Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Socializmus alebo kapitalizmus?

Já zažil jen jako dítě školou povinné, ale nevím proč by mě to mělo diskvalifikovat ve vztahu vyjádření se k ideologii jako takové... Máš nějaký názor na fašismus, případně na husitství? Jak můžeš, když jsi nezažil...?
Ovšem je pravda, že diskutovat o tom s člověkem, kterému pojem svoboda (svobodné rozhodování) evokuje v hlavně pouze to, že "se jí nedá nažrat", poněkud pozbývá smyslu...

Ač nenadšen z dnešního neutěšeného stavu společnosti ve mě "socialismus" vzbuzuje přirovnání k zoologické zahradě, případně ještě lépe, cirkusu... Klec velikosti, jakou vedení uzná za vhodné, miska na žrádlo, miska na vodu a když nezlobíš budou pomeje pěkně naždý den, bez toho aby ses snažil lovit. Dostaneš stejně bezohledu na to, zda jsi špičkový lovec, nebo líná veš, protože tak "je to správné". No a abych nezapomněl, musíš projevovat dostatek nadšení, vděčnosti a oddanosti ošetřovatelům...

EDIT: To že socialismus nefunguje a je neudržitelný, bylo v minulosti (SSSR, Rumunsko, Maďarsko, Československo atd. atd.) myslím si dokázáno dostatečně. To že nefunguje stále dokazují "úspěšně" státy jako Bělorusko, Kuba, Venezuela, KLDR a podobné ostrůvky neosocialismu.
Kdežto že to jde i bez něj (a jak si to nazvete je na Vás), ruku v ruce se svobodou, pravou demokracií, občanskou společností a konkurencí zdravých firem nám dokazují země jako Kanada, Austrálie, Finsko, Švédsko, Švícarsko, netvrdím, že jsou dokonalé a bez jediné chybičky, ale mít z poloviny takovou společnost, můžeme si gratulovat.

Na těchto příkladech si myslím, že je to vidět dosti, nicméně je pochopitelné, že socialismomilci to budou chtít zkoušet stále znova s tím, že nyní už si vezmou opravdu jen "to dobré" a už to konečně klapne, bohužel (bohudík) neklapne :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat