Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vs Ukrajina 10

Tohle je válka, její dopad na civilisty, rodiny s malými dětmi, ...

Autorka je slovenská humanitárna pracovníčka, ktorá žije a pracuje v Kyjive.

1. část

Vždy keď prežívam ťažké obdobie, myslím si, že všetko zlé som už prežila a ťažšie to už byť nemôže.

Myslela som si to, keď sme pracovali na slovensko-ukrajinských hraniciach vo februári 2022, keď bolo v noci −12 stupňov, všetko zamŕzalo a ja som mala nočnú zmenu na priechode Vyšné Nemecké. Hovorila som si, že väčšia zima mi už nikdy nebude. Keď som potom po 24 hodinách bez spánku a celej noci prestátej s vojakmi a trasúcimi sa ľuďmi utekajúcimi z Ukrajiny prišla do nášho ubytovania v dedine Bežovce, u pána Ďuska a pani Martušky, jediné, po čom som túžila, bola teplá sprcha. Ale teplá voda sa minula a ja som si myslela, že ak niečo neprežijem, tak toto.

Myslela som si, že horšie už byť nemôže, aj v novembri 2024, keď môj priateľ odišiel na front a nechal ma samu, uplakanú v meste Rivne. Rusi vtedy intenzívne strieľali po miestnej elektrárni a z toho dôvodu sme až 16 hodín z dňa boli bez elektriny. Myslela som si, že odprevadiť svoju milovanú osobu na front, zostať úplne sama na takom zabudnutom mieste – s bombardovaním, v zime, s obrovským strachom o priateľa a ešte aj bez elektriny – musí byť najťažším momentom, aký kedy prežijem.

Potom som sa presťahovala do Kyjiva a znovu som si v neskorej jeseni či skorej zime 2025 myslela, že horšie to už nebude – elektrinu sme mali približne 10 hodín z dňa, Rusi neustále bombardovali Kyjiv a ja som si hovorila, že toto sa už nedá prekonať, ťažšie už byť nemôže. Nemám si ako navariť, ísť večer von so psom je ako prechádzka Blair Witchom, nemôžem sa osprchovať, lebo bojler nenahrieva vodu… No to som ešte netušila, čo nás čaká v januári 2026.

Vedeli sme, že bude zle. Na Ukrajinu sa rútili abnormálne mrazy, predpoveď ukazovala teploty až do −20 stupňov. Telegramové kanály varovali, že Rusko plánuje udrieť po elektrickej infraštruktúre na začiatku mrazov, pretože obnovovať energetiku v takých silných mrazoch je ešte náročnejšie. Rátali sme s tým, že nás čaká ďalšie obdobie s elektrinou na prídel podľa rozvrhu a časy, keď máme elektrinu, budú kratšie. No to, čo prišlo, naozaj nečakal nikto z nás.

Elektrinu v byte som mala naposledy pred piatimi dňami. Kúrenie nemám už týždeň. Na ulici je −19 stupňov, v byte + 5. Prvýkrát za desať rokov vidím svojho 40-kilového vlčiaka triasť sa.

9. januára, v prvý deň zásadných mrazov, Rusi zaútočili na Kyjiv všetkými typmi vzdušných zbraní – dronmi, riadenými strelami aj balistikou. Od jedenástej večer do štvrtej ráno neutíchali výbuchy. A všetky boli cielené na kyjivské elektrárne a teplárne.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat