Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Třídění odpadu

Zdravím,
zajímalo by mě, zdali někdo ví, co se stane, pokud přestanu třídit odpad? Mám dojem, že je to ve většině případů jen módní činnost, protože stejně drtivá většina našeho odpadu skončí na jedné hromadě na skládce - vyjma samozřejmě skla a některých papírů. To jsou totiž opravdu alespoň z části recyklovatelné materiály.
Představa, že pokud zde budeme používat papírová brčka, tašky a uchošťoury - že to zachrání velryby někde, kde svoz odpadů stejně řeší tím, že tamní odpad hážou do moře, je za mě zcela utopická a trochu dementní. Vidím v tom jen snahu obchodních řetězců vymámit z nás koruny za nákup papírových tašek.
Papírové tašky jsou sice z hlediska výroby a recyklace ekologičtější, ale jejich doprava je 7x náročnější, než doprava igelitek. Jsou totiž 7x objemnější a 7x těžší - tudíž je pro jejich dopravu potřeba udělat 7x tolik cest dodávkou, při zachování stejného počtu.
Výsledná bilance produkce co2 a šetření přírody je tedy záporná.
Jaký názor máte Vy?
Za mě jsou igelitky boží! Vydrží 10x tolik, jsou levnější, lehčí a vypadají líp.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
co se stane, pokud přestanu třídit odpad Podle mě vůbec nic, jen se zařadíte mezi skupinu hulvátů,…
ml1 12.10.2022 14:40
ml1
...Dneska se igelitka víceméně bez ohledu na intenzitu používání za tři roky rozpadne na hromádku mi…
Yarda 20.10.2022 15:00
Yarda
igelitky co se brzy samy rozpadly, Nějak mi uniká ekologičnost. Jaký je pro životní prostředí rozd…
čumil old 20.10.2022 19:59
čumil old
Furt ne, jen pár měsíců. Ale už se stejně v Tescu nepoužívají, jinde nevím. Bylo to nanic, kolikrát… nový
Karel04 20.10.2022 21:55
Karel04
No a díky tomu zde máme problém s mikroplasty. Kdyby zůstala igelitka celá, žádný problém s mikropla… poslední
nerady 20.10.2022 22:46
nerady

co se stane, pokud přestanu třídit odpad

Podle mě vůbec nic, jen se zařadíte mezi skupinu hulvátů, co netřídí, problém by asi byl, pokud by netřídil nikdo, ale jeden člověk to nevytrhne.

Ekologičnost různých ekologických opatření je diskutabilní, ale je tam tolik proměnných, že si to může každý spočítat, jak potřebuje. Třeba ty igelitky, dříve se igelitky používaly opakovaně mnohokrát, rodiče vyprávěly, jak se třeba opečovávaly igeliťáky, které se i praly a vymívaly (třeba od kuřete), to dneska nikoho ani nenapadne, špinavej igeliťák letí rovnou do koše. Dneska se igelitka víceméně bez ohledu na intenzitu používání za tři roky rozpadně na hromádku mikroplastů, které by měly být ekologické (taky proto jsou všude jen tyto ekologické rozpadací tašky).
Pamatuju taky pytle na odpadky, teda ne jako dneska, ty byly z tlustčího materiálu a i když asi byly určené na jedno použití, tak jsme je asi nejenjommy opakovaně plnili a vysejpali do kontejneru jen jejich obsah (ostatně tehdy to nebylo tak běžné zboží jako dneska).
Brčka pokud nejsou na jedno použití, tak plastová jsou asi nejlepší. Sko nebo nerez je spíš někam do restaurací, kde by papír vypadal blbě a plast by byl na jedno použití, tudíž neekologický. Jinak je to asi na stejné úrovni jako petky, které jsou taky na jedno použití a nikoho to nepobuřuje (návrat ke sklu naštěstí nehrozí).
Pokud jde o tašky, neuvažoval jste o látkových? Jsou pevnější a vydrží taky mnohem déle (a váhově na tom nejsou tak zle). Dají se prát a opakovaně používat dlouhou dobu. A pak je tu hit osmdesátých let, který se stále vrací (a pořád se propaguje jako moderní) - síťovka; pamatuju, jak je babička za mého dětství háčkovala.

...Dneska se igelitka víceméně bez ohledu na intenzitu používání za tři roky rozpadne na hromádku mikroplastů...

Když TESCO dávalo igelitky zadarmo, já jsem si nějakou vzal a dala se pak ještě použít, tak jsem ji složil a měl u sebe, vždy se pro ni časem nějaké použití našlo (třeba jednou jsem jel v metru, poblíž se nějaké dívence udělalo špatně a málem mi poblila botu, tak jsem v duchu zalitoval, že žádnou igelitku zrovna nemám po ruce, že bych ji té dívence nabídl). Pak TESCO přešlo na "ekologické" igelitky co se brzy samy rozpadly, já jsem si tehdy jednu schoval a když nadešla příležitost k jejímu dalšímu použití, tak jsem nahmatal akorát hrst šupinek.
Jinak nosím s sebou látkovou tašku co jsem dostal na nějakém veletrhu od jedné firmy. Na tašce jsou delší "uši" a taška se dá nosit přes rameno.
:beer:

Furt ne, jen pár měsíců. Ale už se stejně v Tescu nepoužívají, jinde nevím. Bylo to nanic, kolikrát se mi stalo, že jsem do starší tašky něco dal a hned se protrhla, později jsem z police na obaly taky vyklízel jen šupiny a prach. Naštěstí ty tašky měly potisk, tak se daly poznat a hned vyhodit.

Ekologické tašky obsahují 30 procent recyklovaného materiálu a zároveň přídavnou látku, která urychluje rozložení materiálu. Doba rozkladu by měla činit devět až dvanáct měsíců. Taška se postupně rozkládá až na molekuly polymeru složené z uhlíku a vodíku. Tyto molekuly pak reagují se vzdušným kyslíkem, reakcí vzniká voda, oxid uhličitý a biomasa. Tedy složky, které se v přírodě běžně vyskytují a jsou součástí přírodního biocyklu

zdroj

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru