Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem další z mnoha iniciativ - Bonzák Korupce, třeba někomu pomůže u urny.

Zdravím,

vzhledem k tomu, že je tu mnoho politických debat a jsem si vědom, že mnoho z Vás může být už politikou naprosto znechucen, dovolím si upozornit na malý projekt, který jsme cca před měsícem a půl zrealizovali a který má až šokující výsledky.

Jedná se o projekt, který má cíl získat veřejné prohlášení jednotlivých politiků, jak se zachovají v případě, budou-li přítomni korupčnímu jednání. Reakce jsou někdy opravdu působivé a někdy se politici dokonce přiznávají k porušování zákona.

A jaký to má význam?
Pokud nám politik odpoví na otázku správně (a dodrží zákon), podepíše tzv. kodex Bonzáka Korupce, čímž se značně znevěrohodní u potenciálních korupčníků. Těžko budeme porušovat pravidla před někým, o kom je veřejně známo, že porušení pravidel suverénně oznamuje.

Zdánlivě jednoduchá otázka a možná i další populistické prohlášení ovšem narazilo. Díky tomu, že korupce, je paradoxně založena na důvěře, zejména po volbách, mnoho politiků hledalo všlijaké výmluvy, jak se u korupčníků neznevěrohodnit. Zpracovali jsou spoustu jasných a pozitivních reakcí, nicméně také mnoho podivuhodných až absurdních reakcí od známých politiků.

Veškeré informace jsou na stránkách projektu, případně na Facebooku.

Možná bude toto vnímáno jako pokus o reklamu a proto si dovolíme sdělit, že projekt financujeme z vlastních zdrojů, sponozory žádné nemáme a vzhledem k termínu voleb ani mít nebudeme a nemůžeme si dovolit placenou reklamu. Jedná se ryze o občanskou iniciativu, a domnívám se, že ta zde své místo má, jako jiné. Nicméně smazání budeme respektovat.

Myslím, že by to mohlo pomoct nejen nerozhodnutým voličům, ale také jako pomůcka k tzv. kroužkování.
Samozřejmě jsem připraven i na spoustu konstruktivní i nekonstruktivní kritiky, nicméně vítám pouze tu první jmenovanou :)

Vše na www.bonzakkorupce.cz
Případně na facebooku.

Díky a přeji dobrou volbu!

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vážení, děkuji Vám za reakce a snad jsme někomu trochu v rozhodování pomohli. Docela náš mrzí, že…
Boeing 20.10.2013 23:59
Boeing
No tak promiň, že jsem netleskal. ;-)
Zarniwúp 21.10.2013 00:02
Zarniwúp
O to nejde :) Dokonce i ti politici i třeba v negativní reakci oceňují naší práci. Všichni mají s ně…
Boeing 21.10.2013 00:08
Boeing
jenže korupci neodstraníš jedním činem/zákonem. To je dlouhý proces, který zahrnuje správné nastaven…
touchwood 21.10.2013 08:23
touchwood
výjádřím se i ktomu cos psal nahoře. Ano, morálká je úplně rozvrácená. Když položím jednoduchou ot…
Boeing 21.10.2013 10:58
Boeing
Milý zlatý, ona ta korupce (a pokusy o ni) je všudepřítomná, nejen u státních organizací, ale i v ko… nový
touchwood 21.10.2013 11:10
touchwood
úplně zbytečná odpověď, protože nejen že neznáš základní principy, ale máš amorální blok, který brán… nový
Boeing 21.10.2013 11:38
Boeing
Ja suhlasim, ja byt statnym uradnikom, ktory o niecom rozhoduje tak kopem vsetkych do riti, ale urci… nový
fleg 21.10.2013 11:41
fleg
Tento postup nám napsalo hodně politiků a přidali ho k našemu kodexu. zveřejnění či medializace koru… nový
Boeing 21.10.2013 11:46
Boeing
a co je to "oznámit korupci"? Protože on mě přece "jen" pozval na večeři.. poslední
touchwood 21.10.2013 12:12
touchwood
Kurňa, to jsou starosti ;-) Boj proti korupci je přetěžký, protože obě strany z ní mají prospěch a n…
L-Core 21.10.2013 11:06
L-Core
No však o to jde, korupce je hodně o důvěře. Neboj, já mám taky hafo jiný práce, než tuhle "hračku"… nový
Boeing 21.10.2013 11:40
Boeing

Vážení,

děkuji Vám za reakce a snad jsme někomu trochu v rozhodování pomohli.

Docela náš mrzí, že se tady někteří předhání v hledání chyb a zcela nepochopitelných argumentů, ale budiž, veřejné fórum.
Je smutné, že nikdo tu ani na minutu nezapřemýšlel, kolik takový projekt dal práce a jaké zasádní výsledky přinesl, kolik to stálo peněz a že hlavním účelem je jen řešit závažný problém nás všech.
My samozřejmě respektujeme každýho volbu, ostatně přece každý volí proto, aby se měl líp a je úplně jedno jaké k tomuto má důvody, těžko tedy vyčítat někomu, že nevolí zrovna toho, koho bysme si přáli. Nedokážu si představit, že někdo volí úmyslně proto, aby se měl hůř.

Nicméně i zdejší diskuze je jistým odrazem společnosti a opravdu se nemůžeme divit a tedy musíme plně respektovat to, co nám vládne a jak to u nás vypadá. I zdejší vzorek reprezentuje to, co máme v politice, ač jsou zde lidé i inteligentní.

Omlouvám se, pokud již nebudu reagovat na všechny reakce, vše podstatné jsem již několikrát řekl, další informace jsou na webu. Budete-li mít konrétní dotaz, na který nenaleznete odpověď, můžete nás samozřejmě kontaktovat.

Máme hromadu práce nejen s tímto projektem a není to v našich silách se tomu zde věnovat "na plno".

Díky všem za diskuzi, která je tak jako tak přínosem, leč smutným.
I my si samozřejmě přejeme, aby se veškerá negativa poltické situace, na kterých se asi shodneme, vyřešila.

jenže korupci neodstraníš jedním činem/zákonem. To je dlouhý proces, který zahrnuje správné nastavení práv/zodpovědností (i trestních) věřejných činitelů, obecně u veškerých procesních věcí, stejně jako účinný systém kontroly těchto procesů.

edit: raději budu plkat, než bonzovat, protože si ještě stále sám sebe vážím.

výjádřím se i ktomu cos psal nahoře.

Ano, morálká je úplně rozvrácená.

Když položím jednoduchou otázku, nechat korupčníka běhat nebo zavřít, dostanu od hodně z Vás odpověď, že raději nechat běhat. Víc k tomu netřeba dodávat, ani to, že ta druhá možnost zahrnuje osobní čest a odvahu.

A vážně bys mi chtěl radit, jak se korupce vyřeší, když nemáš povědomí o základních principech?
Vůbec si na politiku nestěžujte, naopak, současná i minulá reprezentace plně odpovídá obrazu této společnosti,

Milý zlatý, ona ta korupce (a pokusy o ni) je všudepřítomná, nejen u státních organizací, ale i v korporátní sféře. Kdybych měl chodit žalovat jakékoli náznaky typu "Hrajete ruletu?" "Nechcete povečeřet v restauraci?" apod., tak bych jen sepisoval udání pro policii a bylo by mi to stejně úplně k ničemu. Tak mi prosím nepiš nic o tom, že nemám povědomí o principech.

Proto ti "noví" politici nikdy nic nevyřeší, budou stejní jako ti, cos nechal zavřít (pokud k tomu tedy vůbec dojde). Korupce nezmizí tím, že zavřeš půlku národa do lochu, ale tím, že ji přestaneš podporovat (na mně to nikdy nikdo nezkusil dvakrát; a paradoxně zjištění dodavatelů, že se hraje "rovina" vede k celkem zajímavým výsledkům tendrů pro zadávající firmu). Korupční jednání je staré jako lidstvo samo, zcela jej nikdy nevymýtíš, to bys musel vyměnit lidstvo za rasu supermanů. A stejně jako dopadají špatně revoluce, dopadne špatně i to tvé úsilí, jediná cesta vpřed je totiž pomalá evoluce, která ale vyžaduje podhoubí, pravidla a pomalý progres (a ten tu je, stačí se podívat kolem dokola).

edit: Doplněk: na policii má smysl chodit v případě, že korupčnímu jednání nejsi schopen zabránit. Tam to má smysl, ale chodit s tím že "ten to na mně zkusil a pojďte mi dát nějaký magič, ať to můžu nahrát a toho hajzla zkoupat," tak to teda fakt ne.

úplně zbytečná odpověď, protože nejen že neznáš základní principy, ale máš amorální blok, který brání je pochopit. Jiný názor respektuji, ale fakt nemusíš hledat jednu výmluvu za druhou.
plně si stojím na předchozí odpovědi, protože je to jedinej logickej výstup nejen tvého postoje.

Ja suhlasim, ja byt statnym uradnikom, ktory o niecom rozhoduje tak kopem vsetkych do riti, ale urcite neutekam na policiiu. Myslim si, zeby ma s tymi pokusmi zacali vyrazne obchadzat casom a skor skusili odstavit, aby som im neprekazal.
Alebo by som zverejnoval pokusy na svojom webe bez hanby aj s menami, nech sa sudia kolko chcu a oni by si to rozmysleli;o).

Tento postup nám napsalo hodně politiků a přidali ho k našemu kodexu. zveřejnění či medializace korupčního jednání je nejen dobrá zvraň, ale také malá pojistka, že nic nezamete a máme pár Bonzáků Korupce, co už se tak i zachovali. Nicméně, oznámit korupci je u nás zákonná povinnost a pokud bys to zveřejnil bez oznámení, příznáš se k porušení zákona (nevím, jak je to u vás).

V neposlední řadě to chce mít aspoň nějaké důkazy, aby nedošlo k tupému hádání a je jedno jestli na veřejnosti nebo před soudem.

Kurňa, to jsou starosti ;-) Boj proti korupci je přetěžký, protože obě strany z ní mají prospěch a nemají zájem to někde ventilovat.

Já nevím, jak skloubit uzávěrku, latifundie, lenost a čučení do PC, abych vše stihnul :x: Korupce mě nechává momentálně naprosto netečným.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru