto směru těžce popostrčit.
Prasak 01.05.2014 20:49
Prasak
NĚKTEŘÍ protřebují popostrčit a proto VŠICHNI. Ach jo.
oldsoft 01.05.2014 21:10
oldsoft
Bylo mi devatenáct, tak šupšup do armády. Nijak extra se mi tam sice nelíbilo, ale nikdo mi neubližo…
IQ37 02.05.2014 13:29
IQ37
Ach jo, a kolik jich znáš osobně? Těch tvých chlapců? Já jich znám dost, kteří to co popisuješ nespl…
JR_Ewing 02.05.2014 14:22
JR_Ewing
Ty potkáváš "chlapce", bavící se o fyzice, matematice. Já potkávám stovky debilů, vyklepávajících ně…
IQ37 02.05.2014 14:35
IQ37
Ona chyba není v základní vojenské službě. Problém je ve vzdělávání (škola) a výchově (zejména rodič…
JR_Ewing 02.05.2014 14:38
JR_Ewing
Máš pravdu v tom úvodu, i o té výchově. Ale pětadvacet let blahého kapitalismu v našem pojetí, degra…
IQ37 02.05.2014 14:47
IQ37
Nemyslím si, že by to bylo důsledkem kapitalizmu. Tohle je důsledkem 40 let mrzačení komunistickou i…
JR_Ewing 02.05.2014 14:57
JR_Ewing
Tohle je důsledkem 40 let mrzačení komunistickou ideologií Tak čtvrt století za námi a ještě pár le…
ms 02.05.2014 20:26
ms
Ty tvoje anti.. Myslíš lidi, kterým není lhostejné, že stát, který zákony připravuje, je sám nedodrž…
JR_Ewing 02.05.2014 21:41
JR_Ewing
Jak podotkl "Redmarx", je zcela hloupá představa, že snad na "Západě" jsou politici a vůbec stát s k…
ms 02.05.2014 22:00
ms
Politici nejsou nikde "svatí", jenže jinde je jim více vidět do karet. Tak si toho tolik nedovolí. A…
JR_Ewing 02.05.2014 22:12
JR_Ewing
Já takového člověka považuji za angažovaného. A toho, co ty bezpáteřníky volí lze považovat za....?…
Dale Cooper 02.05.2014 22:13
Dale Cooper
Kdysi jsem se pohádal na nějaké diskuzi s převážně vysokoškolskými studentíky, tedy rozhodně ne se "…
ms 02.05.2014 22:32
ms
A je to chyba těch větrníků? Ekologických technologií? Nebo jednoho hrabivého jedince. Totéž dnes ta…
JR_Ewing 02.05.2014 22:40
JR_Ewing
Ony jsou jakési "ekologické" technologie?! Nebo s podporou zelených blbečků v EU jde o dojení?! Jaké…
ms 02.05.2014 22:51
ms
Souhlas, ale ekologie není jen o obnovitelných zdrojích. Zejména zpracování odpadu, znečišťování pro…
Niko Bellic 02.05.2014 23:01
Niko Bellic
Ale ano, třídit odpad, to mne opravdu nemusí nařizovat nějaká "eko" komisařka z Bruselu, na to přijd…
ms 02.05.2014 23:20
ms
Právo volit a být volen, členství v politických stranách a různých spolcích hezky až po dosažení 21… poslední
RedMaX 03.05.2014 00:14
RedMaX

Bylo mi devatenáct, tak šupšup do armády. Nijak extra se mi tam sice nelíbilo, ale nikdo mi neubližoval, něco jsem se naučil, získal kondičku!, která je už dávno pryč. Poznal jsem lidi a místa, která bych jinak nepoznal. Vím, co je atombordel.

Na vojnu vzpomínám docela rád. Vojna udělala z chlapců chlapy. Dneska se "chlapi" vyznačují tím, že sedí u počítačů, datlují hovadiny na fejsbůku (i tady) a tím to končí. Když se něco semele, tak budou dělat revoluci akorát tak na internetu.

Na jednu stranu se říká, že to byly ztracené dva roky, ale když vidím dnešní "chlapce", tak je to ztracené všechno (čest výjimkám). A zůstanou chlapci až do důchodů. Pak je začnou úpřimně nenávidět ti nastupující "chlapci". :-)

PS: Třeba to je něčím jiným, ale moje generace nemá takovou averzi, aroganci a nesnášenlivost ke starším lidem, jako tihle "chlapci".

Ach jo, a kolik jich znáš osobně? Těch tvých chlapců? Já jich znám dost, kteří to co popisuješ nesplňují (skaut) a myslím, že by se směle s absolventem základní vojenské služby mohli srovnávat. Akorát u toho neztratili dva roky, kdy mohou být společnosti prospěšní. Nebo jsem jel jednou ráno do práce vlakem a přistoupili studenti nějaké střední školy. Jeli na výstavu a do divadla do Prahy. Celou dobu se bavili o matice, fyzice, co zajímavého od výstavy očekávají a jaký je nejlepší uzel na kravatu. Ty, kteří "splňují" naše představy totiž podvědomě vůbec nevnímáme, jsou pro nás šeď. Neumíme ani říct, kolik jich je. Jen vypichujeme ty do očí byjící případy, které naší představě naprosto odporují. Když se před dvěma lety studenti našeho gymnázia postavili a protestovali, argumentovali, vytrvali proti naprosto nekompetentní řiditelce, dosazené tam z politické tlačenky krajem (předtím ji z obecního úřadu jiného města vyhodili pro neschopnost), tak si o těch lidech prostě nemůžu myslet, že jsou neschopní.
Netřeba se ale podezírat z vyjímečnosti, zapšklé stařecké kecy na adresu mladé generace jsou úplně normální. Jeden muž dříve prohlásil:"Dnešní mládež je nevychovaná, mlaská při jídle, nevstane, když vstoupí dospělý, skáče do řeči a nemá k ničemu úctu" Myslíte si, že to je aktuální? Jistě že je, řekl to Aristoteles ve čtvrtém století. A překvapivě lidstvo pořád existuje a objevuje stále nové věci. Né nutně totiž musí být to, co bylo "dobré" pro mládež před padesáti lety (když vychovalo tak kvalitní uvědomělé dospělé) poplatné dnešní době. Společnost se stále vyvíjí.

PS: otázka - mít ty prostředky (fb, digi-foto, mobily, internet) k dispozici v jejich věku. Byli bychom jiní?

Ty potkáváš "chlapce", bavící se o fyzice, matematice. Já potkávám stovky debilů, vyklepávajících něco do mobilu a "skauty" se sluchátky na uších kdekoliv (určitě poslouchají bohulibou muziku).

Třeba jsi narazíl na ty lidi, o kterých píšeš, já zase častěji narážím na ty, o kterých jsem psal já. A taky jsem prve napsal "čest výjimkám". Ty potkáváš výjimky a já ty ostatní. :-)

Máš pravdu v tom úvodu, i o té výchově. Ale pětadvacet let blahého kapitalismu v našem pojetí, degradovalo skoro všechno a všechny. Je zbytečné dneska psát o tom, co by - kdyby. Vojenská služba by byla prostředkem, jak ty mladé změnit. Jenže na vojnu se chodí(lo) až v devatenácti...

Nemyslím si, že by to bylo důsledkem kapitalizmu. Tohle je důsledkem 40 let mrzačení komunistickou ideologií (to zdeformovalo víc jak dvě generace) a po uvolnení v roce 89 nastala pro některé spanilá jízda bez zábran (o které přišli životem v komunizmu). Tohle ještě chvilu potrvá, než se to narovná. První vlaštovky už začínáme skližet. Vetší angažovanost lidí ve veřejném života (a ano, zřídka kdy jde o lidi starší 40ti let - na co tom jen ukazuje), přepstávají si nechat strát na hlavu a politiky tlačí k činum, už nám nestačí jednou za čtyři roky volby a mezitím klid na práci (kradení). Pod jak velkým tlakem musí být politici, když si schvalují zákony, které umožní, aby jim bylo vidět pod prsty? (první už je platný, zrušení anonymních akcií). To by politici před ještě deseti lety nikdy nepřipustili. Jsem optimista (i když na mráz jdoucí nově z východu se dívám se skepsí), věřím, že po další generační obměně za 20 let bude ještě lépe. To myšlení, ty okovy, ty nejde jen tak odbourat, formovaly se léta. Pro budoucnost můžeme udělat jen to, že naše potomky těmi okovy nesvážeme. Oni nás pak osvobodí.

Tohle je důsledkem 40 let mrzačení komunistickou ideologií

Tak čtvrt století za námi a ještě pár let je potřeba se vymlouvat na "komunisty". Jednak to údobí bylo různorodé a jednak ti komunisti v to nebyli sami, že? Viz NF.

angažovanost

To je tak sprosté slovo, fuj! Máte na mysli "angažované" dětičky bývalých kádrů a kádrových rezerv ve značkových hadrech a se značkovými elektronickými krámy, co "demonstrují" proti globalizaci? Žabičkáře před Temelínem? "Angažované mladé antikomunisty", dětičky zmíněných, kteří jsou "anti" když už je dávno "po všem"?
Ono je třeba uvažovat též nad tím, že ti starší "lenoši" jaksi mají také jiné starosti než mládež a až ti dospějí, tak také najednou budou mít jiné starosti než být "angažovaný" (fuj!).
Pionýr, SSM, SVAZARM bylo nahrazeno jinými formami, ale spousta čumákokniháčů si neumí přišít ani knoflík, natož aby našli něco na papírové mapě, nebo pochopit, jak se zachází s buzolou. O poskytování prvé pomoci, nebo snad dokonce střílet z obyčejné vzduchovky (včetně bezpečného zacházení se zbraněmi všeobecně), to ne.

Ty tvoje anti.. Myslíš lidi, kterým není lhostejné, že stát, který zákony připravuje, je sám nedodržuje? Viz nedávný rozsudek o zásahu police a blokádě na Šumavě. Zásah byl protiprávní a kácení nezákonné. A v tomto krajním případě uznal soud blokádu jako legitimní a poslední možnost, jak porušování zákonů bránit. Nebo třeba iniciativa rekonstrukce strátu, kde odborníci (právníci, ekonomové a jiný opravdu oborníci) připravili zákony, které mají umožnit vidět politikům pod prsty. Mají ty normy přesně popsané, obhajují, vysvětlují, přesvědčují. Tak díky bohu za ně. Už nejsme jen to apatické stádo, které si nechá všechno líbit a jen tiše mrmlá po hospodách.

Jak podotkl "Redmarx", je zcela hloupá představa, že snad na "Západě" jsou politici a vůbec stát s křidélkama (andělskýma, ne Jouwejs z jemného bodláčí)! Téze: "Zde to stojí za ho*no, tam je to lepší a zářivější, atd." je nesmyslná. Verbež je všude stejná, jako je chleba o dvou kůrkách.
Výmluvy typu: "Za vše mohou komunisti!" a obzvláště: "Lidi jsou zkažení 40 lety vládnutí NF pod taktovkou KSČ (a KSS!)!" mi stále více začíná lést krkem! Jako slovo "angažovanost", to mi bubnuje hlavou "šlágr" ze Sokolova: "...buď aktivní, nebo budeš radioaktivní!..."
Přiblblé heslo: "Mládí vpřed!" přetavené do: "Mládí nás zachrání!" je kravina.
Tehdy na náměstích asi nebylo apatické stádo, že? Jen poněkud naivní, se kterými si potom různí hochštapleři, často s čistým kádrovým posudkem, hráli ošklivou hru. Pokud pohlédnu nazpět, pak takový Štěpán je mi nakonec sympatičtější než "mládeneček" Gross, nebo zelený svazáček s černou přípravkou Bursík, nebo "přeběhlíci" typu Dlouhý, Dyba, atd. .
Právníky a ekonomy považuji apriori za neužitečné jedince, jejichž počet v populaci by měl být regulován odstřelem, pokud nechceme dopadnout jako USA.

Politici nejsou nikde "svatí", jenže jinde je jim více vidět do karet. Tak si toho tolik nedovolí. A když se na ně něco provalí, tak jdou bez milosti pryč (a to dobrovolně).
Stačí srovnat posledních 10 let u nás, a uvidíš, že se něco mění:
Případ Čunek vs Drábek nebo Nečas. Sice to nebylo hned, ale bylo to výrazně rychlejší. Čunka zametli pod koberec. Věřím, že dnes už by to neprošlo.
Znáš snad lepší český výraz pro někoho, kdo se aktivně zajímá o veřejný život, ať už kolem sebe, nebo na vyšší úrovni a není mu jedno, že si politici dělají co chtějí, přihrávají malé domů, šmelí atd? Já takového člověka považuji za angažovaného.

Kdysi jsem se pohádal na nějaké diskuzi s převážně vysokoškolskými studentíky, tedy rozhodně ne se "starci". Když jsem tvrdil, že Bursík je zneuznalý Luxův "korunní princ" a pro koryto udělá cokoliv a část "zelených", co s ním obcovala též, tak jsem byl označován za kacíře a nepřátele přírody a tak podobně.
Bursíka ke korytu vynesli "angažovaní" mladí rádoby ekologové, co v životě nezasadili ani jediný strom (tzv. "salónní" ekoteroristé). Pamatuje si dnes vůbec někdo Pavla Pávka, starostu Jindřichovic pod Smrkem? Ale rozpočet ano, nevratná půjčka na větrníky, které dnes vlastní kdoví kdo.

Ony jsou jakési "ekologické" technologie?! Nebo s podporou zelených blbečků v EU jde o dojení?! Jaké škody přineslo takové "biopalivo" na samotném životním prostředí, to je raději tiše zapomenuto. Teď máme zákaz tepelných koulí a dál bude co?
Zatím nejméně špatné technické řešení ekologického zdroje je jaderná elektrárna! Zelení žabičkáři mohou ječet jak chtějí, ale fyzika a známé technologie ekologičtější velký zdroj energie nezná!
"Angažovaní" i skrze OSN záměrně hází klacky pod nohy studiím, které vyvozují jiné téze než svaté "globální oteplování". Problém "angažované" verbeže je za každou cenu vnucovat jedinou správnou pravdu.
Podobu "podpory" tzv. "obnovitelných zdrojů" jak u nás, tak v EU si vykřičeli právě ti "angažovaní" žabičkáři s podporou nemyslící a snadno ovlivnitelné skupiny "angažovaných mládežníků".

Souhlas, ale ekologie není jen o obnovitelných zdrojích. Zejména zpracování odpadu, znečišťování prostředí atd. má rozhodně smysl řešit. Když někdo nemyslí jen na sebe, ale i na prostředí, ve kterém žije, tak na tom není nic špatného. Že to pak Zelení dodrbali je holt jiná věc..

Ale ano, třídit odpad, to mne opravdu nemusí nařizovat nějaká "eko" komisařka z Bruselu, na to přijdu sám, když samospráva dokáže toto zařídit. Stejně tak nejsem proti tomu, aby se se třeba lokálně užívala sluneční energie a energie větru. Dovedu si představit, že nějaká zahrádkářská osada takto může řešit potřebu el. energie. Ale pokud vezmu větrníky, pak kde jsou malé výkony do 1kW? Nejsou, nevyplatí se. Zato se vyplatí dovést z NSR vyřazené větrníky sem, tzv. "ekologické likvidace" a pak na chvíli někde použít jako dojírnu peněz z rozpočtu.
Potíž mladých "angažistů" je ovlivnitelnost a jejich bezohledná zarputilost v konání "dobra", viz budovatelské filmy a vlahý pohled mladého budovatele, kde v jeho očích jsou vidět "Zářné zítřky". Samozřejmě napravený starý buržoust, nebo aspoň starý nemoderní škarohlíd byl skvělý doplněk.
Mladí se mají především učit, aby ty jejich kebule nebyly úplně prázdné, dále disciplina a zodpovědnost. Právo volit a být volen, členství v politických stranách a různých spolcích hezky až po dosažení 21 let.

Právo volit a být volen, členství v politických stranách a různých spolcích hezky až po dosažení 21 let.

To je otazka, ono proc to vubec nejak vekove omezovat, ja bych to klidne hodil od 15 (kdy ziska pubertak obcanku). Vem to tak, ze jsou i 50ti lety co maji v hlave vypatlano a tech nactiletejch zase tak moc neni, aby neco nejak vyrazne zmenili.

Ale ano, třídit odpad, to mne opravdu nemusí nařizovat nějaká "eko" komisařka z Bruselu, na to přijdu sám

Tohle je taky sporny, ty na to prijdes sam, ja na to prijdu sam, ale nektery spoluobcani jsou fakt debilni, oni na to neprijdou sami. Jako ja s tebou vicemene souhlasim, ja jsem taky pro eurokomisare poslat do ..., ale zase je fakt, ze na nektery lidi plati jen ty narizeni nejlepe doprovazene masnou pokutou. Obrovsky Ewinguv omyl je v tom, ze uplne neuveritelne najivne se domniva, ze diky generacni obmene nekam neznamo kam zmizi debilove a bude to tu vsechno krasne slunickove se spoustou angazovanych obcanu.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru