Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Socializmus alebo kapitalizmus?

Ktoré zriadenie je podľa vás lepšie?
Aké chyby má podľa vás kapitalizmus a socializmus?
Aké výhody mal socializmus oproti kapitalizmu a naopak?

Nezažil som socializmus, preto sa pýtam či sa vtedy ľudia mali lepšie ako teraz pretože sa stretávam s rôznymi názormi ktoré buď vychvaľujú socializmus alebo kapitalizmus alebo ich naopak zatracujú.

Názory by som rád uvítal od tých ktorí zažili socializmus a teda môžu porovnávať.

Předmět Autor Datum
Předtím jsi ani nemohl nikoho jinýho než komunisty volit a zmínit se o nějakých chybách režimu - dik…
GTS 25.11.2013 17:25
GTS
Nebudu se k tomu vyjadřovat, protože je tady hromada těch, kteří nezažili v podstatě nic, ale jsou n…
IQ37 25.11.2013 17:29
IQ37
Já zažil jen jako dítě školou povinné, ale nevím proč by mě to mělo diskvalifikovat ve vztahu vyjádř…
Roker 25.11.2013 17:57
Roker
Ovšem pozor, nesrovnával bych naše komančovský období se socialismem jako takovým, ač se jím vládnou…
Prasak 25.11.2013 18:37
Prasak
V podstatě s Tebou souhlasím ve všem co jsi napsal. Za mě je třeba jak zásluhovosti, tak sociálního…
Roker 25.11.2013 20:26
Roker
Ano, odměnu těm, co pracují a sociální síť těm, co ji potřebují. Stejně tak svobodu těm, co nechtějí…
Prasak 25.11.2013 21:28
Prasak
Hrdě se hlásím k hromadě naprosto přesvědčených :-) A napíšu ti tady 100+1 argumentů proč, pokud bud…
Niko Bellic 25.11.2013 18:02
Niko Bellic
Všechny zřízení co končí na mus stojí/stálo za hovno.
M-Pol 25.11.2013 17:51
M-Pol
Ideální systém neexistuje. Každý má své výhody i nevýhody... Takový komunismus třeba vůbec není špat…
icepower32 25.11.2013 19:22
icepower32
Z hlediska životnosti systémů byl v tomto Hitler vcelku přízemní realista - chtěl vybudovat říši, kt…
Prasak 25.11.2013 19:52
Prasak
;-)
icepower32 25.11.2013 22:35
icepower32
Komunismus je ve své finální podobě svrchovaně spravedlivé zřízení, jelikož zohledňuje a uznává rozd…
Roker 25.11.2013 20:40
Roker
A donucením nedostaneš z nikoho takový výkon, jako pozitivní motivací. Alespoň v oblasti inteletuáln…
Prasak 25.11.2013 21:32
Prasak
Však to já chápu, to byla střelba spíše do "jejich" řad...
Roker 25.11.2013 21:34
Roker
V pohodě, neoponuji, jen konstatuji.
Prasak 25.11.2013 21:38
Prasak
mnohem kratší by byla odpověď, jaký rozdíl byl mezi komunismem a fašismem.
lední brtník 25.11.2013 20:37
lední brtník
Mas na mysli opravdu fašismus, nebo myslis nacionalismus ? Lide to casto pletou a motaji dokupy. Jen…
Schizo 26.11.2013 14:28
Schizo
Vždyť je to vlastně to samý, akorát nacismus je konkrétnější. Pointa ale stejná.
GTS 26.11.2013 21:14
GTS
socialismus/komunismus s nacionalismem nemusí nijak souviset, to jsou jiné kategorie. pro oblbnutí m… poslední
lední brtník 26.11.2013 23:51
lední brtník
O tom ze fandim kapitalismu a socialismus ani nahodou hovorit nehodlam. Ale pokud te zajima, jestli…
bahno 25.11.2013 22:22
bahno
mě nezajímá tehdejší většina "99% volební účasti". mě ten režim sral.
lední brtník 25.11.2013 22:48
lední brtník
Uz to tu bylo prekvapive receno, idealni je komunismus, bohuzel schazeji idealni lide. S tim social…
RedMaX 25.11.2013 23:22
RedMaX
A co spolupráce za účelem konkurence? Např. vývoj nových technologií. To nás nikam neposouvá?
Niko Bellic 25.11.2013 23:34
Niko Bellic
Však proto taky mravenci zůstali u mravenišť.
Prasak 26.11.2013 00:02
Prasak
Tady je zajímavý článek: https://proxy12345.appspot.com/neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-spiknut…
Yarda 26.11.2013 00:45
Yarda
Myslim, ze tieto 200-300 rocne modely by uz pomaly mohli prestat existovat. Takisto pojem pravica-la…
fleg 26.11.2013 11:24
fleg

Předtím jsi ani nemohl nikoho jinýho než komunisty volit a zmínit se o nějakých chybách režimu - diktatura, takže ani nechápu, jak jim to tam může někdo dnes ještě hodit. Taky o tom dost vypovídá to, že komunisty volí většinou lidi se základním vzděláním a pravici vysokoškoláci. To stojí za zamyšlení, kdo asi líp uvažuje?

Já zažil jen jako dítě školou povinné, ale nevím proč by mě to mělo diskvalifikovat ve vztahu vyjádření se k ideologii jako takové... Máš nějaký názor na fašismus, případně na husitství? Jak můžeš, když jsi nezažil...?
Ovšem je pravda, že diskutovat o tom s člověkem, kterému pojem svoboda (svobodné rozhodování) evokuje v hlavně pouze to, že "se jí nedá nažrat", poněkud pozbývá smyslu...

Ač nenadšen z dnešního neutěšeného stavu společnosti ve mě "socialismus" vzbuzuje přirovnání k zoologické zahradě, případně ještě lépe, cirkusu... Klec velikosti, jakou vedení uzná za vhodné, miska na žrádlo, miska na vodu a když nezlobíš budou pomeje pěkně naždý den, bez toho aby ses snažil lovit. Dostaneš stejně bezohledu na to, zda jsi špičkový lovec, nebo líná veš, protože tak "je to správné". No a abych nezapomněl, musíš projevovat dostatek nadšení, vděčnosti a oddanosti ošetřovatelům...

EDIT: To že socialismus nefunguje a je neudržitelný, bylo v minulosti (SSSR, Rumunsko, Maďarsko, Československo atd. atd.) myslím si dokázáno dostatečně. To že nefunguje stále dokazují "úspěšně" státy jako Bělorusko, Kuba, Venezuela, KLDR a podobné ostrůvky neosocialismu.
Kdežto že to jde i bez něj (a jak si to nazvete je na Vás), ruku v ruce se svobodou, pravou demokracií, občanskou společností a konkurencí zdravých firem nám dokazují země jako Kanada, Austrálie, Finsko, Švédsko, Švícarsko, netvrdím, že jsou dokonalé a bez jediné chybičky, ale mít z poloviny takovou společnost, můžeme si gratulovat.

Na těchto příkladech si myslím, že je to vidět dosti, nicméně je pochopitelné, že socialismomilci to budou chtít zkoušet stále znova s tím, že nyní už si vezmou opravdu jen "to dobré" a už to konečně klapne, bohužel (bohudík) neklapne :-)

Ovšem pozor, nesrovnával bych naše komančovský období se socialismem jako takovým, ač se jím vládnoucí strana oháněla. Prakticky to byla diktatura jedné strany, socialismus v ideální podobě by vypadal úplně jinak. Ale souhlasím s Venezuelou, tam se o socialismus pokoušejí, bohužel jim to dlouho fungovat nebude, neb přirozenost většiny je se dobře nažrat za minimum práce a tamní vláda si svůj lid k tomuto vychovává. Až jim dojde ropa, zůstane tam banda lemplů somrujících s nataženýma prackama.
Kapitalismus bych považoval za lepší řešení (ne však ideální), celý se to však těžce zvrtne ve chvíli, kdy většinu majetku bude vlastnit malinkatá menšina. V tomto zřízení je větší spravedlnost pro ty schopné, tedy ocenění jejich práce. Na druhou stranu i tady je třeba socialismu, aby ti, co opravdu nemohou, byli podpořeni v životě těmi úspěšnějšími. Bohužel, pokud je ten socialismus příliš volný, tak jsou podpořeni i ti, co nechtějí, nikoliv jen nemohou.

Socialismus jako takový považuji za životaschopný v malé komunitě, kde se můžou členové společnosti navzájem ohlídat a to jak ve vykonané práci pro společnost, tak i ve vzájemné pomoci. Ve velkým světě už to tak fungovat nemůže, tam nastupuje nástroj zvaný peníze, který by měl být odpovídajícím ekvivalentem odvedené práce. Žel, víme sami, že v současnosti ten ekvivalent vůbec neodpovídá. Vůbec celá současná ekonomika, založená na stále vyšší spotřebě, se mi jeví dlouhodobě neudržitelná.

V podstatě s Tebou souhlasím ve všem co jsi napsal. Za mě je třeba jak zásluhovosti, tak sociálního aspektu. Problémem je jakési "odrohukrohovství", které naše dost polarizovaná společnost předvádí v plné nahotě... Jedni by nejraději jenom tu zásluhovost a všichni ostatní jsou flákači a socky, druzí zase zastávají systém "jednoho žaludku" a slovo sociální je pro ně modlou, kterážto musí být obsažene ve všem a vždy. Jedni nejsou schopni připustit, že ne každý může být podnikatel, že ne každý se umí nebo může postarat sám o sebe a vzít zodpovědnost za sebe do svých rukou, druzí jsou schopni bez mrknutí oka označit za spravedlivé i progresivní zdanění, neraději by měli progresivní i pokuty, případně ceny v obchodech. Z neuvěřitelné závistivosti sami sebe přesvědčí, že sportka je podvod, musí být!!!, protože při myšlence, že někdo by mohl vyhrát 400 mega se o ně pokouší mozková příhoda atd. atd.
Zkrátka je hodně prohnilá ta česká společnost a čím dřív si to přiznáme, tím dřív pro nás lépe...

Ano, odměnu těm, co pracují a sociální síť těm, co ji potřebují. Stejně tak svobodu těm, co nechtějí pracovat, ale vyřazení z té sítě, když do ní nechtějí přispívat. Protože každýmu může nastat situace, kdy bude potřebovat pomoc ostatních. Najít střed je strašně těžký, protože tu máme jak pracanty, tak flákače. A nejhorší je ta závist, hlavně u těch, co nejsou ochotni na sobě zapracovat - třeba jen dojíždět kousek dál za lepší prací.

Ideální systém neexistuje. Každý má své výhody i nevýhody... Takový komunismus třeba vůbec není špatná myšlenka, jenže v praxi neproveditelná.
Navíc každý systém může fungovat pouze v určitém časovém úseku, nejde u jednoho systému zůstat do nekonečna. V praxi je každý neudržitelný. Ani ne tak z matematického hlediska, ale hlavně kvůli lidskému faktoru (nenasytnost, moc, touha, strach atp.). Jo, kdybychom byli roboti, tak se samozřejmě vymyslí dokonalý systém, který netřeba měnit, ale díky bohu že nejsme.

Z hlediska životnosti systémů byl v tomto Hitler vcelku přízemní realista - chtěl vybudovat říši, která bude trvat tisíc let. Což je vcelku skromný požadavek vůči "věčnému prezidentovi" Kim Ir Senovi, či jiným budovatelům věčných říší. Nikdo nedosáhnul ani tu blbou tisícovku. Neberu v úvahu, že tu Čína je dýl, sice to je furt Čína, ale žádná vládnoucí dynastie, ani jiný zřízení ten litr neudělali.

Komunismus je ve své finální podobě svrchovaně spravedlivé zřízení, jelikož zohledňuje a uznává rozdílnost potřeb jednotlivců a přiznává různost společnosti. Nepočítá ale s přirozenou vychcaností a s touhou parazitovat, která nikdy nevymizí. Proto komunismus NELZE nikdy vybudovat, lze ho jen a jen dokola budovat, převychovávat a to NELZE ruku v ruce se svobodou jednotlivce. To lze jedině a pouze diktátem a nemilosrdným "vypořádáním se" s opačným názorovým spektrem a šířením atmosféry strachu. Vždyť je to prosté, do doby, než si "každý vezme podle potřeby" mu musíš "vysvětlit" jaké jeho potřeby jsou a znemožnit mu odejít své potřeby uspokojit do tržního prostředí, kde bude umět své dovednosti lépe prodat (lékaři, kontruktéři, architekti, programátoři, vědci a ano i ti nenávidění manažeři).
Na tom komunismu totiž (oproti tržnímu prostředí) vždycky někdo vydělá a někdo prodělá, no a pokud jej nenastolíš celosvětově, tak VŽDY to tržní prostředí bude umět špičkové odborníky a kapacity ve svém oboru zaplatit daleko lépe, než komunista, jenže ten komunista se bez nich taky neobejde, proto mu nezbyde nic jiného, než je k práci "pro něj" prostě donutit... Je to jednoduché.

Takže ten kýžený ideální stav prostě nikdy nedocílíš a vždy budeš jenom diktátorem... (nemyšleno Ty osobně...)

socialismus/komunismus s nacionalismem nemusí nijak souviset, to jsou jiné kategorie.
pro oblbnutí mas, ať si nechají cokoli líbit a mají své problémy na co svádět, není špatné nacionalismus podněcovat. ale ty komunismy a jejich fašistické nakládání s vlastním obyvatelstvem fungovaly i bez něj.

nacionalismus byl za českého bolševika neznámý, protože na tom shit-režimu nemělo být na co hrd a pyšen.

vem si jen tu degeneraci pravopisu: aby blbé děti neměly potíže s mateřštinou, tupě se zavedly koncovky ~izmus, v další pětiletce újč zřejmě klesne k podstatným jménům komunizta, fašizta.

Uz to tu bylo prekvapive receno, idealni je komunismus, bohuzel schazeji idealni lide.

S tim socialismes a kapitalismem to mas tezky, prakticky se to dneska predevsim ve vyspelych zapadnich zemich smichava v jedno. Ranny kapitalismus, ktery probiha ve vychodni Evrope je samozrejme a logicky mnohem horsi nez socialismus.

Jinak ale ty terminy povazuju za prezite, spis bych to dal jako spoluprace versus konkurence, no a staci se podivat na tak jednoduchy organismus jako je mravenec a to mraveniste postavi jen diky spolupraci, tam zadna konkurence neni, teda je zcela jasne, ze i u cloveka ho konkurence nemuze ve vyvojovem stupni posunout nekam vpred a je jasne, ze spoluprace nakonec zvitezit musi (evoluce).

Tady je zajímavý článek:
https://proxy12345.appspot.com/neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-spiknuti-vzdelanych-dax-/p_spolecnost.aspx?c=A130211_215132_p_spolecnost_wag
Tehdy mi to nedalo a autorovi jsem napsal:

Dnes jsem četl Váš článek na Psovi.

Když nám vtloukali do hlavy marxistickou filozofii, utkvělo mi tvrzení, že společenské řády (prvobytně pospolný, otrokářství ...) vznikají na základě výrobních sil a vztahů (třeba tady ten obrázek: http://marxismus.cz/image/sef.gif ).

V letech kolem roku 1989 jsem absolvoval PGS a jako předmět jsem také měli marxismus. Přednášeli nám lektoři celkem na úrovni. Například jsme od nich slyšeli, že komunisti se zaměřují na tzv. modré límečky, ale těch už ubývá. Taky by se neměl preferovat tzv. dělnický původ, protože se změnily generace a z nejschopnějších dělníků se po vystudování staly bílé límečky atd...

Tak mne v této souvislosti napadlo, zda vzhledem k výrobním silám a vztahům třeba socialismus nebyl poražen, ale byl naplněn a z vašeho článku jako by vyplynulo, že byl naplněn i kapitalismus.

A tak by asi bylo třeba, aby vstali noví bojovníci nebo spíš teoretici co by teoreticky zpracovali současnou situaci (tím nemyslím ty křiklouny co si založili politickou kariéru nadáváním na komunisty ani ty co naopak socialistické zřízení jen vychvalují) a stanovili nějaký přijatelný směr.

Myslim, ze tieto 200-300 rocne modely by uz pomaly mohli prestat existovat. Takisto pojem pravica-lavica. Preco by som mal byt pravica alebo lavica?
Mam rozne nazory, niektore su definovane ako pravicove, niektore ako lavicove. Co som potom teda?
Clovek.
Delme veci a zriadenia na dobre a zle, horsie a lepsie a pod.
Idealne zriadenie neeexistuje, komunizmus je utopia, socializmus nikdy nikde nebol, cize je to defacto tiez utopia lebo sa ho nikomu nepodarilo vybudovat.
Pokial sa pytas na to ako sa zilo pred 89 tak to nebolo nic moc aj ked svoje detstvo povazujem za stastne. Ono to bolo na prvy pohlad fajn, o STB som nic nevedel, komunisti ma brali len okrajovo, ale do SZM som vstupit uz nechcel, pretoze som uz sipil, ze nieco nie je v poriadku.
Dnes si dovolim tvrdit, ze keby rezim nepadol tak spadnem do kategorie disidentu a to lebn preto, ze som mal vlastny nazor a neuznaval som neprirodzene autority.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru