Červené nebo bílé víno
Dobjej večej
Co máte raději za víno?V poslední době chodím do vinoték načepovat do petky,je rozhodně chutnější,jak litrovky ve skle,které se staly nepoživatelnými(Mikulov,Znojmo) sedmičky kupuji spíše k oslavám.Pravda berou to od vícero vinařů,takže není nachlup stejné,ale s těma velkostáčírnama se to nedá srovnat. Z bílého rád odrůdu Chardonnay,či Veltlínské zelené.Z červeného Zweigeltrebe.U nás Brno-venkov je to ke sklepům z jihu Moravy kousek.Platím v pořadí napsaném za litr 52,48,64Kč.Nedávno jsem kupoval Zweigeltrebe v Karviné a tam chtěli 99Kč za litr,mor na ně.
To se ještě vyrábí?
Já z červeného nejraději Tramín červený.
Červený s colou, rumem a ledem.
Vím, pěkná prasárna :D
Jinak spíš sladší červený, nebo portský. Z bílejch jsem měl párkrát ledový a to taky můžu .
Ale vesměs nakonec vypiju všechno, když to musí bejt...
Portské a Ledové je pošušnáníčko,taky to stojí kačky...
Portské hlavně není až tak úplně víno
To ne, no . Ale furt je to blíž vínu než kořalce nebo likéru. Tak jsem ho tam napsal taky. Já to beru jako víno.
Stejně jako domácí čůčo vyrobený z nejrůznějšího ovoce....
A tak to zase naopak víno je sice ovocné, ale je ale vyrábí se kvašením ovocného moštu. Zatímco u portského je proces kvašení ukončen přidáním vinného destilátu. Zůstane víc cukru a destilát zajistí víc alkoholu. Vinný destilát je vlastně koňak
jo, tak já zhruba vím jak se to portský dělá, ale i tak je to (aspoň pro mě, teda) pořád víc "víno" než koňak.
Takže tak. Ortodoxní vinaři snad prominou .
Já to beru furt jako víno,je to z hroznu,chutná tak,vypadá tak,akorát je silnější,bo tam přilívají pálenku z vína.Nebud hnidopich :o)
Tramín červený, je ale víno bílé
takovej bordel v barvách v tom děláte.
Víno už skoro nepiju, přešel jsem na tvrdší; rum (fakt rum, ne tuzemák), vodka, zelená apod. Z vína piju jedině moldavský Kagor a ten ještě od jednoho výrobce.
Anejos Reserva, Bacardi?Bílé Bacardi je hnus,má vocas jak umělé sladidlo.Gold je dobrý.
Asi mě brtník umlátí tlapama, ale kupuju bílý rum Liberté v Lidlu (země původu Réunion, 0,7l za 169,- Kč). Tmavý kupuji tamtéž, jakýsi "James Cook genuine overseas rum". Pil jsem i Havana Club, ale ten Liberté mi šmakoval více... Bílý ale spíš míchám, samotný to není ono.
Nejlepší je Captain Morgan. Už chápu námořníky, že se bouřili, když ho neměli
Proboha - Captain morgan je totalni low-end. Hlavne spiced - to je piti na urovni tuzemaku. Zkuste nekdy nejakej lepsi rum, tak 5 az 8 let starej, to je dobry piti. Zase naopak nemusim(kazdej den) takovy ty 15-30 let stary, piti je to sice dobry, takovy konakovy, ale pro me uz to straci tu "brutalitu" panaka rumu. Ron barcelo imperial - to je takova standartka.
To je IMHO jedno, jestli je něco (v pití) low-end nebo ne... Chutná - piju; může to klidně být zelená. Nechutná - nepiju, toto je u mne případ skotské nebo bourbonu. To do huby nevezmu, i kdyby to bylo kdovíco.
Kamarád, když zapíjel synečka, odněkud ze záňadří vytáhnul Zacapu X.O. a musím říct, že tohle je fakt pití! Na tom si dovedu představit zbytek života. Kam se hrabe whiskey nebo koňak.
Když červené, tak nejvíc mi chutná Pinot Noir (Rulandské Modré). Jinak víno raději bílé, nějaké polosuché, celkem jedno jaké.
Ovšem nejlepší víno je pivo.
Vino az tak moc casto nepiju, ale kdyz uz, tak preferuju bily. Cerveny akorat tak portsky nebo (vzacne) burcak, cerveny vino mi jinak moc nesmakuje. A spis sladky (polosuchy asi), suchy je ble. Odrudam rozumim jak koza petrzeli, takze to ani nekupuju, to spis obcas neco rodice nebo kdyz neco dostanem
A nejlepsi, co jsem kdy pila, bylo jakesi tokajske z Madarska, co jsme dostali od souseda, pry nejake kvalitni.. to bylo labuzo.
Tokajský bývá sladký,barvy žluté nebo aspon to co jsem pil.
Jop, to, co jsme dostali, bylo taky sladke a zlute :) Trochu mi to pripominalo medovinu.
Já piju všechno co teče. Akorát asfalt nepiju - ten teče pomalu
Když jsem se ženil, tchán přivezl od vinaře z Košic desetilitrový demižon tokajského. Vinař zaručoval, že i když není nijak konzervované, vydrží nejmíň šest týdnů. Nevydrželo
Jak to tady čtu, tak se i ptám: Děláte někdy něco, nebo jenom chlastáte?
Jsem abstinent, ne vlastní vinou. Dříve jsem pil všechno - vína raději sladší, těžká, voňavá, pivo 12° mělo zelenou, kořalce jsem se taky nevyhýbal. Docela rád jsem měl víno z Peru (určitý druh - z toho chlastání mám i ztrátu paměti a tak si nepamatuju značku).
Nejlepší pitivo bylo domácí víno z bezu, ale protože smrdělo po myšině a mělo minimum alkoholu, tak jsme to dolili čistým lihem a pojmenovali Býčí krev (když šlo z těla ven, zachovalo si barvu i vůni).
Neřekl bych, že je to o frekvenci/množství. Otázka je červené/bílé a né "Jak často", nebo "Kolik".
Takže značím můj příspěvek do debaty jako off topic.
Tak vino mě nikdy nejelo pod fous, radši se držím svého piva i když to většina pivovaru kurví jak se dá, ale u vína to asi taky nebude jiné. Je pravda že jsem asi nikdy ňáké lepší víno nepil, když jsem byl na intru tak jsme si občas koupili tu nejlevnější parodii na víno a tu nejlevnější colu. Panečku to byli opice, fujtajbl ještě tet mě naskakuje husí kůže když si na to vzpomenu. Jedou mi dal známej co jezdí s kamionem nějaké ovocné víno a to mě docela šmakovalo ale neví jestli to mohu nazývat vínem když to nebylo z hroznu.
Růžový zweigel.
Nejsem přes víno odborník. Sem tam něco drobně ochutnám jen tak, ale fakt je, že víno nejraději (či nejčastěji) kombinuji s jídlem.
Zkouším si znovu představit, co se skrývá (či co vše se může skrývat) pod vínem čepovaným do petky, které stojí pár desetikorun. Připomíná mi to mimo jiné léta strávená v Ostravě (druhá půle devadesátých let), kdy před jistou vinárnu dojela Škoda 1203, z ní chlápek vyvalil na chodník tři špinavé, všemi barvami hýřící 50l plastové barely, pak zařval skrz dveře něco jako "máte tady to víno z Moravy", a odjel...
Zkouším si představit víno, jehož základem (mateřskou surovinou) byly hrozny révy vinné velmi dobře vyzrálé a posbírané např. v půli listopadu (na rozdíl od třeba sesbíraných v září; viz míra vyzrálosti - konzistence, chuť, vůně apod.). Zkouším si představit také samotný proces výroby vína, vše, co k tomu vinař potřebuje - nebo preferuje (např. dřevěné kádě versus plastové nebo nerezové, sudy k zrání např. z kavkazského či francouzského dubu, skleněné demižony apod. versus plastová barely, nerezové tanky, dále třeba plastový versus korkový špunt, skleněná lahev versus papírová krabice, petka, atp./atd.), představuji si vinařův čas, který tomu věnuje, atp./atd... (Takřka celoroční starost o vinohrady už ani "nezmiňuji"...)
Tož na zdraví! :)
No, tot tezka otazka. Pomerne dost vinaru se shodlo, ze tetrapak je naprosto perfektni obal na vino. Bohuzel, v tetrapaku se kupujou ty nejvetsi sragory. Mezi sklenenym demizonem a nerezovym tankem taky nebude zadnej rozdil. Korkovej spunt z rostlyho korku je nadhera sama o sobe, ale faktem je ze kazda desata lahev je kvuli nemu vadna. Snad jedine ten dubovej sud - i kdyz, pokud je to vino tak kvalitni, ma cenu ho dochucovat pryskyrici z dreva?
Rulandu. Bílou i modrou.
Rulandu šedou, rulandu modrou. Cabernet Sauvignon. Je to o momentální chuti.
Momentálně jsem byl načepovat ve sklepě, začínají u nás hody, tož ať je doma něco do foroty.
Růžový zwiegel, růžový portugal a nový hit - směska MT+IO (Müller Thurgau + Irsai Oliver). To poslední, to je fantazie (zástupný symbol, pohárek tu nemáme..)
Dřív jsem pil červený suchý, ale znáte ženský...takže kvůli manželce piju bílý PS, nebo jako kompromis rose (cabernet sav.). U nás jede Muller, Tramín, někdy Pálava (polosuchá, někdo i tohle dokáže pořádně osladit :) ).
Vino hlavne dobry. Pokud tuzemsky, tak castejc bily, pac tam ty sance na dobry vino jsou vetsi.
Červené, kabinet...
Když bílé, tak Oettinger Gold
Víno? Nie. Pivo alebo whiskey (ale len americkú).