Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Lyžování...Luxus, který nebude pro každého.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-lyzovani-jako-novy-golf-luxus-ktery-nebude-pro-kazdeho-rika-sef-arealu-224058

Už pěkných pár let jsem nestál na lyžích (Nebo se píše "na ližích", když se má psát "ližiny"?). Ani na běžkách. Ale jak se píše o skipasech a snad i běžecké trasy mají být zpoplatněné. tak se tomu nedivím.

Kdysi jsem kohosi slyšel, asi organizoval školní kursy, že mu kdosi z Krkonoš povídal, jestli by mu nějaké kursy nepřihrál, prý odpověděl, že v Alpách je to podobně drahé a služby s těmi našimi nejsou srovnatelné.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Sjezdové lyžování tak jak je provozováno v nynější době bych úplně zakázal. Velká spotřeba vody a el…
nerady 26.01.2023 15:09
nerady
V ČR je aktuálně 292 sjezdovek, přičemž aktuálně funguje cca polovina. Fakt si někdo myslí, že jejic…
Klempák 03.02.2023 20:51
Klempák
Řeknu to trochu jinak. Jaký je kalorický výdej rekreačního sjezdového lyžaře. V podstatě stejný asi…
nerady 03.02.2023 21:10
nerady
Tak budeme všichni sedět doma a čučet do zdi, protože to je ekologický a energeticky nenáročný. Že ž…
Prasak 03.02.2023 22:38
Prasak
Nemusíš sedět doma. Klidně si vezmi běžky a jeď na hory. Já jen poukazuji na to, že sjezdové lyžován… nový
nerady 04.02.2023 11:08
nerady
Tohle nerozporuji, dotace na spoustu věcí mi přijdou taky zvrácený. Pokud si to na sebe nevydělá, ta… nový
Prasak 04.02.2023 13:39
Prasak
Šachistovi se jen kouří z hlavy (což teda taky není zanedbatelný energetický výdej, ale nerostou po…
gilhad 03.02.2023 23:22
gilhad
Když jsem byl s děckama se školou lyžovat, tak za 4 dny byli všichni vyšťavení. A to jen "jezdili z…
Prasak 04.02.2023 00:00
Prasak
A já dodám, není nejlepší vlézt na strom a hotovo.....8-) nový
jezekhifi 04.02.2023 07:41
jezekhifi
Většina těch rekreačních lyžařů procvičuje pánev po večerce na hotel ve společnosti osoby druhého po… nový
nerady 04.02.2023 11:14
nerady
Výňatek z klasiků: ... BULVA: Ó ne! Lidé nejsou zvěř, jsou něco horšího! Lidé jsou lidé! A přitom m… nový
Yarda 04.02.2023 11:34
Yarda
Tramvaje stát taky nesmyslně dotuje a lidé v nich jen tupě sedí a kalorický výdej maj nižší, než rek… nový
Klempák 04.02.2023 09:00
Klempák
Vypadá to, že bydlíš v Praze. Zkus domyslet, kdyby jeden pracovní den nejela v Praze žádná tramvaj.… nový
nerady 04.02.2023 11:11
nerady
Čerta vyháňať diablom? Jeden zákaz napravíme druhým? :-) Je to úsmevné kukať sa na tieto debaty, čo… nový
Hastrman 04.02.2023 11:34
Hastrman
Naprosto s tebou souhlasím. Je tu však jeden problém a to ohledně našeho členství v EU. Tím, že jsme… nový
nerady 04.02.2023 13:53
nerady
rekreační sport Muj neoblíbenější "sport" je kriglistika:beer: A taky v 17.00 hodin jdu sportovat..… nový
jezekhifi 04.02.2023 15:22
jezekhifi
To ti chválím, jelikož tento sport není nikým dotován a tím pádem v něm nejsou pokřivené finanční to… nový
nerady 04.02.2023 15:41
nerady
Je tu však jeden problém a to ohledně našeho členství v EU. To je veru len jeden problém, ale ten j… poslední
Hastrman 04.02.2023 16:07
Hastrman

Sjezdové lyžování tak jak je provozováno v nynější době bych úplně zakázal. Velká spotřeba vody a elektřiny při zasněžování v době kdy se má šetřit elektřinou. Čekám kdy budou mít sněžná děla ještě svůj chladící aparát když nebude mrznout. Stát na nás bude tlačit aby rodinný dům splňoval energetický štítek a zbohatlíci si budou lyžovat a lidé nebudou mít na zateplení domů a budou mrznout. Co se týká běžeckého lyžování, tak zakázat bruslení a povolit jen klasiku se samostatným prošlapáváním stopy. Peníze by snad mohl vybírat pouze ten co tu stopu prošlapal. Celkově se ušetří na PHM pro rolby, ušetří se PHM pro vozidla zbohatlíků, která nebudou jezdit na hory. Uvolní se byty na horách a vyřeší se tím bytová krize. Lidé se na horách začnou věnovat pastevectví, bude více bio produktů, ušetří se na opravách a údržbě komunikací vedených do hor, ušetří se výdaje za horskou službu atd. Budeme se muset vrátit do doby než nastala smrt Hanče a Vrbaty. Pak tady bude ještě svět v pořádku.:-)

V ČR je aktuálně 292 sjezdovek, přičemž aktuálně funguje cca polovina. Fakt si někdo myslí, že jejich zákazem se něco spasí? To si myslím, že by bylo efektivnější třeba zrušit v Praze tramvaje, protože žerou elektriku, z kolejí udělat cyklostezky, začít podporovat pouze nejekologičtější způsob dopravy - tedy individuální osobními auty), protože když už chceme rozbíjet kapitalismus, tak pořádně!

Řeknu to trochu jinak. Jaký je kalorický výdej rekreačního sjezdového lyžaře. V podstatě stejný asi jako šachisty. V jakémkoliv ostatním rekreačním sportu člověk dělá něco pro svůj pohybový aparát. U sjezdového lyžování ho lanovka vyveze na vrchol sjezdovky a on svojí vlastní vahou sjede několikrát za den stejný svah. Mimo dýchání čistého vzduchu a možnost opálení a tím přísun vitamínu D tam nevidím žádný přínos pro tělesnou schránku rekreačního lyžaře. O společenském přínosu se už vůbec nedá hovořit. Vyjede do hor vlastním vozem, spotřebuje zbytečnou vodu, elektřinu, zanechá tam odpady a pak se vrátí domů, bez toho aby to mělo nějaký účinek na jeho tělesnou schránku či společnost. U jakéhokoliv jiného rekreačního sportu se člověk alespoň zapotí ale u tohoto typu lyžování ne. Příměr s tramvají snad nemá cenu ani komentovat a kapitalizmus je mi ukradený. Jde mi vyloženě jen o toto rekreační lyžování, které nemá se sportem nic společné. Dalším průšvihem je, že na tyto aktivity dával stát nesmyslné dotace. :-)

Nemusíš sedět doma. Klidně si vezmi běžky a jeď na hory. Já jen poukazuji na to, že sjezdové lyžování tak jak je provozováno rekreačně, stojí zbytečně hodně peněz oproti jeho přínosu pro obyvatele a poškozování životního prostředí. Celá věc je v tom, že si poslední dobou žijeme nad poměry, které si nemůžeme dlouhodobě dovolit a to nejsem zelenej magor, abych si toto uvědomil. Pokud někomu připadá normální, že do sjezdového areálu na Plešivci u Karlových Varů stát či EU narvala 500 miliónů korun dotací, lanovky v létě nejezdí a ten běží s bídou 2-3 měsíce ročně a nikomu to nevadí tak se není o čem bavit. Obdobná záležitost je v menších dimenzích je areál hradního kancléře.

Výňatek z klasiků:

...
BULVA: Ó ne! Lidé nejsou zvěř, jsou něco horšího! Lidé jsou lidé! A přitom mají tolik drzosti, že si nadávají jmény zvířat, a tím zvířatům křivdí! Vezměte si třeba toho lva. Řekne se lev společnosti, lev salónů! Dobře! Ale viděl jste někdy skutečného lva, toho čtyřnohého, z pouště…
PAPULLUS: …co má vzřívu?
BULVA: …co má hřívu, viděl jste někdy takového skutečného lva, jak si sbalí smoking do kufru, jak jede na Krkonoše, tam se fláká týden po boudách, pak se vrátí, namaže si obličej hnědým krémem, aby vypadal opálený, jde do společnosti a tam pak říká (paroduje blazeovaný tón): Milostivá paní, ten sešup z Míseček, když fouká fukéř…
PAPULLUS: To lev neudělá, to udělá vůl!
BULVA: Chyba, ani vůl to neudělá. Křivdíte volovi!
PAPULLUS: Ovšem, vůl má krásné oči. Já myslil, kdyby ten pán, co je lev, nebyl vůl

:-D
A wo tom to je. IMHO teď tam mimo zalyžařivší si lyžaře jezdí i ti co si to mohou dovolit protože je to IN. No, možná se mýlím.

Tramvaje stát taky nesmyslně dotuje a lidé v nich jen tupě sedí a kalorický výdej maj nižší, než rekreační lyžař. Můžou chodit pěšky nebo jezdit autem, ze kterého každý majitel platí daně (aby bylo mimochodem třeba na dotace právě sjezdovek a tramvají). Je to jen o úhlu pohledu... Pro mě jako automobilistu taky nemá veřejná doprava žádnej společenskej přínos, ale její zákaz mě napadá jen ve chvíli, kdy mi někdo jiný začne říkat, že sjezdovky jsou zlo, protože pro něj osobně nemaj přínos.

Čerta vyháňať diablom? Jeden zákaz napravíme druhým? :-)

Je to úsmevné kukať sa na tieto debaty, čo treba zakázať skôr, či lyžovanie pre zbohatlíkov alebo svietenie v domácnostiach.

Pritom sa nemusí zakazovať ani jedno ani druhé, úplne stačí, aby sa štát do ničoho nesral, aby sa nezavádzali žiadne plošné zastropovania cien energii, vďaka ktorým sa lyžiarskym strediskám navyše ešte štátne dotovaným stále oplatí svahy udržiavať v prevádzke. Ideálne žiadne zastropovania cien energii a ono už voľná ruka trhu rozhodne, či je zasnežovanie v kríze primerané alebo nie. :-)

Naprosto s tebou souhlasím. Je tu však jeden problém a to ohledně našeho členství v EU. Tím, že jsme členy EU nemůže stát ceny regulovat pomocí celních poplatků tak jak se to dělalo po staletí. Můžeš v rámci EU hlasovat proti různým opatřením, ale to je tak všechno co zmůžeš. Každý stát, každý podnik a každá rodina financuje ze svého zisku i neziskové části, které zisk nemohou vytvořit. Pokud nastane u někoho zásah z venčí tak to pokřiví celkové financování a jednu či druhou stranu to znevýhodní a to je ten hlavní problém ve všem. S lyžováním nemám problém, ale jen s tím, že od té doby co se začala používat pevná pata na vázání a nemusí se šlapat do kopce, nemůžu pokládat rekreační sjíždění svahu na který mě vyvezl vlek či lanovka za rekreační sport, který by snesl srovnání s nějakým jiným sportem.:-)

To ti chválím, jelikož tento sport není nikým dotován a tím pádem v něm nejsou pokřivené finanční toky. Manželky mají nějakou kartelovou dohodu o neposkytování dotací. Bohužel ani mezinárodní soud nenašel žádné důkazy o tomto kartelu a tak je tento sport provozován čistě a na amatérské úrovni, kterou nedokáží porazit ani profesionálové z pivovarských oddílů.:-D:beer:

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...