Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Opravdová krize na Srí Lance

Dlouhodobá situace na Srí Lance

Protestní oběšení, umírání ve frontách. Proměna dovolenkového ráje v peklo

„Bez zahraniční měny není šance zaplatit dodavatelům, nikdo na kredit nic nedá. Pár kilometrů od pobřeží stojí obrovské tankery a vždy, když se podaří dát dohromady nějaké peníze, pustí sem pár tisíc metrických tun. Ale to se vždycky spotřebuje v elektrárnách v řádu několika dní. Benzinové pumpy tak lidem nemají co nabídnout. Tvoří se několikadenní fronty,“ říká a zmiňuje případy úmrtí při čekání na plynové lahve.

Krize tak Srílančanům řídí každodenní život, který se smrskl v nekonečný koloběh čekání ve frontách na základní zboží, z nějž mnohé je na příděl. V posledních týdnech mnohé obchody musely zavřít, protože nebyly schopny zapnout ledničky, klimatizace nebo ventilátory. Celodenní čekání ve frontách se navíc provádí těžko, když lidé potřebují chodit do práce.

V článku je dost info na to, aby si člověk udělal rámcovou představu, co znamená skutečná krize.

Jak daleko jsme my v Evropě od takové situace?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Uniká mi něco? Proč se mám zabývat krizí na Ceylonu? Nemám toho k přemýšlení dost v našich luzích a… nový
mif 22.06.2022 20:05
mif
Nemusíš vůbec nic. V úvodním textu v tomto vlákně píšu: V článku je dost info na to, aby si člověk… nový
Pavel 22.06.2022 21:42
Pavel
Už to tam zase vře: Davy na Srí Lance zabraly sídla prezidenta i premiéra Srílanský prezident Gotab… nový
Pavel 10.07.2022 10:59
Pavel
Srilanka je v srabu uz desne dlouho, nezapominal bych hlavne na to ze jde o Srilanskou socialisticko… nový
lucifer 10.07.2022 15:50
lucifer
Díky za podrobný info o reálné situaci a reálným životě. O socialismu/komunismu se říká, že kdyby te… nový
Pavel 10.07.2022 16:11
Pavel
Sakra ještě že nemám plyn8-). A to bydlím v paneláku v Brně. poslední
jezekhifi 10.07.2022 19:11
jezekhifi

Už to tam zase vře: Davy na Srí Lance zabraly sídla prezidenta i premiéra

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa vyhověl požadavku lídrů parlamentních stran i demonstrantů a rezignoval. Dohnaly ho k tomu tisíce lidí, kteří se dostali až do prezidentského paláce a později i sídla premiéra, které zapálili.

Ostrovní země, kde žije 22 milionů obyvatel, se potýká s nedostatkem deviz, kvůli kterému má problém zaplatit dovoz paliv, potravin a léků. Lidé měsíce čelí rostoucí inflací a výpadkům v dodávkách energie. Kvůli nedostatku pohonných hmot omezila vláda jejich prodej veřejnosti. Podle odhadů OSN téměř 5,7 milionu Srílančanů potřebuje akutní pomoc.

Evropu taky čekají těžký časy s ohledem na akutní nedostatek plynu.

Srilanka je v srabu uz desne dlouho, nezapominal bych hlavne na to ze jde o Srilanskou socialistickou republiku. Navic tam pretrvava hlubce zakoreneny kastovni system (pokud nejsi v spravne kaste - mas smulu, nemas sanci delat/studovat to co by jsi chtel. Nemuzes si vzit nekoho z libovolne kasty. atd.), a podobne hluboce zakoreneny rasizmus (sic uz tam neni obcanska valka, ale Tamilci jsou porad dobri jen pro podradnou spatne placenou praci). Korupce je tam na takove urovni jakou si nedokazete vubec predstavit. Z vlastnich zazitku - stat kontroluje prodej alkoholu, muze se legalne prodavat jen v "arak shopech", jen ve vybrane denni hodiny a za pevne stanovenou cenu. Takze se vsude ve velkem pali nacerno, a je to natolik "tajne" ze tam vozi pruvodce turisty na navstevu. A potkate se bezne s policajty kteri si k palicum prijeli pro svuj "desatek".

Ta zeme je velka +/- jako CR, ale ma 22M obyvatel. A mimo Colombo (a dejme tomu Kandy) je to cele jen takova "huste osidlena dzungle" - v hustem tropickem porostu je sem tam domek, a ze jste v jinem "meste" poznate jen tak, ze jsou domky bliz u sebe, a na cedulich obchodu je jiny nazev "mesta". Mechanizace a prumysl vicemene nedorazili (snad vyjma fabrik na caj co postavili kdysi Britove), produktivita je nekde na urovni 19 stoleti. Vrchol techniky = misto buvola trakturek dvoukolak. Socializmus v praxi znamena ze mnoho lidi ma praci, ktera je uplne zbytecna (pamatecni byl "otevirac lahvi" v nejake restauraci - nedelal nic jineho, nez ze otevrel lahev piva kterou prinesl cisnik). Kazdy rok je takovy pocet narodnich a nabozenskych svatku, ze jen maloktery tyden ma 5 pracovnich dnu.

Za zminku stoji stav silnic - prumerna rychlost na nich je kolem 30km/hod., kvuli jejich stavu to rychleji proste nejde - ne ze by ji narizovaly nejake znacky. Hlavni jsou sice asfaltky, ale od krajnic asfalt ulamuji prislusnici nizsich kast, protoze funguje jako palivo (!!!). Ne, nedelam si sranu. Jet nekam 100km = 3-4 hodiny, jedno jestli autem, tuktukem, nebo skutrem. (ok, mimo Colombo a jeho blizke okoli - tam je to trochu lepsi. Colombo je jiny svet nez zbytek Srilanky)

Takze - cemu se vlastne divit? 2 roky Covidu = prisli o prijem z turizmu, bez ktereho jsou uplne v prdeli. Tu zemi nemuzes nijak srovnavat s cimkoliv civilizovanejsim.

Díky za podrobný info o reálné situaci a reálným životě. O socialismu/komunismu se říká, že kdyby tento systém měli na poušti tak do pár let musí dovážet písek. Jestlipak už lidstvu někdy dojde, že prosperitu zabezpečíme prací, podnikáním, inovacemi, adekvátní úrokovou mírou atd. a ne přerozdělováním?

Nicméně tu vidím nepřímou paralelu s Evropou a její energetickou situací za pár měsíců; pak tady lidi vyjdou do ulic a bude to hodně smutný.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru