Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kde mas skopove? Ovecky nezerem?
Dwane Dibbley 22.12.2021 11:25
Dwane Dibbley
Telecí tam taky nevidím :-D
Hanyse.k 23.12.2021 16:33
Hanyse.k
A co pes? Nebo koza?
Prasak 23.12.2021 17:30
Prasak
To jsem ještě nejedl, tak nevím :-D nový
Hanyse.k 24.12.2021 00:48
Hanyse.k
Kapří řízek? Slyšim prvně. Vepřový nejim, kuřecí mi musí stačit.
RedMaX 22.12.2021 19:01
RedMaX
A co teprve obalované kapří stehýnko!! :-?
gilhad 22.12.2021 20:37
gilhad
Nebo kapří polévka ... :-)
RedMaX 22.12.2021 23:01
RedMaX
Obalovaná? :-?]:)
L-Core 23.12.2021 07:03
L-Core
Jsi me dostal. :-D Ale co ja vim, treba jsme prave prisli na hit letosnich vanoc. ;-)
RedMaX 23.12.2021 08:38
RedMaX
Budeme mít klasického kapra v trojobalu, řízky z kapra + bramborový salát (homework). Ale klidně byc…
L-Core 23.12.2021 19:27
L-Core
U nas je taky na vanocnim stole kapr v trojobalu, ale ja kapra nejim. Jak je tam vidim v tech mocale…
RedMaX 23.12.2021 23:25
RedMaX
U nás taky kapr nebude. Letos poprvé. Protože ho pokaždé žeru sám a pak mi leze aj ušima, co je moc,… nový
Prasak 23.12.2021 23:40
Prasak
Teorie ohledně řízků se různí. Ale pro mě ten "pravý" řízek je z vepřové kýty, nebo krkovičky. Nejlé…
Zerozero 23.12.2021 11:23
Zerozero
Dal bych ti alespoň pět plusů, mohu pouze jeden…
L-Core 23.12.2021 19:29
L-Core
Tak já si ty ostatní plusy domyslím, díky! :-) nový
Zerozero 24.12.2021 06:43
Zerozero
Jestli je vsechno co je v trojobalu rizek, jak tu nekteri naznacuji s kaprima "rizkama", tak jsem me… nový
RedMaX 24.12.2021 17:39
RedMaX
Ja mám rád řízky z človeka, ideálne mladého, teen. nový
Ale 24.12.2021 19:34
Ale
To je trapny, at uz ses snazil o cokoli. nový
Dwane Dibbley 24.12.2021 20:15
Dwane Dibbley
Na trápne blbú otázku, trápne blbá odpoveď, nie? poslední
Ale 24.12.2021 21:05
Ale

Budeme mít klasického kapra v trojobalu, řízky z kapra + bramborový salát (homework). Ale klidně bychom se rybou i minuli, pstruhy máme pomalu každý týden, každou chvíli i jinou rybu… tohle maximálně závidím obyvatelům přístavů v přímořských státech, ráno o půl šesté si zajít na molo pro čerstvý úlovek z moře přímo z rybářské loďky… nějaké to čváchání se v móři mě naprosto nezajímá…

U nas je taky na vanocnim stole kapr v trojobalu, ale ja kapra nejim. Jak je tam vidim v tech mocalech na jihu Cech, tak se mi to jist nechce. No nebudu vam kazit vanoce. Dal bych si misto nej kureci rizek, jenze bych si ho musel udelat sam, takze se spokojim i s tunakem.

U nás taky kapr nebude. Letos poprvé. Protože ho pokaždé žeru sám a pak mi leze aj ušima, co je moc, to je moc. Ostatní ho nechcou kvůli kostem a taky chuťově nic extra, co si budeme namlouvat. Takže letos pečený losos, k tomu osmahneme filé (svým způsobem je to taky řízek) a nejmladší synek ryby nechce, tak dostane ku/řízek.

Teorie ohledně řízků se různí. Ale pro mě ten "pravý" řízek je z vepřové kýty, nebo krkovičky.
Nejlépe smažený na vepřovém sádle, přidá li se trochu másla, nemá to chybu.
K tomu patří tradičně dobrý bramborový salát a vychlazené pivo.
Samotné smažení řízku má značný vliv na kvalitu. Podle prý mezinárodní studie, se správně řízek smaží na
pánvi, po první straně sedm minut a po druhé pět minut. Přílišně pomalé smažení vede k tuhosti řízku.
Můj způsob je, řízek vložím do horkého oleje a nechám cca jednu minutu, pak otočím a smažím do zlatavého zhnědnutí.
Pak znovu otočím a dosmažím první stranu.
Řízek se tak nejprve uzavře olejem (nebo sádlem) a je pak parádně křehký.
Někdo dělá řízky nasucho v troubě. To já však považuji za barbarství a degradaci řízku. V takovém případě prase zemřelo zcela nadarmo a vynálezce řízku se v hrobě obrací.
Není ani dobré smažení řízku ve friťáku v mnohokrát použitém oleji.
Každý řízek si zaslouží přidání čerstvého sádla (oleje) na pánev. Na pánvi nesmí být zbytky přepálených zbytků strouhanky z předchozího smažení.
Řízek je zdánlivě jednoduchý, ale dobrý řízek malá věda. Řízky mám rád.
Speciality francouzké, italské, čínské a jiné kuchyně ochutnám, ale přesto nedám dopustit na klasiku.
Řízek, vepřo knedlo zelo, vepřové výpečky s knedlíkem a zelím, svíčková na smetaně, český pomalu dotažený guláš podávaný až druhý den, španělský (no spíš český) ptáček, a další.
To je to pravé pošušnáníčko :-)
----- Přeji všem dobrou chuť k zítřejší štědrovečerní večeři, ať je to řízek, kapr, kuře, nebo něco jiného.
Hlavně ať chutná a je dobrá pohoda. Veselé Vánoce!!! 8-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru