Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Porozumění psanému textu

Do mailu mi chodí přehled výsledků kontrol SZPI, ze serveru Potraviny na pranýři. Dnes tam byl odkaz na článek o kontrolách burčáku v loňském roce, https://www.szpi.gov.cz/clanek/vloni-inspektori-szpi-uskutecnili-296-kontrol-burcaku-dve-sarze-nevyhovely.aspx

Zarazila mě v něj tato věta:

Obsah skutečného alkoholu je právním předpisem stanoven na více než 1 % objemové a nižší a nižší než tři pětiny celkového obsahu alkoholu v procentech objemových.

Nevím, zda je to nástupem stařecké demence, ale i když se snažím, nedokážu si ten výpočet nijak představit, vysvětlit. I když připustím, že je tam jednou text "a nižší" chybně/navíc (...protože v textu se mi zcela ztrácí logika formulace první podmínky "více než 1% objemové a nižší"), z té druhé podmínky vůbec chytrý nejsem. Ta by (rozdělením na dvě samostatné věty) zněla: "Obsah skutečného alkoholu je právním předpisem stanoven na … nižší než tři pětiny celkového obsahu alkoholu v procentech objemových."

Chápete to někdo?
Nebo je rozdíl mezi skutečným alkoholem a alkoholem v procentech objemových? Vím, že litr má menší hmotnost, ale i tak mi konkrétnost uniká.

Předmět Autor Datum
U objemu by hmotnost neměla hrát roli. Obsah alkoholu v burčáku se obvykle pohybuje mezi 4 a 6 proc…
Jan Fiala 12.02.2025 10:00
Jan Fiala
nejvýše tři pětiny celkového objemu alkoholu. čili 60% je etanol a zbytek metanol.:-D Jinak to taky…
Karel04 12.02.2025 11:50
Karel04
Burčák s 60% alkoholu by mohl být zajímavý. Taková obdoba Tatranského čaje.
Jan Fiala 12.02.2025 12:02
Jan Fiala
To zase nechápeš ty, protože je to tři pětiny celkového objemu alkoholu, tj. 60% z celkových třeba 4…
Karel04 12.02.2025 14:06
Karel04
To je teď se vším. Všechno se píše, aby tomu člověk nerozuměl a na všechno si zaplatil proškoleného…
nerady 12.02.2025 18:00
nerady
OT? (sice se to týká jiného tématu ale asi to taky vyznívá úplně opačně než to autor zamýšlel). Máte…
Yarda 14.02.2025 09:57
Yarda
Nějak jsem nepochopil co si nepochopil z daného odkazu. Exekutor, když má v bytě trvalé bydliště dlu…
nerady 14.02.2025 11:43
nerady
"Nepochopil" nadpis - Jak zabránit, aby vám exekutor nezabavil vaše věci Normální člověk by se snaž…
gilhad 14.02.2025 12:01
gilhad
Mně jde jen o ten titulek. IMHO by měl znít: Jak zabránit, aby vám exekutor zabavil vaše věci nebo…
Yarda 14.02.2025 12:07
Yarda
Díky za vysvětlení. Bohužel poslední dobou díky "bombastickým" nadpisům na internetu se je ani nesna… poslední
nerady 14.02.2025 12:59
nerady

U objemu by hmotnost neměla hrát roli.

Obsah alkoholu v burčáku se obvykle pohybuje mezi 4 a 6 procenty.

Zajímavé je tohle:

Zákon nařizující tuto povinnost byl ovšem v roce 2004 zrušen a současná legislativa už tuto podmínku neobsahuje. Podle původních nařízení musel burčák obsahovat nejméně 1 objemové procento a nejvýše tři pětiny celkového objemu alkoholu.

Takže Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí si zřejmě při psaní dal víc burčáku...

To je teď se vším. Všechno se píše, aby tomu člověk nerozuměl a na všechno si zaplatil proškoleného manažera. Před lety se platila jen částka za spotřebovanou elektřinu a nyní se to skládá asi z pěti cifer. U vody jen dvě cifry, teplo či plyn si už sám nespočítáš a tak je to se vším. Oni nemůžou normálně napsat, že burčák smí mít například od 2 do 6% alkoholu. To by si to mohl změřit nějakým "alkohometrem" a věděl by si hned po kterém burčáku bude levnější opice.:-D

OT? (sice se to týká jiného tématu ale asi to taky vyznívá úplně opačně než to autor zamýšlel).
Máte v bytě dlužníka? Jak zabránit, aby vám exekutor nezabavil vaše věci
Zdroj: https://www.idnes.cz/bydleni/na-navsteve/exekuce-zabaveni-majetku-trvaly-pobyt-exekutor-vyklizeni-bytu-dluznik.A250212_153355_dum_osobnosti_web

Takže když budu mít v bytě dlužníka, budu chtít aby exekutor zabavil i mé věci?

Tyhle dvojí zápory hodně lidem dělají problém.
Asi by bylo dobré když někdo chce psát do novin nebo se chce vyjadřovat ve veřejných médiích, aby nejdřív absolvoval nějaký kurs a zkoušky z češtiny na úrovni maturity a přijímacích zkoušek, ale na rozdíl od předešlého, kde bych se přimlouval, aby tam nebyly žádné chytáky (dětičky i bez toho jsou většinou dost vynervované) u zkoušek přispívatelů bych ty chytáky dával nahusto.
Nebo by šmudla musel povinně dát koncept svého příspěvku nejdřív zkontrolovat vyškolenému certifikovanému autorizovanému akreditovanému korektorovi.
:-(:beer:

Nějak jsem nepochopil co si nepochopil z daného odkazu. Exekutor, když má v bytě trvalé bydliště dlužník je schopen zabavit všechno co se v bytě nalézá. Článek je o tom jak tomu pokud možno předejít. Nicméně nejlepší rada tam asi není uvedena a to "papírově vystěhovat" dlužníka na obecní či městský úřad. Ve svém zaměstnání ve veřejné správě jsem to zažil několikrát, kdy rodiče "vystěhovávali" své děti z rodného bytu, aby nepřišli "díky" svému dítěti (18+) o majetek.

"Nepochopil" nadpis - Jak zabránit, aby vám exekutor nezabavil vaše věci

Normální člověk by se snažil právě naopak zabránit, aby exekutor věci zabavil. Čili předejít možnosti, že je exekutor zabaví. Článek inzeruje, že nás naučí předejít možnosti, že je exekutor NEzabaví.

Mně jde jen o ten titulek. IMHO by měl znít:
Jak zabránit, aby vám exekutor zabavil vaše věci
nebo
Jak zajistit, aby vám exekutor nezabavil vaše věci
s vlastním článkem nemám problém.
:-):beer:

BTW: Vzpomněl jsem si, kdysi jsem překládal do němčiny větu: Takhle vysoko nikdo neskáče (slovo od slova), němčinářka mne opravila, že v němčině by to mělo znít (když to zpětně přeložím do češtiny) Takhle vysoko nikdo skáče.

Díky za vysvětlení. Bohužel poslední dobou díky "bombastickým" nadpisům na internetu se je ani nesnažím číst či snad chápat. Pokud bych to bral poctivě tak 80% nadpisů je jen žvást jak přilákat čtenáře lživým titulkem. :-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru