Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Český odpad na světových VoD službách

Zdar,

zajímají mě nové české případně slovenské filmy a seriály, které jsou k vidění na Netflixu, HBO, .... a dá se na ně i koukat. Naopak, jestli jste viděli něco, čemu se rozhodně vyhnout.

Jsem si totiž pustil údajně nejlepší českou pohádku posledních mnoha let Princess Cursed in Time / Princezna zakletá v čase a nešlo to ani dokoukat, fakt šílenost. Mě to teda nepřekvapuje, já se cíleně českým filmům a seriálům vyhybám a stačí mi, když u někoho sem tam vidím kousek něčeho v televizi a koukat se na české filmy a seriály nechci. V podstatě, co bych viděl špatně na téhle pohádce, vidím u české produkce obecně:

Trapné herecké výkony polen, které prostě hrát neumí.
Vykradený neoriginální scénář, kdy prostě pisálci neumí vymyslet nic, co by tu ještě nebylo.
Režie, která letěla tak před 40 lety, když ještě nebyly počítače a nedaly se provádět digitální úpravy, takže třeba v té pohádce jedou na koni a obličeje kaskadérů jsou mimo záběr a další podobné trapárny. Jako zlatá Šafránková s Trávníčkem, to jsem se měl radši dívat po stý na Popelku a nemusel jsem teď litovat zahozených 40 minut zbytečného koukání na kravinu.

Názor na to mám ten, že docela asi musí být lidi z Netflixu nešťastní, ale prostě tam ten lokální odpad kdejakých evropských neumětelů dávat musí, protože by jinak zasáhla EU a znemožnila jim tu provozovat VoD. Takže vinu dávám jednoznačně EU, bez které by se Netflix podobnýma lokálníma trapárnama plnit nemusel.

---

Obecně ale neplatí, že všechno evropské je špatné, jen toho dobrého bude tak málo, že to na pokrytí kvót nestačí. Jsem třeba koukal na španělský seriál na Netflixu Sky Rojo, jako taky žádný zázrak, ale koukatelné to určitě bylo a ikdyž námět nebyl z nejpromakanějších, tak minimálně režii a herecké výkony zvládli Španělé na jedničku.

Nebo jsem koukal na polskou oddechovku Sexify, vysloveně primitivní blbůstka, vidět jsem to nemusel, ale dokoukatelné a herecky teda zvládnuté o tisíc procent lépe, než co ty polena předváděla v té české pohádce.

Naopak učit by se čeští scénáristé mohli třeba v Koreji u Move to Heaven, to jsem dokoukal minulý týden a nic podobného jsem předtím neviděl, ikdyž závěr byl dost klišé, ale aspoň to utáhli herci špičkovýma výkonama.

---

Jinak ale důvod proč jsem vůbec dal šanci české záležitosti bylo to, že jsem před časem viděl na HBO v jejich produkci točený český seriál Bez vědomí a to teda bylo na úrovni hollywoodských thrillerů, tak jsem si najivně řekl, že třeba to nebyla výjimka, ale asi spíš jo. To je pravděpodobně jediná česká tvorba z posledních 20 let, která dosahuje světové úrovně.

---

Co vy taky se programově našim filmům a seriálům vyhybáte?

loading...
Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co si tak vzpomenu posledni koukatelne ceske filmy byly Sarlatan, Nabarvene ptace (coz neni zrovna p…
Dwane Dibbley 08.08.2021 11:28
Dwane Dibbley
Jeste V Siti je docela povedeny "dokument", hlavne pro starsi rocniky, kteri nejsou nejak moc aktivn…
Dwane Dibbley 08.08.2021 15:15
Dwane Dibbley
Dokumenty jsem nemyslel, to mi prijde jako ponekud jina tvorba nez je klasicky film nebo serial (hra…
RedMaX 08.08.2021 18:21
RedMaX
Nevidels to, ale mas kolem toho moudra... Ze jim je 13 mely v profilech a uchylakum to i rikaly. Nev…
Dwane Dibbley 08.08.2021 18:44
Dwane Dibbley
No v profilu mely, ze jim je 13 let, ale bylo jim 18 let. To pak nic moc nedokumentuje ne? Jiste, ma…
RedMaX 08.08.2021 20:07
RedMaX
Dulezite je, ze je ti uchalaci povazovali za 12-13ti lete. To by podle tveho nemeli vyznam treba ani…
Dwane Dibbley 08.08.2021 20:32
Dwane Dibbley
Jak rikam, nevidel jsem to, soudit to nechci, ale pamatuju si pripad, kdy fanynky dvou sportovcu jim…
RedMaX 08.08.2021 21:17
RedMaX
Je dost velky rozdiel, ked ti tvrdi, ze ma 18 a ty tomu uveris a ked ti tvrdi, ze ma 13 a ty tomu uv…
Michal2 08.08.2021 21:32
Michal2
Hlavne se diskuze stocila nezamyslenym smerem. Ja jsem hned rikal, ze jsem to nevidel, takze to nemu…
RedMaX 08.08.2021 21:51
RedMaX
Ano, nemuzes vedet ze to tak skutecne bylo. Reziser ty uchylaky premluvil aby mu sehrali scenky a po… nový
Dwane Dibbley 08.08.2021 21:59
Dwane Dibbley
Takže vlastně provokace. nový
Prim 09.08.2021 09:58
Prim
No a? nový
L-Core 09.08.2021 14:52
L-Core
Ne, pruzkum internetu. Oni nikoho aktivne nevyhledavali, jen udelali "normalni" profily na vybranych… nový
Dwane Dibbley 09.08.2021 15:18
Dwane Dibbley
Řekneš: Klusák a ozve se: lži, manipulace, polopravdy. poslední
Prim 10.08.2021 12:32
Prim
Z toho co tu pises je patrne, ze ale k zadnemu zaveru nedoslo. Mozna domnele pachatele tahaji po sou… nový
RedMaX 09.08.2021 20:59
RedMaX
Hele, ten dokument mal jedno zameranie, a to bolo ukázať, akí úchyláci vyčíňajú na internete na nezl… nový
Hastrman 09.08.2021 21:25
Hastrman
No je az uzasny, jaka diskuze se tu rozproudila o necem, co jsem nevidel a ja ji pritom nezacal. Ale… nový
RedMaX 09.08.2021 21:55
RedMaX
Ty jsi evidentne i liny si to precist... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jak-skoncili-sexualni-pr… nový
Dwane Dibbley 09.08.2021 22:46
Dwane Dibbley
Na podobnu temu, ano viem, americky, je aj serial To catch a predator, tam len uvidis svine. nový
Michal2 09.08.2021 22:56
Michal2
Před časem jsem videl český seriál o tom, jak vietnamci provozují v podzemí na černo pod lampovou pě…
HPET 08.08.2021 14:22
HPET
To jsi trefil přesně.:-) https://www.csfd.cz/film/494217-pestirna/prehled/ nový
Karel04 08.08.2021 23:07
Karel04
Ono dobra ceska a slovenska tvorba este existuje, ale nesmies ju hladat na vod. nový
Michal2 09.08.2021 09:25
Michal2
Osobne už filmy a seriály vôbec nepozerám lebo kvalita šla globálne dole... v bežných televíziách je… nový
Ale 09.08.2021 14:51
Ale
Dám "tip" zo slovenskej tvorby, a to síce tohtoročný počin Slovania , údajne seriál s najvyšším rozp… nový
Hastrman 09.08.2021 23:51
Hastrman

Co si tak vzpomenu posledni koukatelne ceske filmy byly Sarlatan, Nabarvene ptace (coz neni zrovna pro kazdyho) nebo Vlastnici. To nejstupidnejsi z posledni doby co se mi vybavuje budou Uhori maji nablito (to je tak stupidni, ze se to musi videt) a vanocni "pohadky". Cesko je tragedie na filmy a za poslednich deset let spocitam dobry fimly na prstech jedne ruky.

Ne cesky, ale nataceny v Cechach s ceskou koprodukci je paradni Jojo Rabbit.

A pak je tu uzasnej kratkometrazni Jsme si o smrt bliz / Love is just a breath away, ale ten asi online jentak nenajdes.

Dokumenty jsem nemyslel, to mi prijde jako ponekud jina tvorba nez je klasicky film nebo serial (hrany).

Ale kdyz uz to zminujes, tak "V siti" jsem nevidel a vim, ze se na to koukat nechci. Ne proto, ze tam jsou nejake prasarny, ale stejne bych nevedel, jestli tomu muzu verit nebo ne. Proste se mi nezda, kdyz si 18leta hraje na 13letou a pak na zaklade toho nekoho jineho odsuzuje. Jak muze vedet, ze ten dotycny nevedel, ze to jen hraje? Samozrejme tezko takove tema muze hrat skutecne 13leta, ale podle meho nazoru to tema ani nepatri do dokumentu, to patri na policii, ktera ma odhalovat skutecna zneuziti 13letych a ne, ze si na to nekdo hraje.

Nevidels to, ale mas kolem toho moudra... Ze jim je 13 mely v profilech a uchylakum to i rikaly. Nevim, proc by z toho nemel byt dokument, jako aby rodice nevedeli, jake nebezpeci na jejich dorost ceka? A na policii taky par udani doputovalo od samotnych autoru a probihalo setreni, coz by taknejak naznacovalo, ze to asi nebyl vymysl. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jak-skoncili-sexualni-predatori-z-filmu-v-siti-146775

Jak rikam, nevidel jsem to, soudit to nechci, ale pamatuju si pripad, kdy fanynky dvou sportovcu jim tvrdili, ze jim je 18, tak s nima sli na nejakou parbu a pak z toho meli oplejtacky se zakonem. Ukazalo se, ze jim bylo 14. Faktem je, ze nektery holky dospivaji rychleji a mohou ve 14 vypadat na 18. Takovy ty kecy, ze jim mely ukazat obcanku, jako jsi chodil nekdy s holkou a ukazovala ti obcanku?

Proste podobna zalezitost si myslim, ze pro dokument vubec neni vhodna a protoze proste nemuzu vedet, co komu slo hlavou, nemuzu to soudit a nemam zajem se na to teda ani koukat. Kazdopadne ten, kdo ma podobne pripady zkoumat je policie a ne "dokumentariste".

Hlavne se diskuze stocila nezamyslenym smerem. Ja jsem hned rikal, ze jsem to nevidel, takze to nemuzu hodnotit, ale kazdopadne je to citlive tema a ja nemuzu vedet, jestli to tak skutecne bylo, takze mi to proste neprijde jako pripad pro dokument, ale pro policii. Nekdo muze namitnout, ze policie nekonala a ten film je k tomu donutil, tak samozrejme ok, ale zase co ja s tim. Jestli vznikne dokument o tom, jak nejaky pedofilove si tu volne delali nejaky nezakonosti a nikdo po nich nesel, potom k tomu natocili film, policie zacala konat, pedofily pozatykala a soud je odsoudil, tak to bude mit tu dokumentarni vahu a muzu se na takovy dokument podivat.

Snad jsem to teda definitivne vysvetlil, ze proste nepotrebuju videt dokument s nejakym otevrenym koncem, kde stejne nevim, jestli pedofilove skoncili za mrizema nebo jestli behaji furt volne mezi nami.

Z toho co tu pises je patrne, ze ale k zadnemu zaveru nedoslo. Mozna domnele pachatele tahaji po soudech, ale zatim neodsoudili?

Navic uz byly pripady, kdy soudce podlehl verejnemu mineni a pokud bude nekdo takto medialne obvinen z pedofilie, jaka je sance, ze bude soud neovlivneny a nestrane rozhodne, jestli je obvineny pravem nebo ne?

Proste a to rikam celou dobu, ja mam rad ukoncene veci, to nakonec plati i pro bezny film a serial, ze otevrene konce mi nesedi. No a u toho "dokumentu" V siti jsem snad ze vsech komentaru k tomu vypozoroval, ze to tam uzavrene neni, takze se na to divat nechci. Ja bych si dokument predstavoval tak, ze treba odhali nejakou trestnou cinnost a budou pozorovat, jak to resi justice a zda to vyresila a pachatele byli potrestani a ne, ze nekde namaskuje nejaky holky a nekoho obvini a dal uz nic.

Hele, ten dokument mal jedno zameranie, a to bolo ukázať, akí úchyláci vyčíňajú na internete na nezletilé holky a že by si také holky mali dávať pozor rovnako ako aj rodičia by mali byť obozretní, čo ich deti robia na internete, že nie je dobré nechať ich len tak surfovať internetom a zakladať si profil kade-tade, čo asi 90% rodičov v skutočnosti nezaujíma. Tento účel ten seriál splnil perfektne, ja som bol dosť šokovaný a čo sa stalo s dotyčnými pánmi je druhoradé, o tom ten seriál vôbec nebol, nie je to žiadna kriminálka dokumentujúca, ako funguje naša polícia/súdy. Naozaj si to najprv pozri a až potom súď. Ak si to pozrieš, sám zistíš, že osudy tých úchylákov sú ti ľahostajné, lebo po a) po celý čas boli anonymizovaní b) sú to len kvapky v mori, pointa toho dokumentu je, že takí ľudia existujú a je ich vlastne dosť veľa, nie ako dopadol henten Fero, Jano, čo mal chúťky na trinásťročnú holku.

No je az uzasny, jaka diskuze se tu rozproudila o necem, co jsem nevidel a ja ji pritom nezacal.
Ale porad si myslim, ze to neni dokument pro me a ze z toho, co jsem o tom slysel, ze to budu rozporovat. Uvidime, treba to casem shlednu a pak o tom dame jeste pokec. ;-)

Před časem jsem videl český seriál o tom, jak vietnamci provozují v podzemí na černo pod lampovou pěstírnu marihuany, nebylo to špatný, na nazev si nevzpomenu, při simplicite čechů kteří si s názvem hlavu nelámou byl název možná tráva nebo pěstírna.

Osobne už filmy a seriály vôbec nepozerám lebo kvalita šla globálne dole... v bežných televíziách je to úplný hnoj na takej úrovni, že stačí 20 minút pozerania a vymyje vám to hlavu, a odumrie polka mozgu. U VoD je situácia lepšia ale tiež vidím že sú tam fakt aj odpady, tam tá kvalita je proste miešaná. Čo vidím ale je že Netflix je kvalitou na tom horšie než HBO. Som zvedavý keď spustia HBO Max že čo to bude, ale popravde osobne myslím že celková kvalita vo filmovom svete je dosť špatná.... preto radšej preferujem knihy, ktoré by som povedal že zažívajú tieto roky ďalšie booom, a kvalitou sú zas na špičke.

Dám "tip" zo slovenskej tvorby, a to síce tohtoročný počin Slovania , údajne seriál s najvyšším rozpočtom doteraz. Aby som bol presný, je to slovensko-ukrajinský počin, čo je výhoda aj nevýhoda zároveň. Plusom je pekné prostredie, ukrajinská nedotknutá príroda, herecké obsadenie pozostáva pol na pol z ukrajinských a slovenských hercov (jo, a ešte český Vašut), čo je tiež veľkým plusom, lebo z tých desiatich slovenských hercov z Ordinácie v ružovej záhrade a Paneláku už fakt grciam. Každý herec rozprával svojím jazykom (až na Vašuta, ten ma prekvapil dokonalou slovenčinou) a vo výslednom znení sa ukrajinskí herci predabovali slovenskými hercami - čo sa ale na dojme z celého seriálu dosť negatívne podpísalo, keďže repliky zneli neprirodzene, hlasy zneli strašne "plocho" a neambientne. Ja práve preto u cudzojazyčných filmoch vždy uprednostňujem pôvodné znenie, lebo dabingom sa strašne veľa výrazu stratí, tuto je slovenský seriál, ktorý som bol nútený pozerať v dabingu...

To by sa ale všetko dalo ešte tolerovať, seriál má najväčšie problémy v deji a v téme. Hoci zo začiatku to vyzeralo ešte sľubne, po asi štvrtom dieli, keď sa stále nič nedeje, to človeka začne už fakt nudiť. Dej to v podstate nemá žiadny a keby aj mal mať, tak sa minimálne polovicu seriálu vôbec nikam neposúva. Scenár je dosť slabý. Dialógy o ničom, nuda, ešte k tomu napísané veľmi umelým neprirodzeným jazykom. To som si ale všimol pri každom slovenskom seriále či filme, je proste vidieť, že na Slovensku proste nemáme divadelných hercov a hercov filmových ako je to v krajinách s dlhou filmovou tradíciou, slovenskí herci účinkujú 99% času v divadle a občas ich prizvú na nejaký ten priblblý seriálik alebo filmík, kde hrajú ale presne tak, ako to majú zažité z divadla, a teda príliš zreteľne artikulujú, ich prednes je strašne patetický, až afektovane modulujú hlas, možno akceptovateľné v starších filmoch, kde technika ešte nebola taká dokonalá, ale pozerať sa na nový film pritom to znie ako inscenácia z minulého storočia + ten dabing cudzojazyčných hercov to nijak nevylepšuje.

Mohol by som ešte rozoberať technické spracovanie, kameru, strih, obraz, atď., ale to nechám radšej na znalejších ľuďoch. Čo ma ale totálne serie a vytáča na skoro každom "historickom" filme je režisérov naprostý idiotizmus, keď sa mu v hlave zrodí strašne cool myšlienka natočiť historický seriál, vytvorí si svoju vlastnú prapodivnú predstavu daného historického obdobia zakladajúcu sa na úplných stereotypoch, aby ale dal svojmu dielu punc "historického seriálu", tak sa poradí s historikmi, ktorí sa ho síce snažia presvedčiť, že všetko je tam na piču, ale režisér si svoju pomýlenú predstavu o danom období nenechá zboriť, lebo by to potom bolo asi málo cool a bolo by s tým veľa roboty, hoci opak je väčšinou pravdou. No s tými historikmi sa poradil a preto o svojom diele môže vyhlasovať, že je "historické", aj keď sa historikom podaril presadiť trebárs len stojan na meče a zbytok je totálna splátanina. Takže aj seriál Slovania je z historického hľadiska úplný bullshit, tak maximálne obsluhujúci skreslenú predstavu o smradľavých, špinavých, neinteligentných, mentálne zaostalých ľudí z minulosti ale nemá absolútne žiadny prínos či edukačný charakter. Títo kvázi "Slovania" sú oblečení v sivých, v hovnách vypratých vreciach na zemiaky, žijú pravdepodobne zo sociálnej podpory, keďže celý deň sa len poflakujú v osade (ooops, žeby bol režisér inšpirovaný nesprávnym kmeňom?), nemajú žiadne poľnohospodárstvo, chovajú tak maximálne ovce, sú totálni kreténi, keďže si hradisko postavia uprostred lesa medzi stromami, nechajú sa komandovať psychopatickým náčelníkom s maniodepresiou, ktorý nemá žiadnu legitimitu vládnuť a drví lebky svojich súkmeňovcov za škaredý pohľad, ten navyše nosí po celý čas sexy kožené brnenie odkrývajúce práve jeho namakané ramená, ktorým zrejme vďačí za všetok ten rešpekt, inak si neviem predstaviť, prečo by v tých dobách niekto takého nepredvídateľného psychopata na svojom čele toleroval, to je možné len dnes...
Treba však povedať, že režisér si svoju neschopnosť vytvoriť historicky autentický seriál uvedomoval, preto stavil ešte na jednu kartu a seriálu prihodil mystický nádych, čím ale vytvoril neskutočnú splácaninu tematicky veľmi ťažko definovateľnú. Sprvoti sa to skutočne tvári ako historický seriál s mystickými motívmi, s nepriamymi náznakmi existencie "vyšších síl". Neskôr sa toto "nadprirodzeno" iba stupňuje a už to zďaleka nie je ten historický seriál s mystickým nádychom, už je z toho prequel Harryho Pottera. Pričom aj tu je mágia používaná veľmi necitlivo a slúži len ako záplata na neschopnosť vymyslieť komplexné scenaristické riešenie. Jako je niekde bitka, kde traja obraňujú hradisko pred obrovskou armádou piatich, čakám, s akou výbornou stratégiou tí traja hrdinovia prídu, traja hrdinovia sú ale prirodzene totálni kreténi a pomôže im iba príchod zázračnej dievčiny (hlavnej hrdinky). Tej stačí zdvihnúť ruku, spraví nejaké abrakadabra, čím privolá akýsi magický vietor a piati padousi len tak zutekajú. Jako sorry, keď som mal 10 rokov a písal som si príbehy, tak som tam vždy chcel mať nejakú logiku a inteligentné rozuzlenie bez žiadneho abrakadabra a môžeme ísť ďalej. A to mi mágia ako taká ani nevadí, ale musí mať v tom diele miesto a jasné podmienky použitia, nie ako lacné východisko zo scenáristickej pasce.

Napriek mojim prevažne negatívnym pocitom by som ale seriál nehodnotil na slovenské pomery ako úplnú sračku, to ale neznamená, že je dobrý, len je latka nasadená príliš nízko. Keď to ale mám zobrať úplne objektívne a porovnať s už beztak sračkoidnou zahraničnou tvorbou v tomto žánri, tak je to desná sračka. Ale možno ako oddychovka na vizuálny zážitok postačí, hlavná hrdinka je kosť, typická ukrajinská modelka, aj keď herecky strašné nemehlo a pri pohľade na bicepsy Tomáša Maštalíra obtiahnuté koženým oblečkom sa slinky zbiehajú určite každému.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...