Předmět Autor Datum
Ono se určitě zateplením ušetřit na spotřebovaných energiích dá. Pokud budou v baráku vytápět na ste…
L-Core 01.01.2026 08:10
L-Core
Oni připadají v úvahu ještě jiné aspekty. Když jsem pracoval, tak celá rodina byla od 7 hodin mimo d… nový
nerady 01.01.2026 09:58
nerady
My jsme hned po 1989 přestali chodit do práce a začali podnikat z domova, takže jsme úseky dne, kdy… nový
L-Core 01.01.2026 12:19
L-Core
Zateplenie nema vplyv len na teplotu v zime, ale vysoky aj na teplotu v lete. Klimaticke jednotky sa… nový
fleg 01.01.2026 11:18
fleg
Jasně, v létě občas musím nahoře v podkrovkách chladit. Dnes už ale výrazně méně než dříve, protože… nový
L-Core 01.01.2026 12:16
L-Core
Odkaz je na studii kde hodnotí přínos zateplení pro Anglii ve vztahu k vynaloženým nákladům. Jelikož… nový
nerady 01.01.2026 12:45
nerady
Nesuhlasim, pretoze ty si pouzil velmi skratkovite myslenie...studia, velky pocet sledovanych subjek… nový
fleg 02.01.2026 13:53
fleg
Nikdo tě nenutí souhlasit. V podstatě jde o to, že v globále vynaložíme spoustu prostředků a úspora… poslední
nerady 02.01.2026 17:35
nerady

Ono se určitě zateplením ušetřit na spotřebovaných energiích dá. Pokud budou v baráku vytápět na stejnou teplotu, pokud bude topná sezóna stejně dlouhá, pokud se barák nezvětší (což se právě v popisovaných případech neděje). Dnes vytápíš na 20°C, jakž-takž v baráku vegetíš, po zateplení topíš na 22 při stejné spotřebě jako při 20.

Druhá věc je celková úspora.

Pořádné zateplení našeho členitého baráku by znamenalo: zateplit obvodové zdi a kompletní změna hodně složité střechy (trubky a 25mm úhelníky, pálené tašky), kdy kvůli podkrovkám bychom museli latě odstranit, namontovat na trubky dřevěné hranoly (na zvýšení izolačního prostoru), položit záklop a prostor mezi tím zaizolovat. A původní krytinu pak nahradit nějakou ušlechtilou plechovou.. Tipuji to minimálně na 1 mio Kč, spíše 1,5.

Naše roční spotřeba plynu (pouze na vytápění, vaříme na elektřině) se pohybuje v posledních 10 letech průměrně kolem 2.000 kubíků plynu, dnes v ceně kolem 50.000 Kč. Dejme tomu, že bychom - a to určitě dost přeháním - ušetřili 40% (při stejném tepelném režimu v domácnosti jako dnes), i ten milión by se vrátil za 50 let. Nezapočítávám inflaci, ale díky přehnané hypotetické úspoře by tomu tak nějak bylo. To už tady dávno nebudeme a kdo náš barák získá, jistě jej bude kompletně rekonstruovat (sklepy, elektřina, podlahy, topení, podkrovky atd..).

Takže to pro nás (staré kusy) nemá vůbec smysl.

Oni připadají v úvahu ještě jiné aspekty. Když jsem pracoval, tak celá rodina byla od 7 hodin mimo dům (děti ve škole a my s manželkou v práci) a tak jsem ráno nasypal uhlák do kotle jen abych udržel nějakou teplotu. Jelikož jsem pracoval jen 100 metrů od domu tak jsem před tím než přišli kluci ze školy roztopil na přijatelnou teplotu. Dále se nyní rozmohlo pracovat z domova a tím pádem většinou v sedě, kdy požaduješ také vyšší teplotu. V neposlední řadě obyvatelstvo stárne, tolik se nehýbe a potřebuje také vyšší teplotu. O tom, že dřív byla hustota obyvatelstva na jednu bytovou jednotku vyšší se ve studii také nezmiňují. Osobně bydlím v domě 150 let starém, zatím bez zateplení. Stropy vysoké 3,55 m, v suterénu kombinované kamenné zdivo (síla cca 80 cm, z venku kámen, zevnitř cihly a mezera mezi tím vysypaná stavebním bordelem), obvodové zdivo pak z plných cihel o různé síle (60 cm, 45 cm a v 1. patře 30 cm). Dům samostatně stojící 420 metrů nad mořem a v místě kde to fouká (z domu vidím v dáli větrné elektrárny). Zda zateplím ještě já nebo naši dědicové nevím, jelikož teď denně protopím kolem 500,-Kč (brikety, dřevo). Také zvýšení daní z nemovitostí nepomáhá k tomu abych více našetřil.

Zateplenie nema vplyv len na teplotu v zime, ale vysoky aj na teplotu v lete.
Klimaticke jednotky sa stavaju pomaly nutnostou, takze si musis pripocitat pri zatepleni aj usporu cez leto, cize schopnost izolovat dom od vonkajsich 30 stupnovych teplot.
Zateplenie zmysel ma a je urcite komplexnejsie ako sa tu opisalo a vypocitat navratnost je pomerne zlozite.
Navyse pri tvojom vypocte pocitas so stabilnymi cenami energii, co zdaleka nie je pravda, pretoze sme uz zazili, ze vedia stupat aj o 100% v priebehu kratkeho obdobia a je vysoko pravdepodobne, ze ceny energii o 10 rokov budu vyrazne vyssie ako sucasne.

Jasně, v létě občas musím nahoře v podkrovkách chladit. Dnes už ale výrazně méně než dříve, protože už nemusíme sedět nahoře v kanclu a dole se dá i v +35 venku dobře vydržet, kvůli prostému venkovnímu zastínění.

Ten propočet jsem dělal jako konkrétní pro sebe, ne nějaký všeobecný. V každém případě si ale stojím za tím, že nám ("je nám jedno, co bude, až tady nebudeme") by se zateplení finančně nevyplatilo, nevrátilo. Pokud nám ale někdo poskytne třeba 70% dotaci, třeba bychom to zvážili ]:)

Odkaz je na studii kde hodnotí přínos zateplení pro Anglii ve vztahu k vynaloženým nákladům. Jelikož vzorek 55 tisíc domácností je určitě reprezentativní, tak nezbývá než to brát jako fakt. Pravdou je totiž, že když peníze někde ušetříš tak je promrháš někde jinde.:-)

Nesuhlasim, pretoze ty si pouzil velmi skratkovite myslenie...studia, velky pocet sledovanych subjektov = to musi byt pravda a velmi zavadzajuci uvodny popisok.
Mam osobny priklad a zopar dalsich z mojho okolia, ktore su vo velkom kontraste s tym, co tvrdis ty a tvoja studia. Sam som este na vlastnom dome dokoncoval zateplovanie a viem, ze to pomohlo vyrazne viac ako prezentujes v studii.
Ci uz slo o kurenie plynom, alebo elektrikou tak zateplenie budovy prispelo radovo k vyssiemu poklesu vstupnych energii ako popisuje studia.

Zrovna predvcerom som volal s kamosom...preraba rodicom chalupu, v ktorej byvaju a len po vymene okien si pochvalolval ako vyrazne menej kuria pri rovnakom komforte (21 stupnov). To vyrazne odhadujem podla jeho popisu o 15-20%.
A to este len ide zateplovat, pretoze zatial vymenil len strechu a okna, co boli evidentne dost velke uniky tepla podla dosiahnutych vysledkov.

Nikdo tě nenutí souhlasit. V podstatě jde o to, že v globále vynaložíme spoustu prostředků a úspora bude v jednotkách procent. Samozřejmě, že tvůj známý ušetří, ale jde o vynaložené náklady na ty úspory a jejich porovnání v čase. Za pár let se zase něco vymyslí a nařídí a budeme zase vynakládat náklady na další nařízení. Vtip je v tom, že naši předkové, kteří žili v jedné místnosti měli daleko větší úspory než máme nyní. Jelikož jde ale svět dopředu, tak co uspoříš na vytápění "vyhodíš" za další nezbytnosti (kávovar, robotický vysavač, varnou konvici, topinkovač a další přístroje na elektřinu). Dřív byla kamna v místnosti, která současně vytápěla, vařila, ohřívala vodu, pekla a nutila tě se pohybovat (připravovat dříví na zimu, přikládat, vynášet popel). Jelikož se svítilo petrolejem, tak se svítilo maximálně jednu hodinu po setmění a pak se zalezlo pod peřinu. Moje babička nikdy neměla zavedenou elektřinu a tak jsem to zažil na vlastní kůži. Když jsem u ní byl například v únoru a spal jsem ve vedlejší místnosti, tak se na lavoru do rána udělal ledový škraloup. V Anglii je ještě další specifikum a to velký počet řadové zástavby, kde jsou na domech ochlazovány většinou jen dvě stěny. To nejdůležitější ale je, že tam nejsou díky Golfskému proudu zimy jako u nás. Pokud, ale chci nařídit zateplování v celé EU a nerozlišuju rozdíl mezi např. Španělskem a Finskem je někde problém.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru