Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Socializmus alebo kapitalizmus?

Tady je zajímavý článek:
https://proxy12345.appspot.com/neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-spiknuti-vzdelanych-dax-/p_spolecnost.aspx?c=A130211_215132_p_spolecnost_wag
Tehdy mi to nedalo a autorovi jsem napsal:

Dnes jsem četl Váš článek na Psovi.

Když nám vtloukali do hlavy marxistickou filozofii, utkvělo mi tvrzení, že společenské řády (prvobytně pospolný, otrokářství ...) vznikají na základě výrobních sil a vztahů (třeba tady ten obrázek: http://marxismus.cz/image/sef.gif ).

V letech kolem roku 1989 jsem absolvoval PGS a jako předmět jsem také měli marxismus. Přednášeli nám lektoři celkem na úrovni. Například jsme od nich slyšeli, že komunisti se zaměřují na tzv. modré límečky, ale těch už ubývá. Taky by se neměl preferovat tzv. dělnický původ, protože se změnily generace a z nejschopnějších dělníků se po vystudování staly bílé límečky atd...

Tak mne v této souvislosti napadlo, zda vzhledem k výrobním silám a vztahům třeba socialismus nebyl poražen, ale byl naplněn a z vašeho článku jako by vyplynulo, že byl naplněn i kapitalismus.

A tak by asi bylo třeba, aby vstali noví bojovníci nebo spíš teoretici co by teoreticky zpracovali současnou situaci (tím nemyslím ty křiklouny co si založili politickou kariéru nadáváním na komunisty ani ty co naopak socialistické zřízení jen vychvalují) a stanovili nějaký přijatelný směr.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat