Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Porozumění psanému textu

Do mailu mi chodí přehled výsledků kontrol SZPI, ze serveru Potraviny na pranýři. Dnes tam byl odkaz na článek o kontrolách burčáku v loňském roce, https://www.szpi.gov.cz/clanek/vloni-inspektori-szpi-uskutecnili-296-kontrol-burcaku-dve-sarze-nevyhovely.aspx

Zarazila mě v něj tato věta:

Obsah skutečného alkoholu je právním předpisem stanoven na více než 1 % objemové a nižší a nižší než tři pětiny celkového obsahu alkoholu v procentech objemových.

Nevím, zda je to nástupem stařecké demence, ale i když se snažím, nedokážu si ten výpočet nijak představit, vysvětlit. I když připustím, že je tam jednou text "a nižší" chybně/navíc (...protože v textu se mi zcela ztrácí logika formulace první podmínky "více než 1% objemové a nižší"), z té druhé podmínky vůbec chytrý nejsem. Ta by (rozdělením na dvě samostatné věty) zněla: "Obsah skutečného alkoholu je právním předpisem stanoven na … nižší než tři pětiny celkového obsahu alkoholu v procentech objemových."

Chápete to někdo?
Nebo je rozdíl mezi skutečným alkoholem a alkoholem v procentech objemových? Vím, že litr má menší hmotnost, ale i tak mi konkrétnost uniká.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat