Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Opravdová krize na Srí Lance

Srilanka je v srabu uz desne dlouho, nezapominal bych hlavne na to ze jde o Srilanskou socialistickou republiku. Navic tam pretrvava hlubce zakoreneny kastovni system (pokud nejsi v spravne kaste - mas smulu, nemas sanci delat/studovat to co by jsi chtel. Nemuzes si vzit nekoho z libovolne kasty. atd.), a podobne hluboce zakoreneny rasizmus (sic uz tam neni obcanska valka, ale Tamilci jsou porad dobri jen pro podradnou spatne placenou praci). Korupce je tam na takove urovni jakou si nedokazete vubec predstavit. Z vlastnich zazitku - stat kontroluje prodej alkoholu, muze se legalne prodavat jen v "arak shopech", jen ve vybrane denni hodiny a za pevne stanovenou cenu. Takze se vsude ve velkem pali nacerno, a je to natolik "tajne" ze tam vozi pruvodce turisty na navstevu. A potkate se bezne s policajty kteri si k palicum prijeli pro svuj "desatek".

Ta zeme je velka +/- jako CR, ale ma 22M obyvatel. A mimo Colombo (a dejme tomu Kandy) je to cele jen takova "huste osidlena dzungle" - v hustem tropickem porostu je sem tam domek, a ze jste v jinem "meste" poznate jen tak, ze jsou domky bliz u sebe, a na cedulich obchodu je jiny nazev "mesta". Mechanizace a prumysl vicemene nedorazili (snad vyjma fabrik na caj co postavili kdysi Britove), produktivita je nekde na urovni 19 stoleti. Vrchol techniky = misto buvola trakturek dvoukolak. Socializmus v praxi znamena ze mnoho lidi ma praci, ktera je uplne zbytecna (pamatecni byl "otevirac lahvi" v nejake restauraci - nedelal nic jineho, nez ze otevrel lahev piva kterou prinesl cisnik). Kazdy rok je takovy pocet narodnich a nabozenskych svatku, ze jen maloktery tyden ma 5 pracovnich dnu.

Za zminku stoji stav silnic - prumerna rychlost na nich je kolem 30km/hod., kvuli jejich stavu to rychleji proste nejde - ne ze by ji narizovaly nejake znacky. Hlavni jsou sice asfaltky, ale od krajnic asfalt ulamuji prislusnici nizsich kast, protoze funguje jako palivo (!!!). Ne, nedelam si sranu. Jet nekam 100km = 3-4 hodiny, jedno jestli autem, tuktukem, nebo skutrem. (ok, mimo Colombo a jeho blizke okoli - tam je to trochu lepsi. Colombo je jiny svet nez zbytek Srilanky)

Takze - cemu se vlastne divit? 2 roky Covidu = prisli o prijem z turizmu, bez ktereho jsou uplne v prdeli. Tu zemi nemuzes nijak srovnavat s cimkoliv civilizovanejsim.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat