Nikdo tě nenutí souhlasit. V podstatě jde o to, že v globále vynaložíme spoustu prostředků a úspora bude v jednotkách procent. Samozřejmě, že tvůj známý ušetří, ale jde o vynaložené náklady na ty úspory a jejich porovnání v čase. Za pár let se zase něco vymyslí a nařídí a budeme zase vynakládat náklady na další nařízení. Vtip je v tom, že naši předkové, kteří žili v jedné místnosti měli daleko větší úspory než máme nyní. Jelikož jde ale svět dopředu, tak co uspoříš na vytápění "vyhodíš" za další nezbytnosti (kávovar, robotický vysavač, varnou konvici, topinkovač a další přístroje na elektřinu). Dřív byla kamna v místnosti, která současně vytápěla, vařila, ohřívala vodu, pekla a nutila tě se pohybovat (připravovat dříví na zimu, přikládat, vynášet popel). Jelikož se svítilo petrolejem, tak se svítilo maximálně jednu hodinu po setmění a pak se zalezlo pod peřinu. Moje babička nikdy neměla zavedenou elektřinu a tak jsem to zažil na vlastní kůži. Když jsem u ní byl například v únoru a spal jsem ve vedlejší místnosti, tak se na lavoru do rána udělal ledový škraloup. V Anglii je ještě další specifikum a to velký počet řadové zástavby, kde jsou na domech ochlazovány většinou jen dvě stěny. To nejdůležitější ale je, že tam nejsou díky Golfskému proudu zimy jako u nás. Pokud, ale chci nařídit zateplování v celé EU a nerozlišuju rozdíl mezi např. Španělskem a Finskem je někde problém.