Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pujcky

Ahojky, co si myslite o pujckach? tim nemyslim treba leasing nebo hypoteka na dum/byt to asi malokdo z nas muze platit za hotovy. ale myslim promyslena pujcka na telefon, sedacku, tv,....(vec ktera neni az tak dulezita nebo uplne potrebna jako treba kdyz vybuchne pracka nebo lednicka) myslite ze je lepsi rok setrit a pak si koupit danou vec za hotove nebo jit vzit si splatky, neco preplatit a koupit si to hned? par pujcek (cca 4) jsem uz takto vyuzila a nemyslim si ze to byl nejaky prusvih a kolik preplatim neresim. proste chci tu vec a chci tu vec ted. zjistim ze rozpocet to neohrozi natolik abych si musela brat jinou pujcku (lichva, banka...) abych nevytloukala klin klinem tak si to vezmu. musim ale rict ze bych si treba nevzala pujcku na dovcu nebo vanocni darky. jaky nazor na pujcky mate vy?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jediná půjčka, která v dnešní době dává smysl, je kvůli vlastnímu bydlení - tím myslím střechu nad h…
Moas 18.02.2014 07:18
Moas
Svata pravda a naprostej souhlas. Dluh jen a pouze na bydleni, tj. na to nejzakladnejsi, vsechno os…
Schizo 21.02.2014 11:26
Schizo
Jsou byty a domy, na které se našetřit dá. Nicméně jsou ve stavu nebo ve čtvrti, kdy se člověk skoro…
Moas 21.02.2014 12:05
Moas
Banky nemají zájem brát lidem byty a domy, je to přesně tak, z toho nic nemají. Nejvíc těží z toho,… nový
Prasak 21.02.2014 14:54
Prasak
Je to individuální. Vzít si na splátky pračku, lednici, kuchyň, soustruh (pokud mne tento živí) je j…
Dale Cooper 18.02.2014 09:44
Dale Cooper
jj, "oben hui, unten pfui"
touchwood 21.02.2014 12:10
touchwood
Vida, fráze z wasserpolštiny :-D Tak se v místě mého rodiště hodnotily výrazně zmalované slečny (ča… poslední
L-Core 21.02.2014 19:08
L-Core
je třeba pochopit a uchopit následující věci: 1. půjčka umožňuje nakoupit "hned" za "budoucí" peníz… nový
touchwood 21.02.2014 12:20
touchwood
Žiju podobně - půjčka jen na bydlení, teď i částečně na auto (jezdím denně do práce, tedy prostředek… nový
Prasak 21.02.2014 14:59
Prasak
Hospodaříš rozumně. Když jsem byl s bývalou paní, tak jsme měli na splátky jen pračku - měli v elekt… nový
Dale Cooper 21.02.2014 15:41
Dale Cooper
Jo, tu kreditku mi samozřejmě taky poslali, nějak tu bezúročnou půjčku museli vyvážit. Mám ji dodnes… nový
Prasak 21.02.2014 16:14
Prasak
Nemám ten pocit prostě rád. To je přesně ono. Já jsem celá devadesátá léta splácel sestře její půlk… nový
hynajs 21.02.2014 16:29
hynajs

Jediná půjčka, která v dnešní době dává smysl, je kvůli vlastnímu bydlení - tím myslím střechu nad hlavou.
Cokoliv, co je uvnitř baráku - televize atp. - je zhovadilé brát na půjčku.

Na pokrytí "menších" nečekaných výdajů typu vybuchlé pračky by měla sloužit rezerva na běžném účtu. Což se snadno napíše než vykoná, v dnešní době. Stačí nicméně např. nehulit a nechlastat.

Svata pravda a naprostej souhlas.

Dluh jen a pouze na bydleni, tj. na to nejzakladnejsi, vsechno ostatni, kdyz na to neni nekupovat. Lidi si velice rychle zvykli na nejakej standard a bohuzel ho neustale jen vylepsujou a zvedaj latku, uz nikdo nechce spadnout zpatky a ta k utracej za veci, ktery absolutne nepotrebujou, nebo by jim starsi slouzily, ale soused si koupil novou sedacku, tak ja ji chci taky, auto, TV....

Hypoteka je zavazek a to tezkej zavazek, ale pokud se chce clovek postavit na vlastni nohy a nebejt zavislej na rodicich, nebo na majiteli bytu, nema jinou moznost. NIKDY by na byt, ci dum nenasetril, to proste realne neni mozny ( beru v potaz normalni lidi s alespon prumernym platem ).Vim o cem mluvim, mam hyposku a rucim nemovitosti, dneska bych to udelal jinak, chytreji, byla by urcite mensi s jinou zastavou. Ale po boji je kazdej kral...

Bohuzel jsou tady i instituce, kteri naslibujou hory doly a nakonec clovek nema ani na to splaceni. Ale ja rikam, dobre jim tak, nikdo je nenutil a tohle neni reseni. Kdyz jim nepujci banka, tak nechapu, jak muzoui jit s klidnym svedomim k temhle zlodejum a myslet si, ze na banku vlastne vyzrali ?

Jsou byty a domy, na které se našetřit dá. Nicméně jsou ve stavu nebo ve čtvrti, kdy se člověk skoro bojí tam bydlet.
Je faktem, že hypotékou se člověk dá všanc bance, na druhou stranu žádná banka nikdy nevydělala na tom, že někomu zabavila a prodala nemovitost a banky to dobře vědí. Stačí komunikovat a banka nemá problém s individuálním přepracováním splátkového kalendáře, odložením i na hodně dlouhou dobu, než si člověk zase najde práci...

Banky nemají zájem brát lidem byty a domy, je to přesně tak, z toho nic nemají. Nejvíc těží z toho, že jim lidi pravidelně splácí. Pokud někomu banka nepůjčí na byt, tak to stojí za zamyšlení, protože banka usoudí, že na to dotyčný prostě nemá. Jinak banky rády půjčí, ale jak hypotéka, tak jakákoliv jiná půjčka je prostě jen pro lidi, co na to mají. Půjčky paradoxně nejsou pro lidi bez peněz, jsou především pro lidi s příjmem.

Je to individuální. Vzít si na splátky pračku, lednici, kuchyň, soustruh (pokud mne tento živí) je jistě bez diskuse. Ale třeba televizi, mobil, dovolenou? To bych se hodně rozmýšlel a spíš si takovou věc odpustil.
Jeden můj bývalý spolužák má na splátky snad i toaletní papír na WC. Chodí oblékaný jak ze žurnálu, nejdražší iPhone, po Praze jezdí rozežraným bavorákem, doma to u něj vypadá jak z katalogu elektroniky... Když jdeme občas na pivo, tak obrací každou korunu, že jako nemá. To mám raději prd a usínám s klidem, že nikde a nikomu nedlužím.

je třeba pochopit a uchopit následující věci:

1. půjčka umožňuje nakoupit "hned" za "budoucí" peníze
2. každý si musí rozvážit, zda na půjčku má zdroje a co bude dělat v případě, že o tyto zdroje přijde
3. každá půjčka znamená automatickou změnu v příjmech dolů, protože to zboží nestojí např. 100 tisíc, ale 100 tisíc + úroky, a tyto peníze jsou vydány za toto zboží (i když rozložené v čase), a tedy si za tyto peníze nebude možné koupit něco jiného.

Já sám považuju půjčku za vhodnou pro nákup obecně násobně dražších zboží, než je běžný příjem, tj. nákup bytu/domu, auta apod., samozřejmě vždy s nějakou "únikovou strategií" (auto se dá prodat, byt pronajmout atp.). Naopak nákupy běžného spotřebního zboží moc neschvaluju, to většinou bývá cesta do dluhové pasti (nábytek, elektronika se dá pořídit později, až si člověk našetří)

Žiju podobně - půjčka jen na bydlení, teď i částečně na auto (jezdím denně do práce, tedy prostředek k obživě), na nečekaný výdaje mám rezervu v domácím rozpočtu. Novou TV nepotřebujeme, tablet taky nemáme, i když by se mi líbil. Pokud na to nemám hotově, tak věci zbytný nekupuju.
Věc na splátky jsem si vzal jen jednou, brzy po nastěhování do svýho jsme si koupili nový bicykly. Půlka hotově, půlka 6 splátek bez navýšení. Šest měsíců jsem byl nervózní a nemohl se dočkat, až to splatím. Nemám ten pocit prostě rád.

Hospodaříš rozumně. Když jsem byl s bývalou paní, tak jsme měli na splátky jen pračku - měli v elektrokvelbu nějakou akci bez navýšení, přeplatila se snad koruna. Ten strejc, co to vyřizoval mi cpal kreditku a kdesi cosi, ale s díky jsem odmítl. Na výdaje mám taky menší rezervu; když jsem začínal "od nuly" po odstěhování se od manželky a zařizování, tak mi půjčkou pomohli naši. Pak jsem měl jeden úvěr, za to jsem si koupil nový koberec, nábytek a tak. Jakmile jsme dostali podíly z prodeje bytu po babičce, tak první krok bylo předčasné splacení té půjčky.
Jinak nemám ani kontokorent na účtě.

Jo, tu kreditku mi samozřejmě taky poslali, nějak tu bezúročnou půjčku museli vyvážit. Mám ji dodnes, roztírám tím pastu na procesory a chladiče, jinak jsem ji pro jistotu rovnou přejel magnetem, abych ten mangentickej proužek vymazal. Ještě mě uháněli i telefonem, abych to aktivoval. Poslal jsem je k šípku...
Kontokorent mám, jeden nikdy neví, do jakých sraček padne a může se to hodit. Nic mě to nestojí, nijak to neřve, neotravuje, jen to zvyšuje rezervu pro případ průseru.
Snažíme se o udržitelnou domácnost, kdy výdaje jsou nejvýš tak vysoký, jako příjmy. Aktuálně nám zdechla pračka, takže rezerva se hodila, aniž by nás to výrazně omezilo.

Nemám ten pocit prostě rád.

To je přesně ono.
Já jsem celá devadesátá léta splácel sestře její půlku na domečku po rodičích. A přitom ona by určitě počkala, kdybych se dostal do nesnází.
A když si pomyslím tu hrůzu, že by mi na něj hrozila exekuce kvůli pitomé televizi... Jenom z pomyšlení se mi dělá špatně.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru