Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Červené nebo bílé víno

Nejsem přes víno odborník. Sem tam něco drobně ochutnám jen tak, ale fakt je, že víno nejraději (či nejčastěji) kombinuji s jídlem.

Nedávno jsem kupoval Zweigeltrebe v Karviné a tam chtěli 99Kč za litr,mor na ně.

Zkouším si znovu představit, co se skrývá (či co vše se může skrývat) pod vínem čepovaným do petky, které stojí pár desetikorun. Připomíná mi to mimo jiné léta strávená v Ostravě (druhá půle devadesátých let), kdy před jistou vinárnu dojela Škoda 1203, z ní chlápek vyvalil na chodník tři špinavé, všemi barvami hýřící 50l plastové barely, pak zařval skrz dveře něco jako "máte tady to víno z Moravy", a odjel...

Zkouším si představit víno, jehož základem (mateřskou surovinou) byly hrozny révy vinné velmi dobře vyzrálé a posbírané např. v půli listopadu (na rozdíl od třeba sesbíraných v září; viz míra vyzrálosti - konzistence, chuť, vůně apod.). Zkouším si představit také samotný proces výroby vína, vše, co k tomu vinař potřebuje - nebo preferuje (např. dřevěné kádě versus plastové nebo nerezové, sudy k zrání např. z kavkazského či francouzského dubu, skleněné demižony apod. versus plastová barely, nerezové tanky, dále třeba plastový versus korkový špunt, skleněná lahev versus papírová krabice, petka, atp./atd.), představuji si vinařův čas, který tomu věnuje, atp./atd... (Takřka celoroční starost o vinohrady už ani "nezmiňuji"...)

Tož na zdraví! :)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat