Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Plán, když bude nejhůř?

Zdravím všechny,
zajímal by mě Váš názor na aktuální situaci, ve které se nacházíme. Osobně mám na tomto světě odprděno necelých 28 let. Jsem tedy oproti zkušenějším a starším spoluobčanům jen mladý pleb. Většina vrstevníků si v mém věku už zařídila 1-3 potomky, brutální hypotéku na desítky let, všemožné úvěry, přičemž v drtivé většině si je vzali, aby se naposledy letos podívali k moři, protože věří, že pak už to nepůjde a údajně je to nejlepší způsob, jak načerpat zkušenosti do života, poznat kousek světa a naučit se jazyk (čemuž za týden válení se na pláži a chození po památkách osobně nevěřím) - zároveň ale chodí na demonstrace a klepou se, jestli budou schopni po zimě zaplatit splátky hypotéky a energie a doma mají zimu. Já se vydal cestou opaku. Udělal jsem si Céčko, éčko a profesák, utekl z automobilového průmyslu a nechal se zaměstnat v místní pekárně jako řidič náklaďáku. Ačkoli se mi většina lidí směje a nechápou, jak to můžu dělat, připadá mi to v tuhle chvíli jako jedna z mála jistot. Chleba a žrádlo se totiž vozilo i za válek a pokud padne i potravinářský průmysl, skončíme všichni u lesa, na ulici a ve stanech. Mám pronajatou nejmenší možnou garsonku, kterou jsem hledal několik let a je mi v zásadě dobře, byť už neberu plat předáka německé fabriky, ale horši průměr. Jak to přichází, měním peníze za zlaté mince a házím je doma do pokladnice se zámkem. Už 2 roky každý měsíc alespoň za dvojku, takže něco tady je i kdyby padla měna. I při dnešních cenách nedám za kompletní bydlení i s elektrikou a teplem víc, než 40% aktuálních příjmů. Zbytek mám na ošacení, žrádlo, auto a hry. Mám i vzdělanou a dále studující přítelkyni ve zdravotnictví.
Můj plán je takový, že pokud bude nejhůř - ve sklepě mám připravenou zbrusu novou dvojmužnou ruční pilu, dobrý stan pro 4 lidi, dobrou sekeru a sestavu loveckých nožů. Pro většinu lidí jsem blázen, ale mně to zase tak utopicky nepřipadá. Až mě majitel vyhodí z nejlevnějšího možného pronájmu a přestane existovat způsob, jak vydělat a mít na tohle nebo jiné bydlení, zbydou mi alespoň tyhle věci a auto v dobrém stavu, které, pokud ho nakrmím, dojede kamkoli po zeměkouli. Drtivé většině zbyde brutál hypo, několik batolat, drahý telefon a při troše štěstí elektrokoloběžka.

A mě by zajímalo, jestli jsem blázen, nebo jestli to někomu taky připadá, jako alespoň nějaký plán kromě natahování ruky a řvaní na Václaváku?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Manželka onehdy četla na Weltu, že Němci panikaří že nastane Black Out. Zatím jsem ji uklidňoval, že…
Yarda 05.10.2022 00:49
Yarda
Nechcem ti to kazit, ale ten menic ti kotol asi neutiahne...nebude mat na to prislusne W.
fleg 05.10.2022 15:58
fleg
Nechcem ti to kazit, ale ten menic ti kotol asi neutiahne...nebude mat na to prislusne W. Proto se…
Yarda 05.10.2022 22:34
Yarda
Ja som menic pouzival v aute na dobijanie nb pocas cesty...fungoval ok. poslední
fleg 06.10.2022 15:55
fleg
Super odpovědi, ale proč by se proboha měl někdo bát u nás o pitnou vodu?? Vykoupu se v rybníku a v…
Míň jíst a víc dělat 06.10.2022 13:33
Míň jíst a víc dělat
Pokud bydlíš na vesnici či někde na kraji města tak máš možná částečně pravdu, ale musíš si uvědomit… nový
nerady 06.10.2022 14:25
nerady

Manželka onehdy četla na Weltu, že Němci panikaří že nastane Black Out. Zatím jsem ji uklidňoval, že to u nás nenastane, kdyby to, nedej Bože, nastalo, nastanou i občanské nepokoje a nějaká příprava nám bude na dvě věci.
Ale začínám se poptávat po měniči napětí 12V/230V do auta, kdyby nastal výpadek elektriky na déle než jeden den (u nás to zatím nenastalo), tak bychom dokud nám nedojde benzín v autě udrželi v chodu aspoň plynový kotel v zimě (máme ještě MORA kde na elektriku je jen oběhové čerpadlo) pokud nebude zavřený i plyn a mrazničku v létě. Ty měniče nejsou zase tak drahé. Snad by nám to tak týden vydrželo.
Možná by nebylo od věci koupit a udržovat nabitý náhradní akumulátor do auta. Máte s tím někdo zkušenost?
https://menice-napeti.heureka.cz/
Co jsem se poptával v Mountfieldu a Electro Wordu, tam je nevedou. No, snad to nenastane už zítra.
Taky se kouknu, v jakém stavu jsou PB bomby.
Kdyby náhodou šla elektrika a plyn ne, mám schované akumulačky co jsme používali než jsme si opatřili plynové topení, dva olejové radiátory co jsem si svého času narychlo koupil když se nám to plynové topení porouchalo, abychom si přitopili než nám to topení opraví a nedávno jsem si koupil elektrický dvouvařič.
3-[:x:

Nechcem ti to kazit, ale ten menic ti kotol asi neutiahne...nebude mat na to prislusne W.

Proto se ptám, jestli s tím má někdo zkušenost. Ono nejde jen o výkon, ale i o to, že ty motory jsou zvyklé na sinus a ty levné měniče ten sinus mnohdy různě švindlují.
Nejde mi o to co by se mohlo dělat kdybych měl čas se na to v přiměřeném předstihu připravit (kdybych věděl, kde upadnu, nastlal bych si tam slámu, ve městě Kocourkově dostal místní hasič příkaz, že tři dny před požárem musí zkontrolovat hasičskou stříkačku, jestli funguje), ale co bych mohl dělat s tím co mám po ruce, kdyby to nečekaně nastalo zítra.
Auto - mám, zrovna včera jsem natankoval plnou nádrž, funguje, mohu se do něj schovat a pustit topení. Mohu využít elektriku co při běžícím motoru dobíjí akumulátor, pokud bych měl měnič, abych aspoň občas auto mohl nastartovat a pustit spotřebiče co se bez nich neobejdu - v zimě motor oběhového čerpadla plynového topení, v létě chladničku a mrazničku. Měnič nemám a ptám se, jestli má někdo zkušenost, jestli má cenu se na něj spoléhat a jaký je k tomu vhodný. Kdybych měl čas se připravit, zkusil bych sehnat bych vojenskou elektrocentrálu a k tomu cisternu s benzínem.
Co se týká vody, mám elektrický bojler, kde je asi 150 litrů vody. Když okamžitě zavřu všechny kohouty, aby ta voda nikam nemizela, nějakou dobu mi to vystačí.
Předpokládám, že nejpozději do týdne by tu byla humanitární pomoc.

Super odpovědi, ale proč by se proboha měl někdo bát u nás o pitnou vodu?? Vykoupu se v rybníku a v lesích vím o šesti studánkách/potoku, kde to normálně teče, akorát, že člověk musí 2 kilometry do lesa, což je možná jednodušší akce, než nahodit zanedbanou elektrocentrálu. Zima v paneláku? Na to existuje taky řešení. Normálně na ulici se zbytkem zmrzlých obyvatel vysypat plechovej kontejner, naházet do něj papír, suchý prkna - který sloužej jako police ve sklepě a roztahat ten konťák do růžova. Kdyby bylo nejhůř, tak zapálit plastovej. Tepla umí vyrobit taky dost. Na malém městě by šlo dojít v rámci "pár kroků" i pro čistý sníh, který by šel rozehřát a pít. Pila by pak posloužila ke zpracování stromů v ulicích na kolektivní topení. V poslední době se města zalesňovala až hanba, tak by to začalo dávat nějaký smysl.

Pokud bydlíš na vesnici či někde na kraji města tak máš možná částečně pravdu, ale musíš si uvědomit, že u té studánky bude fronta jak v Africe u kteréhokoliv zdroje vody a to samé bude platit pro vodu která se bude rozvážet v cisternách. Další věcí je, že většina studánek v kulturní krajině (mimo hlubokých lesů a hor) nemá pitnou vodu. Pokud začneš pít najednou neupravenou vodu z jakéhokoliv zdroje, tak začneš mít střevní problémy. Pokud vydržíš tak se ti během měsíce střevní mikroflóra upraví a pokud tam nebudou zbytky umělých hnojiv, dusičnanů a těžkých kovů tak to bude podmíněně pitelné. Nevím kolik si toho nařezal ruční pilou ale čerstvé mokré dřevo moc nehoří. Pokud tedy nemáš připravené zásoby všeho (voda, potraviny, palivo a pohonné hmoty), nebo pokud si je v době nepokojů nenakradeš budeš to mít těžké. Jinak nouzová venkovní kamna se dělají z plechového sudu, kde se v dolní části prokopnou krumpáčem otvory aby byl přístup kyslíku. Plechové popelnice či kontejnery mají slabší plech a budou se žárem bortit. V 50 a 60 letech se na stavbách používaly k ohřevu takové kovové koše v kterých se pálily odřezky ze šalování a jiné zbytky. Některé tyto koše byly uzpůsobeny i na spalování koksu. Má to ovšem jednu nevýhodu teplo je jen v těsné blízkosti a moc se okolo toho nedá spát.:-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru