Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pokrok VS Tradice

Chtěl bych zde začít debatu na téma pokrok versus tradice. Co je podle vás důležité ? Je to proti sobě nebo se to doplňuje ?

PS: pro hnidopicha myslím pokrok ve společnosti a ne v technice..

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě definovat, co je pokrok. Já za něj považuji to, co společnost dobrovolně přijme, nikoliv co je… nový
Prasak 10.05.2022 16:43
Prasak
Taky jsem moc nepochopil téma debaty. To je jako kdyby ses zeptal na téma manželství versus chov vče… nový
host 10.05.2022 18:01
host
IMHO jde o špatně položenou otázku. - Pokrok "ve společnosti" a "v technice" se navzájem velice ovli… poslední
gilhad 10.05.2022 20:38
gilhad

Ještě definovat, co je pokrok. Já za něj považuji to, co společnost dobrovolně přijme, nikoliv co je vnuceno a uměle udržováno. Příkladem může být komunismus/socialismus, který nám sem přinesli osvoboditelné z východu v roce pětačtyřicátým a pro ty, co to nepochopili, nám to přišli ještě jednou důrazně zopakovat v osmašedesátým. Měl to být pokrok a přitom lidi se tradic, třeba že to pole a statek, na kterým makali celý generace a živilo je to, si chtěli nadále nechat a ne s nadšením vložit do JZD. Ve jménu pokroku o to přišli a další pokrok jim to za 40 let vrátil. Tradice zvítězila!

V posledních letech je tu spousta dalších náznaků pokroků, který stojí za to pozorovat - rušení policie v některých městech v USA je zajímavá a pokroková myšlenka, avšak tradice je tradice a lidi tam stále kradou, ba dokonce i vraždí. Jsem zvědav, zda se takový pokrok ujme.
Nebo pokrokové upřednostňování menšin. Nejsem si jist, zda je z toho většinová společnost nadšená a hýká blahem, že jsme zase o krok před nimi (ale před kým?), ale jistý pokrok tu vidím, alespoň v našich končinách - za posledních 30 let se dost změnil náhled na LGBT komunitu a vidím ve společnosti mnohem vyšší míru tolerance a pochopení. Ale to nebude násilným pokrokem, ale spíš vyšší informovaností (více médií, internet). Takže tento pokrok ve společnosti nastal i díky technice. Ve středověku by to bylo mnohem obtížnější, když jediný, kdo uměl v dědině číst, byl farář a ten měl navíc svoji doktrínu.

IMHO jde o špatně položenou otázku.
- Pokrok "ve společnosti" a "v technice" se navzájem velice ovlivňují - například pokud 90% populace musí pracovat v zemědělství a přilehlých oblastech, aby nebyl hladomor, tak je společenská situace výrazně jiná, než pokud je potřeba 1%.
- Tradice je soubor pravidel, který se udržel po dostatečně dlouhou dobu (například od stovek let ve společnosti jako celku po pár let v konkrétních rodinách) a je vázána na určité území, čas, situaci a skupiny lidí.
- Proti tradici jde přibližně postavit jako protiklad změnu - která se v daném okamžiku a místě atd. může jevit jako žádoucí, nebo nežádoucí, nebo cokoli mezi, a v jiném čase se to může tamtéž jevit zcela jinak
- Pokrok by šel popsat jako změna, která se s dostatečným odstupem jeví jako pozitivní (opět vázáno na čas, místo, společnost, okolnosti ... ) - takže se klidně může ukázat, že pokrokem v nějakém případě byl návrat k tradici, zatímco v jiném případě naopak odvržení staré tradice a zavedení nové (a v dalším případě po konkrétním pokroku másleduje další změna tak rychle, že ani nestihne dojít k vytvoření tradice)

---

Related: Uroboros

---

Pokrok je běžně chápán jako porušení tradice, které je vnímáno pozitivně a časem se samo stane tradicí.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru