Caj? Caj s mlikem?
Prave tu upijim cerny caj s mlikem, tak me napadlo, ze uz jsem se setkala s nazory, jaky je to fujtajbl.
Co vy? Pijete? Nepijete? Blijete z toho?
Klidne z toho muze byt debata o cajich, at uz s mlikem nebo bez, pytlikovy, sypany, bylinkovy, cokoliv
Do čaje jsem schopný si nalít docela dost dochucovadel, ale zrovna mlíko ne. Nikdy jsem to ani nevyzkoušel. Co mám docela rád, je mátový čaj s bezinkovým medem.
Jednou jsem to ochutnal a od té doby si ho dělám
Zásadně čaj sypaný klasický - černý, zelený a pokud si ho chci opravdu vychutnat (jemné rozdíly), tak naprosto bez ničeho = cukr, mléko, kořalka.
Mléko mi v čaji nevadí, bliju z jakéhokoliv "kafete".
Čaj s mlíkem vypadá (a asi i chutná) jak špinavá voda od nádobí.
Čaj piju z 98% černý, slazený, s citronem (někdy i s rumem) zásadně z kýble, tj. půllitrového hrnku. Jsem schopen jich za den urazit pět až osm. Kupuju si Earl Grey v Lidlu, 25 sáčků za 12,90 Kč. Alternativně ještě Earl Grey od Ahmad Tea.
Taky nepohrdnu mátovým čajem. Slazeným, bez dalších ingrediencí.
Černý, obyčejný čaj piju s mlíkem, bez jakýchkoliv přídavků, včetně cukru.
Chutná mi a nebliju z toho.
Černý čaj je fajn, kupuju Earl Grey Ahmad, občas koupím nějaký sypaný. Zhruba ve třetině případů si ho dám s mlékem, pak ho dělám silnější, cukr používám poslední dobou výhradně hnědý. Necítím potřebu do černého čaje dávat citrón.
Bylinky málokdy, byť mám doma meduňku.
Zelené čaje: jedině sypané, bez dalších přísad, Tamaryokucho nejraději, experimentům se nebráním.
Já mám čaje hodně rád, ať už zelené, poslední dobou ještě více černé (mám celé lístky z Gruzie a jsou opravdu mňam) nebo nějaké takové ty specialitky (Lapacho třeba), ale s mlíkem mi to teda nechutná, mám raději slabší čaj, bez cukru, bez mlíka, bez citrónu, občas s rumem. :) Párkrát jsem čaj s mlíkem měl, jako nebylo to nejhorší, pít se to dalo, ale není tam tolik cítit ten čajík potom. :) Každému chutná něco jiného. :)
Hodně dobře chutná taky citronová tráva, má to takovou příjemnou chuť a vždycky když to vařím tak všichni ostatní očuchují a jednou mi to dokonce doma někdo vypil. :D Každopádně při pohledu na pytlíček z Lídlu (nikdo se neuražte :D ) za 12Kč/krabička mi naskakuje husina... :)
Aby ses nepokakinkal :)
Normálně se to dá pít, je to spotřebka.
Měl to být vtípek na závěr, tak žádnou paniku. :)
A když jsme u toho, pít se to dá, ale vypít 8 opravdových čajů za den, tak se právě nepokakinkáš tak týden...
Však jsem reagoval se zjevnou nadsázkou a jako vtípek jsem to taky pochopil :)
Věz však, že stran defekace u mne vše probíhá v řádné četnosti i kvalitě
Čaj si dělám spíš slabší, nenechávám to louhovat dvacet minut.
Ještě k tomu low-cost čaji. Koupil jsem si to zkušebně, chutná mi to, tak to piju. Někdy mi to přijde podobná snobárna jak s víny... Co nestojí majlant, není sypané, připravené v keramice za předříkávání magických formulí je ekvivalent krabicového vína. Kdybych pil víno a chutnalo by mi z krabice, tak bych to klidně pil a bylo by mi buřt, co si o tom kdo myslí. Takže tak
Možná bych ti to i odkýval, kdyby se tomu v krabici dalo říkat víno. Většinou tomu ani sami výrobci neříkají víno, obsahuje to myslím jablka, fíky a podobné srajdy ... vozí se to v cisternách z Maďarska.
je třeba rozlišit krabici od krabice... kamarád před pár lety dovezl "krabicové" z jakéhosi vyhlášeného vinařství z Moravy, bylo to 5 litrů a krabice byla pouze obalem pytlíku jako na infuzi s vlastní pípou a bylo v tom opravdu dobré víno, pravda v objemu 5 litrů docela záhul pro peněženku, ale nelitovali jsme... samo si tohle neotevřu sám, ale chystali jsme večírek, tak se to fakt hodilo... od té doby jsme ho koupili jen párkrát...
a co se týká čaje: čaj piju libovolný, černý klidně i s mlékem, i když na mě v práci koukaj jak na exota, ale nejsem v tom sám což je fajn... jinak preferuju spíš kafe do velého hrnku, čaj mám jako doplňovač tekutin k tomu kafi
Nějaké zametené a nasáčkované zbytky...
Černý jedině Earl Grey Knightsbridge. Čistý, možná kapku citronu. Do směsky Teekanne Assam si občas liju smetánku a nechutná to zle. Do zeleného (jakéhokoliv) med a slivku - jinak to nevypiju (čistý zelený mi chutná jak hovno z nutrie). Cukr doma ani nemám.
Pro nepříznivce čaje s mlékem doporučuji ochutnat Yogi čaj. Je s mlékem, a ačkoli bych si, jako britové, jen mléko do černého čaje nikdy nedal, tohle mi fakt chutná.
Kdysi jako dítě jsem si zkusil udělat čaj s mlíkem. Od tý doby v tomto směru považuju Angličany za magory.
Ono to není jen čaj s mlíkem
Angličani nejsou magoři... pití čaje s mlékem pro ně bylo v historii nutností, v době kdy se jim nedařilo vyrobit kvalitní porcelán, při nalití vroucího čaje do hrnku hrnky praskaly, proto Angličani začali do hrnku lít nejdřív mléko, které zlehka ochladilo vroucí nalévaný čaj... odtud ten zvyk...
Takže znouzectnost. No magoři.
Někdo jim mohl vysvětlit, že si tam mohli kápnout chladné vody.
Oni mají vůbec divné chutě. Dcera tam byla rok a říkala, že si třeba dávají hranolky, posypané sýrem.
Slyšel jsem hodně lidí, co se vrátili z anglie, že horší kuchyni ještě nepoznali.
I když hranolky se sýrem by se ještě daly.
jj to zní jako takový smažák podle Babicy.
tak hranolky bych dal tahle taky- kamarád do všeho dává nivu, ten by jí narval i do pudingu.
ale to mi připomnělo: teta v albionu žije dlouhá léta. a oni do huby nedaj jinou houbu jak žampión (hříbky nesbírají), každoročně v lese o sezóně lítala jak blázen a jak to chodí u nás houbařů, když tě popadne amok: ta je moje, taje moje, tahle taky, všechno tadyto je moje.... její muž uvažoval, že si vzal blázna. kdyby věděl, že tady jsou houbaři schopni tě pro houbu umlátit košíčkem...
ale nemusíme chodit daleko: v práci v našem věku se v podstatě bavíme už jen o nemocech a žrádle, a byla zajímavá diskuz, jestli pečené kuře s rýží nebo ne. já to třeba považuju za vrchol nevkusu.
Mne zas pecene kure chutna vic s ryzi nez s bramborama Mozna zaloz nove tema "Vrcholy kulinarskeho nevkusu", to by mohlo byt zajimavy
s mlíkem: jako dítka jsme to doma pili, slazené, chutnalo mi to asi nejvíc.
párkrát jsem si na to na stará kolen vzpomněl, už bych to nezkousl. slazený čaj nebo kafe mi nechutná, mlíko (pokud není venku +30) se snad vůbec nedá pít.
poslední léta jsem si začal čaj kazit medem, jako celoroční prevenci nachlazení. spíš to nefunguje, momentálně už 3 týdny kašlu jak tuberák.
bylinkové čaje ani zelený čaj mi už nedělají dobře.
ale pražené yerba maté je fajn i v létě, kdy brtníci čaj a horko špatně snáší.
pytlíkový čaj hlavně z lenosti (earl grey rozumných výrobců nebo oranžový ranní čaj).
sypaně čaje zkouším různé, nemám preferovaný druh.
pro čaj je zásadní, aby byl z pěkného hrnku. jinak nebude mít správnou chuť.
Taky jeden ze zastánců kýblů nebo pěkně zdobených hrnečků?
mám kýbl i oblíbený hrnek.
nemusí mít zrovna kytičky, stačí že je mi sympatický a dobře se drží.
ale zkusím hledat, jestli nemají na netu něco s brtníkama.
thread mi připoměl stavit se do krámku updatnout zásobu. tak jsem zjistil, že poslední dobou i u sypaného vybírám čisté cejlonské čaje - dnešní úlovek.
Tak si nech hrnek s brtníkem udělat, v kdejakým fotoateliéru ti tam nechaj natisknout libovolnou fotku. Máme dva takový hrnky s fotkou synátora, mají takovou vcelku fajn velikost a krásně velký ucho, dobře se drží.
Přesně. U nás jsou "hrnková studia" dvě - klidně ti natisknou a vypálí i rozkaceného bobra. Neptají se. Ledník by neměl být problém . BTW: na jednom srazu "nezávislých čarodějů" jsem obdržel kameninový půllitřák s pentagramem a konstelacemi mého narození (růžicí horoskopu). Můj nejoblíbenější .
http://www.pongo.cz/images/pongo_cz/product_detail/90/32052390/32052390-hrnek-medved-xxl.jpg
http://img.flercdn.net/products/2/5/25957/1415195/1296235038.9767-0c9cb032f864908.jpg
Zvláště ten druhý je ti podobný (myslím avataru)
Pijem hlavne kávu (zásadne Guatemalsku z Tchiba - papagáj na obale a čerstvo zomletú, nesladenú, čiernu bez mlieka asi 5 čajových/kávovych lyžičiek na 25 cl vody). Ale keď čaj tak buď sáčkovy, čierny s mliekom alebo sypaný, zelený, bez ochucovadiel.
Kávu kupuju v pražírně, konkrétní značku nepreferuju, doma na přípravu nejčastěji používám Aeropress, to když chci hrnek; chci-li imitaci espressa, pak Handpresso Hybrid.
Nikdy jsem to nezkoušel ani jsem nevěděl že se mléko může lejt do čaje. Až budu mít náladu na experimentování tak to zkusím.
Jinak chlemtám černí PIGI čaj, jinej ani u nás v jednotě nemají a když jedem nakoupit do města tak mě ani nenapadne se kouknout na čaje.
Čaj černý, v létě zelený a bez přísad! Jediná omluva je chrchel a vše k tomu náležející, kdy je přípustný kvalitní med a citronová šťáva ze skutečného citronu.
Jediný čaj, který jsem schopen pozřít s mékem, je Rooibos. Jinak pije čaje hodně, denně, furt - zejména černý, občas prokládám zeleným. Nakupuji od Lidlu až po speciálky, hrnek už po zkušenostech jedině skleněný - všechny ostatní jsem utahal, časem glazura popraskala a dneska slouží na kytky.
Earl Grey si dám jen občas, pro změnu, ale není to ono, bergamotová silice ve skutečnosti přeráží
chuť čaje. Není zcela pravda, že jen sypané čaje jsou dobré. I pytlíkované, nejsou tak špatné, když neberu ty úplně nejlevnější. Běžně kupuji Jemča, nebo Teekane a podobně. Teď zrovna mám pytlíkový čaj z tesca.
Je to cejlonský čaj v takové zelené krabičce, 20 sáčků po 2gr. Asi za 25,-. Docela mě překvapilo, jak je dobrý
a vydatný. Jinak i PIGI čaj.
Čaj v pytlících může být i stejný jako sypaný. Jde o to, že sypaný musí být pěkný i na pohled, pěkné
ruličky. Ale při výrobě nejde zcela docílit jen toho. Množství lístků se při zpracování rozdrtí, a drť by kazila dojem. Takový čaj se použije do sáčků, kde to nevadí a navíc přispívá k rychlejšímu vyluhování.
Mám rád silný čaj. Jeden sáček do max 2dl vody. Přisladím podle momentální chuti.
Čaj s mlékem nebo smetanou, není špatný, občas si ho dám. Ale ne tak, jako když se dá mléko do kávy, tedy jen asi deset mililitrů (jak je porcovaná smetana). To pak je opravdu jako jen zakalené.
Udělám silný čaj jen do poloviny sklenice, po vyluhování doplním předehřátým mlékem, aby se čaj příliš neochladil. Přisladím podle chuti. Dobré k housce s máslem jako snídaně.
Dělám,li čaj jen jako jednu porci do sklenice, používám sklenici z tenkého skla. Pokud použijeme silné sklo, nebo porcelánový hrnek a nádobu nepředehřejeme, voda se rychle ochladí a čaj se nevyluhuje správně.
Nechávám vyluhovat tři až pět minut, nikdy déle.
Čaji zdar!!
Kdysi jsem četl nějaký test a z pytlíčkových čajů vycházel nejlépe Lipton.
Osobně vypiju kdeco, jediné, s čím mám trochu problém, jsou ty nejlevnější čaje, které po vyluhování mají na povrchu duhový škraloup jak po vymáchání tankeru.
Mlíko bych do toho nelil. To si radši udělám hrnek Granka.
Čaje preferuji zelené či bílé. Nakupuji skoro po pytlích (200-300g). V místní čajovně jsem už profláklý, protože jen co vejdu, už na mě prodavač volá že mi dnes dá jen po 100, protože nemá zásoby.
Obvykle beru Bílou opici, Dračí studnu, Senchu a na takové to běžné pití pak Che Thai Nguyen.
Občas proložím nějaký oolong či černý.
Co se týče objemu, zjistil jsem že litrový hrneček je málo a v práci jsem schopen běžně dát cca 1,7l konvici 2x za den. Nebliji z toho, jen se člověk strašně nalítá.
Dochucovadla nemusím, jen v období nachlazení chlemtám černý čaj s medem a citrónem.
Jen pro zajímavost, na chuť můžu doporučit čaj "Šampaňské s jahodami". Pokud si dobře pamatuju tak se používaly tak dvě lžičky do hrníčku na esspreso. Je to drahé a je to chuťovka, ale mi osobně to moc nevadilo, jednou za čas.
Čaj černý sypaný, kafe si melu sám, obojí bez cukru. Do kafe mám docela rád nějaký alkohol whisky, rum, vaječňák.
Jednou jsem někde četl, jak byl princ Charles na návštěvě v USA, dali mu pytlíkový čaj a on to odmítl pít.
bodejť. jestli mu to američan s vrozeným citem pro estetično nabídnul z hrnku s disneyho motivem, mohl být rád, že se mu tam charles nepoblil.
Caj s mlikem je super a naucila jsem ho pit i pritele. ale musi byt cas cerny (naposledy jsem nasla v obchode cerny s brusinkou - mnaaaam) a hlavne musi byt horky. studeny caj s mlikem mi nechutna...