Jsi me dostal. Ale co ja vim, treba jsme prave prisli na hit letosnich vanoc.
Budeme mít klasického kapra v trojobalu, řízky z kapra + bramborový salát (homework). Ale klidně bychom se rybou i minuli, pstruhy máme pomalu každý týden, každou chvíli i jinou rybu… tohle maximálně závidím obyvatelům přístavů v přímořských státech, ráno o půl šesté si zajít na molo pro čerstvý úlovek z moře přímo z rybářské loďky… nějaké to čváchání se v móři mě naprosto nezajímá…
U nas je taky na vanocnim stole kapr v trojobalu, ale ja kapra nejim. Jak je tam vidim v tech mocalech na jihu Cech, tak se mi to jist nechce. No nebudu vam kazit vanoce. Dal bych si misto nej kureci rizek, jenze bych si ho musel udelat sam, takze se spokojim i s tunakem.
U nás taky kapr nebude. Letos poprvé. Protože ho pokaždé žeru sám a pak mi leze aj ušima, co je moc, to je moc. Ostatní ho nechcou kvůli kostem a taky chuťově nic extra, co si budeme namlouvat. Takže letos pečený losos, k tomu osmahneme filé (svým způsobem je to taky řízek) a nejmladší synek ryby nechce, tak dostane ku/řízek.
Teorie ohledně řízků se různí. Ale pro mě ten "pravý" řízek je z vepřové kýty, nebo krkovičky. Nejlépe smažený na vepřovém sádle, přidá li se trochu másla, nemá to chybu. K tomu patří tradičně dobrý bramborový salát a vychlazené pivo. Samotné smažení řízku má značný vliv na kvalitu. Podle prý mezinárodní studie, se správně řízek smaží na pánvi, po první straně sedm minut a po druhé pět minut. Přílišně pomalé smažení vede k tuhosti řízku. Můj způsob je, řízek vložím do horkého oleje a nechám cca jednu minutu, pak otočím a smažím do zlatavého zhnědnutí. Pak znovu otočím a dosmažím první stranu. Řízek se tak nejprve uzavře olejem (nebo sádlem) a je pak parádně křehký. Někdo dělá řízky nasucho v troubě. To já však považuji za barbarství a degradaci řízku. V takovém případě prase zemřelo zcela nadarmo a vynálezce řízku se v hrobě obrací. Není ani dobré smažení řízku ve friťáku v mnohokrát použitém oleji. Každý řízek si zaslouží přidání čerstvého sádla (oleje) na pánev. Na pánvi nesmí být zbytky přepálených zbytků strouhanky z předchozího smažení. Řízek je zdánlivě jednoduchý, ale dobrý řízek malá věda. Řízky mám rád. Speciality francouzké, italské, čínské a jiné kuchyně ochutnám, ale přesto nedám dopustit na klasiku. Řízek, vepřo knedlo zelo, vepřové výpečky s knedlíkem a zelím, svíčková na smetaně, český pomalu dotažený guláš podávaný až druhý den, španělský (no spíš český) ptáček, a další. To je to pravé pošušnáníčko ----- Přeji všem dobrou chuť k zítřejší štědrovečerní večeři, ať je to řízek, kapr, kuře, nebo něco jiného. Hlavně ať chutná a je dobrá pohoda. Veselé Vánoce!!!
Dal bych ti alespoň pět plusů, mohu pouze jeden…
Tak já si ty ostatní plusy domyslím, díky!
Jestli je vsechno co je v trojobalu rizek, jak tu nekteri naznacuji s kaprima "rizkama", tak jsem mel prave jeden z nejlepsich rizku, ktere jsem kdy jedl:
Tunakovy rizek!
Ja mám rád řízky z človeka, ideálne mladého, teen.
Kde mas skopove? Ovecky nezerem?
Telecí tam taky nevidím
A co pes? Nebo koza?
To jsem ještě nejedl, tak nevím
Kapří řízek? Slyšim prvně.
Vepřový nejim, kuřecí mi musí stačit.
A co teprve obalované kapří stehýnko!!
Nebo kapří polévka ...
Obalovaná?
![]:)](https://static.poradna.net/images/smiley/evilsmile.gif)
Jsi me dostal.
Ale co ja vim, treba jsme prave prisli na hit letosnich vanoc. 
Budeme mít klasického kapra v trojobalu, řízky z kapra + bramborový salát (homework). Ale klidně bychom se rybou i minuli, pstruhy máme pomalu každý týden, každou chvíli i jinou rybu… tohle maximálně závidím obyvatelům přístavů v přímořských státech, ráno o půl šesté si zajít na molo pro čerstvý úlovek z moře přímo z rybářské loďky… nějaké to čváchání se v móři mě naprosto nezajímá…
U nas je taky na vanocnim stole kapr v trojobalu, ale ja kapra nejim. Jak je tam vidim v tech mocalech na jihu Cech, tak se mi to jist nechce. No nebudu vam kazit vanoce. Dal bych si misto nej kureci rizek, jenze bych si ho musel udelat sam, takze se spokojim i s tunakem.
U nás taky kapr nebude. Letos poprvé. Protože ho pokaždé žeru sám a pak mi leze aj ušima, co je moc, to je moc. Ostatní ho nechcou kvůli kostem a taky chuťově nic extra, co si budeme namlouvat. Takže letos pečený losos, k tomu osmahneme filé (svým způsobem je to taky řízek) a nejmladší synek ryby nechce, tak dostane ku/řízek.
Teorie ohledně řízků se různí. Ale pro mě ten "pravý" řízek je z vepřové kýty, nebo krkovičky.

Nejlépe smažený na vepřovém sádle, přidá li se trochu másla, nemá to chybu.
K tomu patří tradičně dobrý bramborový salát a vychlazené pivo.
Samotné smažení řízku má značný vliv na kvalitu. Podle prý mezinárodní studie, se správně řízek smaží na
pánvi, po první straně sedm minut a po druhé pět minut. Přílišně pomalé smažení vede k tuhosti řízku.
Můj způsob je, řízek vložím do horkého oleje a nechám cca jednu minutu, pak otočím a smažím do zlatavého zhnědnutí.
Pak znovu otočím a dosmažím první stranu.
Řízek se tak nejprve uzavře olejem (nebo sádlem) a je pak parádně křehký.
Někdo dělá řízky nasucho v troubě. To já však považuji za barbarství a degradaci řízku. V takovém případě prase zemřelo zcela nadarmo a vynálezce řízku se v hrobě obrací.
Není ani dobré smažení řízku ve friťáku v mnohokrát použitém oleji.
Každý řízek si zaslouží přidání čerstvého sádla (oleje) na pánev. Na pánvi nesmí být zbytky přepálených zbytků strouhanky z předchozího smažení.
Řízek je zdánlivě jednoduchý, ale dobrý řízek malá věda. Řízky mám rád.
Speciality francouzké, italské, čínské a jiné kuchyně ochutnám, ale přesto nedám dopustit na klasiku.
Řízek, vepřo knedlo zelo, vepřové výpečky s knedlíkem a zelím, svíčková na smetaně, český pomalu dotažený guláš podávaný až druhý den, španělský (no spíš český) ptáček, a další.
To je to pravé pošušnáníčko
----- Přeji všem dobrou chuť k zítřejší štědrovečerní večeři, ať je to řízek, kapr, kuře, nebo něco jiného.
Hlavně ať chutná a je dobrá pohoda. Veselé Vánoce!!!
Dal bych ti alespoň pět plusů, mohu pouze jeden…
Tak já si ty ostatní plusy domyslím, díky!
Jestli je vsechno co je v trojobalu rizek, jak tu nekteri naznacuji s kaprima "rizkama", tak jsem mel prave jeden z nejlepsich rizku, ktere jsem kdy jedl:
Tunakovy rizek!
Ja mám rád řízky z človeka, ideálne mladého, teen.
To je trapny, at uz ses snazil o cokoli.
Na trápne blbú otázku, trápne blbá odpoveď, nie?