Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Český odpad na světových VoD službách

Zdar,

zajímají mě nové české případně slovenské filmy a seriály, které jsou k vidění na Netflixu, HBO, .... a dá se na ně i koukat. Naopak, jestli jste viděli něco, čemu se rozhodně vyhnout.

Jsem si totiž pustil údajně nejlepší českou pohádku posledních mnoha let Princess Cursed in Time / Princezna zakletá v čase a nešlo to ani dokoukat, fakt šílenost. Mě to teda nepřekvapuje, já se cíleně českým filmům a seriálům vyhybám a stačí mi, když u někoho sem tam vidím kousek něčeho v televizi a koukat se na české filmy a seriály nechci. V podstatě, co bych viděl špatně na téhle pohádce, vidím u české produkce obecně:

Trapné herecké výkony polen, které prostě hrát neumí.
Vykradený neoriginální scénář, kdy prostě pisálci neumí vymyslet nic, co by tu ještě nebylo.
Režie, která letěla tak před 40 lety, když ještě nebyly počítače a nedaly se provádět digitální úpravy, takže třeba v té pohádce jedou na koni a obličeje kaskadérů jsou mimo záběr a další podobné trapárny. Jako zlatá Šafránková s Trávníčkem, to jsem se měl radši dívat po stý na Popelku a nemusel jsem teď litovat zahozených 40 minut zbytečného koukání na kravinu.

Názor na to mám ten, že docela asi musí být lidi z Netflixu nešťastní, ale prostě tam ten lokální odpad kdejakých evropských neumětelů dávat musí, protože by jinak zasáhla EU a znemožnila jim tu provozovat VoD. Takže vinu dávám jednoznačně EU, bez které by se Netflix podobnýma lokálníma trapárnama plnit nemusel.

---

Obecně ale neplatí, že všechno evropské je špatné, jen toho dobrého bude tak málo, že to na pokrytí kvót nestačí. Jsem třeba koukal na španělský seriál na Netflixu Sky Rojo, jako taky žádný zázrak, ale koukatelné to určitě bylo a ikdyž námět nebyl z nejpromakanějších, tak minimálně režii a herecké výkony zvládli Španělé na jedničku.

Nebo jsem koukal na polskou oddechovku Sexify, vysloveně primitivní blbůstka, vidět jsem to nemusel, ale dokoukatelné a herecky teda zvládnuté o tisíc procent lépe, než co ty polena předváděla v té české pohádce.

Naopak učit by se čeští scénáristé mohli třeba v Koreji u Move to Heaven, to jsem dokoukal minulý týden a nic podobného jsem předtím neviděl, ikdyž závěr byl dost klišé, ale aspoň to utáhli herci špičkovýma výkonama.

---

Jinak ale důvod proč jsem vůbec dal šanci české záležitosti bylo to, že jsem před časem viděl na HBO v jejich produkci točený český seriál Bez vědomí a to teda bylo na úrovni hollywoodských thrillerů, tak jsem si najivně řekl, že třeba to nebyla výjimka, ale asi spíš jo. To je pravděpodobně jediná česká tvorba z posledních 20 let, která dosahuje světové úrovně.

---

Co vy taky se programově našim filmům a seriálům vyhybáte?

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat

loading...