levnější by bylo chodit s vojákama padesát let do hotelu Alcron?
V nadpisu příspěvku cituju jednoho diskutujícího, jeho poznámka mi připadá trefná.
domaci-ctyri-miliardy-na-polni-kuchyne-obrana-obhajuje-jen-ztezka-40528244
Připadá mi to jako kdyby se snažili plnit těch povinných 5% na obranu.
To na Slovensku umí utrácet ještě lépe.
Ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) se dostal pod palbu kritiky opozice kvůli nákupu nejen herních konzolí PlayStation, ale i her jako GTA nebo FIFA v hodnotě 20 tisíc eur (490 tisíc korun). Podle něj mají vojákům odlehčit na misích či při několikatýdenních pobytech mimo domov.
Jen pro informaci, toto jsem psal v jiném vláknu debat.
Před rokem 1990 kdy byla studená válka a naše armáda měla víc jak 200 tisíc vojáků, byl rozpočet na armádu 7,5% HDP. Nyní má naše armáda asi jednu šestinu vojáků než před rokem 1990 a měla by utratit 5% HDP. Před rokem 1990 musela armáda ty vojáky denně krmit, zajistit ubytování a další věci spojené s jejich pobytem v kasárnách. Nyní po pracovní době v kasárnách nikdo není a tak nejsou ani náklady s tím spojené. Aby naše armáda utratila 5% HDP budou muset mít mimo přileb, letadel a další zbraňových systémů také platinové ešusy a lžíce, briliantové diadémy a další luxusní prvky vybavení. Prostě při tak nízkém stavu vojáků v naší armádě se bude jednat vždy o plýtvání.
Nemusí je krmit ani ubytovat, ale před tím je zase (skoro) nemusela platit, když většina vojáků byli branci.
Jo s tím souhlasím, ale je tam jedno "Ale". V té době byl zhruba stejný počet vojáků z povolání jako je nyní celkový počet profesionálních vojáků a těm musela armáda platit normální mzdu, která v té době překračovala průměrnou mzdu o desítky procent.
A i přesto byly osobní náklady v poměru o něco menší než dnes.