Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vidím, že se tu nikdo nepozastavuje nad nevysvětlením pojmu "vydržovat si důchodce", tedy se obecně…
RedMaX 15.04.2023 00:47
RedMaX
Koukám, že tady furt někdo matlá pojmy s dojmy. Takže stručně: TY si NIC na důchod nestřádáš. To v n…
ApoCalypse 17.04.2023 12:06
ApoCalypse
Omyl, jseš vedle, jak ta jedle. Systém individuálních důchodových účtů je naprostý nesmysl, který b…
RedMaX 19.04.2023 00:30
RedMaX
Mno, tak si to ujasníme - o výhodnosti individuálních důchodových účtů nepadlo ani slovo, je to pros…
ApoCalypse 19.04.2023 09:34
ApoCalypse
Jasně, ale ono to není důchodové spoření, ale důchodové pojištění a je tak jedno z jakých peněz se t…
RedMaX 19.04.2023 13:46
RedMaX
Tak na tom se každopádně shodneme :-) Nicméně existují cesty, jak i důchodový rozpočet nafouknout -…
ApoCalypse 20.04.2023 17:26
ApoCalypse
Přesně, jednoduchá důchodová reforma a přitom zcela efektivní. Jako základ klasický průběžný systém… poslední
RedMaX 20.04.2023 22:32
RedMaX

Vidím, že se tu nikdo nepozastavuje nad nevysvětlením pojmu "vydržovat si důchodce", tedy se obecně do pléna zeptám já, co to znamená?

Já žádné vydržování důchodců nevidím. Každý z nás platí celý život nějaké sociální pojištění, nám zaměstnancům je každý měsíc z platu strhávána docela významná částka, stejně tak platili celý produktivní život tyto povinné poplatky i moji rodiče. Teď v důchodu jen dostávají zpátky, to co si předplatili. Navíc jim stát momentálně nejspíš část toho, na co mají nárok, ukradne.

Takže já jsem žádné podstrojování důchodcům nezaznamenal, spíš naopak. Snad jedinou výjimkou, kdy dostávali důchodci něco navíc, bylo za Babiše, kdy za ně stát doplácel cestovné. To mě také štvalo, prvně tím Babiš zadlužoval stát a za druhé neexistuje žádný důvod, proč by důchodce měl být při cestování protěžován a tím že to má levnější třeba zbytečně zabral místo v autobuse nebo ve vlaku pracujícímu člověku. Nedá se to ani označit za podporu cestování, protože v tom případě by bylo lepší dát dotace na nákup vagónů vlaků, aby člověk nemusel jezdit a připadat si jak v prasečáku.

A opět není pravda, že důchodce zatěžuje zdravotnictví. Zase platí, že pracující člověk celý život platí povinně zdravotní pojištění, ale málokdy ho využije a ikdyž je to individuální, tak obvykle těžce přeplácí a jediná šance, kdy se může ke "svým" penězům dostat, je právě v důchodu. Ikdyž teda třeba v naší rodině když to vezmu i zpětně včetně starších a i dnes už nežijících příbuzných, tak jsme těžce se zdravotnictvím ve ztrátě. Obvykle skoro nic v naší rodině nevyužijeme, pořád zdraví a pak bum a konec. :-/

Koukám, že tady furt někdo matlá pojmy s dojmy. Takže stručně: TY si NIC na důchod nestřádáš. To v našem stávajícím důchodovém systému NEJDE! Zrovna tak si ovšem nestřádali ani rodiče, ani prarodiče, z principu PRŮBĚŽNÉHO systému nic takového není možné a tudíž ani neexistují žádné "TVOJE" důchodové úspory.
AŽ a jestli vůbec se někdy změní systém z průběžného na systém individuálních důchodových účtů, PAK bude platit, že si skutečně na SVŮJ důchod spoříš. Do té doby, prosím, skončete s těma pitomostma o tom, že si někdo na nějaký svůj důchod spoří - pokud si k tomu teda individuálně nespoříš ve třetím důchodovém pilíři, tedy v komerčním důchodovém spoření. O jeho přínosech a výnosech bohužel raději pomlčím, pokud Ti to nesubvencuje v rámci bonusů zaměstnavatel, tak se nemá cenu o nějaké výhodnosti tohoto produktu bavit.
Tedy zjednodušeně, žádné peníze si nespoříš, TVOJE úspory prožírá aktuální generace důchodců, JEJICHŽ úspory zase prožírala generace důchodců předcházejících a tak to je a bude, dokud se nezruší CELÝ stávající systém. Problém tohoto systému je jasně viditelný, s přibývajícími důchodci a úbývajícími spořícími prostě "úspory" nejsou dost vysoké na to, aby udržely přijatelnou výši důchodů, TO je primární jádro problému. A do něj se pochopitelně žádnému politikovi nehodlá kousat, protože kdo do toho hrábne, prohraje volby a jde od válu, proto to nikdo neřeší a radši si bude hrát s posuvníčkama, kdy sebereme víc, abychom mohli rozdělit aspoň jen o něco míň, než o moc míň.
Líbivá a snadná cesta z toho není, jen samé ošklivé,
- ať už jde o to prásknout pěstí do stolu a jedné generaci holt říct - nasrat, nebudete mít nic, protože jste si nenaspořili, i když to bylo kvůli nám, politikům, ale prostě chcípněte nebo ať se o vás postarají vaši potomkové. Ti na tom už budou líp, protože si budou moct skutečně spořit a ne, aby jim to stávající důchodci prožírali
- nebo z výnosů některých sektorových daní (co třeba ČEZ nebo banky?) začneme důchodový systém dotovat, pak teoreticky může zůstat i stávající průběžný bordel na kolečkách a pokud korporáty bude vláda holit dost, třeba to dá - jestli si to ty korporáty nechají líbit
- no a nebo se najde něco úplně jiného, třeba úplný návrat do 19. století, nasrat, žádný důchody, naflákejte si parchanty, ať vás má kdo živit, holoto..

Omyl, jseš vedle, jak ta jedle.

Systém individuálních důchodových účtů je naprostý nesmysl, který baští jen lidé ekonomicky neznalí!

Takový systém totiž může fungovat pouze v deflační ekonomice, ale my máme ekonomiku inflační a proto je tento typ spoření zcela nefunkční a spočítáš-li si míru inflace za 50 let, zjistíš, že když jsi začal spořit, tak jsi nenaspořil ani korunu, inflace ti veškeré spoření sežrala. Proto také nikde individuální důchodové účty nemají samostatně, ale vždy je navazují na investice. Jenže investování je věc ošemetná a velmi často se stává, že minimálně část důchodců o své důchody přijde.

Mnohem lepší je systém průběžného spoření, kdy se z mých uspořených peněz platí důchody předcházející generaci a až budu v důchodu já, bude spořit zase ta následující generace. Protože ke spoření a zároveň k výplatě dochází v reálných penězích, inflace je nestihne znehodnotit. Je to systém dobrý, ale má jeden problém. Pokud je další generace početnější, mohou být důchody vyšší nebo může spořit méně, pokud je naopak méně početná, musí spořit více nebo jsou důchody nízké. Jelikož panuje setrvalý stav úbytku lidí, je zjevné, že ani tento systém důchodového pojištění není dokonalý, ale pořád je lepší než systém individuálních důchodových účtů.

Mno, tak si to ujasníme - o výhodnosti individuálních důchodových účtů nepadlo ani slovo, je to prostě jen další zaklínadlo, které v tom bordelu na kolečkách, zvané důchody, lítá. Zmiňuju ho jen proto, aby si někteří zadubenci uvědomili, že u průběžného systému neexistuje nic jako spoření, není tam žádná úrokovaná úložka, všechno se ihned otáčí do spotřeby. Na rozdíl od individuálních účtů, kde ke spoření dochází. O jeho úrokování a protiinflační impotenci není potřeba diskutovat, tak to prostě je a pokud ho nenavážeš na rizikovější (více nesoucí) investice, tak pochopitelně budeš mít hovno, o tom ale řeč nebyla, tak tu nestav slaměný panáky. Primárně šlo o to pojmenovat si možnosti a zhruba nastínit jejich fungování, nikoliv to, jestli se to vyplatí nebo ne.
To, jestli je některý systém mnohem lepší, než jiný, to už vůbec nekomentuju, takhle černobíle odmítám uvažovat.

Jasně, ale ono to není důchodové spoření, ale důchodové pojištění a je tak jedno z jakých peněz se to vyplácí. Prostě jsme povinně pojištěný a tudíž, až nastanou podmínky vyplácení toho pojištění, tak se vyplácí.

A jak píšu, je to dobrý systém a není žádný důvod ho měnit. Nic lepšího neexistuje.

Jediný, kdo do tohoto systému vnáší chaos, jsou politici,kteří najivním lidem vypráví pohádky o tom, že tento systém by měl být schopen vyplácet důchody takové, že se v důchodu bez jiného příjmu lidem nezmění životní úroveň.
To je ta kravina, každý, kdo má trochu ekonomické vzdělání, musí chápat, že to při snižující se populaci a zvyšujícím se věku dožití není možné a pokud chce stejnou životní úroveň i v důchodu, musí si zabezpečit ještě peníze navíc jiným způsobem.

Tak na tom se každopádně shodneme :-) Nicméně existují cesty, jak i důchodový rozpočet nafouknout - místo dotací Agrofertu se prostě budou sypat prachy z jiných zdrojů. A nebo se tam mohou přesměrovat dividendy ČEZu, windfall tax, cokoliv jiného z příjmové strany. Pořád se básní o průmyslu 4.0, AI, robotizaci a že tohle všechno bude podléhat zdanění, takže když na to AI a roboty vydělají, proč to neposlat důchodcům?

Přesně, jednoduchá důchodová reforma a přitom zcela efektivní.

Jako základ klasický průběžný systém a ten doplnit o momentální zisky ze státem řízených oborů lidské činnosti, neboť ani to zase nepodléhá dlouhodobé inflaci. Přitom víme, že jsou "jisté" zisky z oborů, které stát řídit musí nebo by měl, protože vlivem vnějších podmínek u nich nelze docílit tržního prostředí. Takovým zdrojem financování může být třeba ČEZ, mohly to být třeba telefonní operátoři, kdyby jim stát nepronajal frekvence na 30 let dopředu, ale platili by za ně každoročně. Takových zdrojů by se našlo vícero, jen je tam problém, že by se ty peníze za ně nedaly a nemohly okamžitě rozkrást, což stát rád dělá. :-/

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru