Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pokrok VS Tradice

Chtěl bych zde začít debatu na téma pokrok versus tradice. Co je podle vás důležité ? Je to proti sobě nebo se to doplňuje ?

PS: pro hnidopicha myslím pokrok ve společnosti a ne v technice..

Předmět Autor Datum
Můžeš to trošku upřesnit? Nějaké příklady, kde se pokrok bije s tradicemi? Tradice, které zastarají… nový
Jan Fiala 10.05.2022 12:45
Jan Fiala
Tradice se změní pokrokem. Pokud existují souběžně, stává se z původní tradice jenom divadlo. Typick… nový
IQ37 10.05.2022 14:19
IQ37
Ještě definovat, co je pokrok. Já za něj považuji to, co společnost dobrovolně přijme, nikoliv co je… nový
Prasak 10.05.2022 16:43
Prasak
Taky jsem moc nepochopil téma debaty. To je jako kdyby ses zeptal na téma manželství versus chov vče… nový
host 10.05.2022 18:01
host
IMHO jde o špatně položenou otázku. - Pokrok "ve společnosti" a "v technice" se navzájem velice ovli… poslední
gilhad 10.05.2022 20:38
gilhad

Ještě definovat, co je pokrok. Já za něj považuji to, co společnost dobrovolně přijme, nikoliv co je vnuceno a uměle udržováno. Příkladem může být komunismus/socialismus, který nám sem přinesli osvoboditelné z východu v roce pětačtyřicátým a pro ty, co to nepochopili, nám to přišli ještě jednou důrazně zopakovat v osmašedesátým. Měl to být pokrok a přitom lidi se tradic, třeba že to pole a statek, na kterým makali celý generace a živilo je to, si chtěli nadále nechat a ne s nadšením vložit do JZD. Ve jménu pokroku o to přišli a další pokrok jim to za 40 let vrátil. Tradice zvítězila!

V posledních letech je tu spousta dalších náznaků pokroků, který stojí za to pozorovat - rušení policie v některých městech v USA je zajímavá a pokroková myšlenka, avšak tradice je tradice a lidi tam stále kradou, ba dokonce i vraždí. Jsem zvědav, zda se takový pokrok ujme.
Nebo pokrokové upřednostňování menšin. Nejsem si jist, zda je z toho většinová společnost nadšená a hýká blahem, že jsme zase o krok před nimi (ale před kým?), ale jistý pokrok tu vidím, alespoň v našich končinách - za posledních 30 let se dost změnil náhled na LGBT komunitu a vidím ve společnosti mnohem vyšší míru tolerance a pochopení. Ale to nebude násilným pokrokem, ale spíš vyšší informovaností (více médií, internet). Takže tento pokrok ve společnosti nastal i díky technice. Ve středověku by to bylo mnohem obtížnější, když jediný, kdo uměl v dědině číst, byl farář a ten měl navíc svoji doktrínu.

IMHO jde o špatně položenou otázku.
- Pokrok "ve společnosti" a "v technice" se navzájem velice ovlivňují - například pokud 90% populace musí pracovat v zemědělství a přilehlých oblastech, aby nebyl hladomor, tak je společenská situace výrazně jiná, než pokud je potřeba 1%.
- Tradice je soubor pravidel, který se udržel po dostatečně dlouhou dobu (například od stovek let ve společnosti jako celku po pár let v konkrétních rodinách) a je vázána na určité území, čas, situaci a skupiny lidí.
- Proti tradici jde přibližně postavit jako protiklad změnu - která se v daném okamžiku a místě atd. může jevit jako žádoucí, nebo nežádoucí, nebo cokoli mezi, a v jiném čase se to může tamtéž jevit zcela jinak
- Pokrok by šel popsat jako změna, která se s dostatečným odstupem jeví jako pozitivní (opět vázáno na čas, místo, společnost, okolnosti ... ) - takže se klidně může ukázat, že pokrokem v nějakém případě byl návrat k tradici, zatímco v jiném případě naopak odvržení staré tradice a zavedení nové (a v dalším případě po konkrétním pokroku másleduje další změna tak rychle, že ani nestihne dojít k vytvoření tradice)

---

Related: Uroboros

---

Pokrok je běžně chápán jako porušení tradice, které je vnímáno pozitivně a časem se samo stane tradicí.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru