Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Cestování

Otevřená debata o cestování
Myslíte si, ze cestování je užitečné nebo výsledek je takový že všude je to stejný tak nač se hrnout do světa?
Prostor pro vaše názory

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Cestování je forma poznávání, sbírání zkušeností. Stejně tak, jako třeba učení se. Můžeš sedět doma,…
Jan Fiala 06.08.2021 14:01
Jan Fiala
Přesně tak. Je to pak ale na těch lidech vidět. Myslím, že to je problém Čechů a hlavně "starší" gen…
Shark.jd2 06.08.2021 15:12
Shark.jd2
Já jsem z těch "starších", ale nikdy by mě nenapadlo říct nebo napsat, že jdu poznávat kultury...
IQ37 06.08.2021 19:29
IQ37
S tvým IQ se to ani neočekává.
Sharkjd 06.08.2021 21:45
Sharkjd
Ty znáš moje IQ?
IQ37 06.08.2021 23:20
IQ37
Nomen omen?
Prasak 06.08.2021 23:27
Prasak
Ve skutečnosti mám o něco vyšší... :-) nový
IQ37 07.08.2021 18:12
IQ37
Jo, podle podpisu musí být vyšší. Protože kdyby byl průměr 37, tak je lidstvo jen banda slintajících… nový
Prasak 07.08.2021 20:03
Prasak
I zjištění, že všude je to stejný se dá považovat za užitečné. (Člověk třeba potom nepropadá komplex…
ml1 06.08.2021 16:35
ml1
A jaka je nejlevnější destinace s písčitými plazemi?
Astikink 06.08.2021 18:22
Astikink
Já mám větší zkušenosti jen s Itálií, jih Itálie je asi to nejlevnější, co se dá sehnat (a to až tak… nový
ml1 13.08.2021 12:58
ml1
Konětopy nový
jirka44 13.08.2021 13:09
jirka44
Cestování beru jako určitou formu relaxace. Každý relaxuje nějak jinak. Já si vystačím s destinacemi… nový
Moas 07.08.2021 21:11
Moas
Já jsem na tom úplně stejně. Jako podíval bych se po Evropě, někde jsem i byl, ale za každou cenu mě… nový
Prasak 07.08.2021 23:06
Prasak
Také nepatřím k lidem, co by se někam musely nutně prát (nejvíc do Států). Čechy by bohatě stačily,… nový
ml1 13.08.2021 13:06
ml1
Co znamená "do světa"? Po Evropě? Jiný světadíl? Cestuji rád, nejvíce pak po našich zemích; bydlím v… nový
Mamko Tatić 13.08.2021 09:50
Mamko Tatić
Turistické "magnety" typu ... Hluboká mě nelákají Zrovna Hluboká je úplně ok, nikdo tě přeci nenutí… nový
RedMaX 14.08.2021 08:59
RedMaX
Zrovna letos je tam lidi vcelku přijatelně. I když o víkendu asi víc, ale já tam byl pro jistotu v p… nový
Prasak 14.08.2021 09:24
Prasak
Nejlepší je tam městská policie. Když objíždíš zámek cestou kde na jedné straně je svah a na něm zám… nový
nerady 14.08.2021 20:55
nerady
Aj městapo chce ulehčit turistům od peněz, který přišli utratit na dovolené. Ale Hluboká byla celkem… poslední
Prasak 14.08.2021 21:18
Prasak

Přesně tak. Je to pak ale na těch lidech vidět. Myslím, že to je problém Čechů a hlavně "starší" generace, která sedí na zadku a na vše nadává.

Cestování je skvělé kvůli poznávání kultur a o to více si člověk pak může vážit toho, co má.

I zjištění, že všude je to stejný se dá považovat za užitečné. (Člověk třeba potom nepropadá komplexům méněcennosti, že žije v takové blbé zemi. Setkal jsem se s tím u lidí, co znali cizí země jen z okénka letadla a hotelu, který byl jakousi potěmkinovou vesnicí.)

Já mám větší zkušenosti jen s Itálií, jih Itálie je asi to nejlevnější, co se dá sehnat (a to až tak, že se musí jet aspoň na 14 dnů, aby cena ubytování byla aspoň stejná jako cena doppravy). Pláže tam jsou různé, tam, kam jezdíme (Scalea) jsou spíš oblázkové, ale je to náhoda asi podle toho, co zrovna moře vyplaví (pochybuju, že by tam ten písek někdo vozil), většinou je to mix - oblázky umazané od písku. Podobné to bude po celém pobřeží minimálně od Neapole po Reggio Calabria (a možná od Gibraltaru po celém pobřeží), prostě celá riviéra. Říkal někdo, že v Diamante (následující zastávka vlaku) jsou jen písečné pláže, nevím nakolik to ještě platí, jestli to nebylo třeba jen jeden rok (i ve Scalee některý rok byl jen písek a kdybych tam už nebyl tolikrát, tak bych to bral jako normu).
Myslím, že levnější dovolená se nenajde ani v oblíbeném Chorvatsku (navíc Itálie používá jednotnou měnu a ne nějaké Kuny), pobyt za celou rodinu vycházel kolem 10 tisíc na týden, cestu kdybych počítal, z Prahy do Vídně je to €14 (při konkurenci jaká je ani plnou pálku €70 neuvažuju), z Vídně do Říma od €29 (v sezóně spíš 39 nebo 49, plné jízdné je 120, ale za to by žádný čech nejel, za to se dá sehnat letenka; tento vlak je nejdůležitější - obstará většinu cesty), z Říma do Scaley (a v zásadě do všech dalších zastávek) je to od €9,90 (spíš ale 15-20, plná cena je 50 za rychlík a 25 za osobák), pokud teda dobře sčítám, dá se cesta za jednoho a jeden směr pořídit za cca €75 (pokud se zarezervuje včas a bez možnosti storna, což je samozřejmě v této době nepraktické). Za podobnou cenu nabízí cestovky dopravu autobusem, pokud ji nabízí.
Vlak jsem našel právě proto, že předpředloni nebyla žádná cestovka schopná dopravu zajistit, protože se tam už tolik nejezdí a oni by obsadili maximálně půlku autobusu (což bylo znát roky předtím, kdy sbírali cestující z obou pobřeží; přitom se potom na benzínce sešly dva autobusy možná dokonce stejné cestovky a řešili zmatky s tím že si snad nějaké cestující prohodily, takže jim nesouhlasila jména, nebo nějaké takové zmatky). Po prvním šoku v mezinárodní pokladně modrého národního dopravce, to vyšlo celkem slušně, jen jsem měl pocit, že dělám práci za někoho jiného (cestovka, mezinárodní jízdenková pokladna). Nejdřív se paní pokladní tvářila, jako že má lístky nejdál do Vídně, s čímž jsem se nespokokojil, tak začla něco hledat z toho, co jsem měl vytištěné z jejich vyhledávače spojení (a kde mě právě nabádali k návštěvě mezinárodní pokladny), nijak se neobtěžovala zkusit něco najít (o tom, že by z hlavy vysypala nějaké možnosti - ono těch mezinárodních vlaků není tolik a čekal bych znalost těch nejvýznamnějších do hlavních měst - ani nemluvě) a sdělovala mi nějaké šílené částky, které v sumě překračovaly cenu letenky. Tak jsem to potom vzal do vlastních rukou, ještě že máme ten internet a on-line prodej. Kdybych potom od několika známých neslyšel podobné zkušenosti s pokusy o nákup jízdenek někam dál než do Bratislavy nebo Vídně (ještě Poprad snad zvládali dobře, alespoň když jsem ho před 12 lety kupoval), bral bych to jako osobní selhání jedné pokladní (myslím že na mě bylo vidět, že ze mě nekápne žádná koruna, ostatně avizoval jsem předem, že se jdu pouze informovat, tak se mě možná pani chtěla co nejrychlejc zbavit). Kolega takto chtěl jet do Nice (autobus byl vyprodaný, tak chtěl zkusit inzerovaný spoj Moskva-Nice, jede mimo prahu, ale dá se do něj nastoupit i na našem území (Bohumín, Břeclav) a čd inzerovaly, že do něj jízdenky "samozřejmě" prodávají), nakonec letěl a stálo ho to jen o málo víc, než by stál autobus. Slyšel jsem i několik dalších zážitků, jak se národní dopravce snaží lidi od nápadu na cestu vlakem lidi co nejvíce odradit nejen cenou. Ale to už jsem dost odbočil. Pokud jde o levné místo pro dovolenou u moře, doporučuju právě jih Itálie - Kalábrii, která je navíc relativně dobře dostupná vlakem i pro platící cestující (spojení na takovou dálku pouze se dvěma přestupy se dá považovat za výborné).

Cestování beru jako určitou formu relaxace. Každý relaxuje nějak jinak. Já si vystačím s destinacemi po Česku, ale nemám nic proti tomu, že někdo má potřebu vymetat nejhlubší prdele světa a pak tvrdit, že mu to pomohlo naučit se vážit toho, co má tady.
Mně stačí si o tom přečíst a hned si uvědomím, jak skvěle se tu máme. Bez ohledu na Covidy, Babiše a další ptáky.

Já jsem na tom úplně stejně. Jako podíval bych se po Evropě, někde jsem i byl, ale za každou cenu mě neláká trajdat za hranice a cestuji dost po domovině. Letos jsme i s děckama prubli Jižní Čechy, chystal jsem se na to dlouho a využil toho, že kvůli Covidu tu nejsou cizinci a tak lze v klidu projít profláklý turistický magnety a nebýt za socku, když na číšníka v hospodě promluvím česky. Moc jsem chtěl manželce ukázat Hlubokou a podívat se do Krumlova a to se povedlo.

Taky tu máme sortu lidí, co každoročně cestují "k moři", ale absolutně nemají ánung, jaký skvosty mají za barákem, protože když je to blízko, tak jim to nepřijde zajímavý. My máme blízký okolí prolezlý a známe kdejakou díru, vyhlídku, rozhlednu, zříceninu (byť z ní zůstaly jen základy), hledáme památníky, nebo i jen nějaký studánky. Minulej tejden jsme našli jednu a v ní byla vyloženě božská voda.
Máme docela problém najít něco, kde jsme ještě nebyli a není to hodinu cesty autem daleko. Mám štěstí na kolegu v práci, kterej mi občas dá nějakej zajímavej tip.

Také nepatřím k lidem, co by se někam musely nutně prát (nejvíc do Států). Čechy by bohatě stačily, jediné, co nám tu chybí je moře. Ale cestuju rád a cestování se nijak nebráním (i když ho přímo nevyhledávám); troufám si říct, že zlatá klícka v podobě šenghenu poskytuje dostatečný výběh, omezení jen na Česko by mi přišlo příliš malé.
Cestopisy jsou dobrou četbou. Když se ještě chodilo do lidové knihovny (teď snad zase funguje, ale ještě jsem tam nebyl; ani nechci počítat, po kolika letech by to bylo ze strany naší rodiny zrušení předplatného), sem tam jsem si nějaký půjčil, jsou končiny (USA, Indonézie, Kanada...), kam bych se nevydával, ale dobře se o tom čte.

Co znamená "do světa"? Po Evropě? Jiný světadíl?
Cestuji rád, nejvíce pak po našich zemích; bydlím v Praze, takže klidně na jeden den vyjedu do Brd (hodinka cesty) a tam celý den trajdám po lese, hledám zajímavá místa, vyhlídky a tak. Ujdu tak 15 - 25 km, pohoda klídek. Čím méně lidí, tím lépe.
Turistické "magnety" typu Karlštejn nebo Hluboká mě nelákají - milion lidí a vše zaměřené jen na peněženku návštěvníka. Tak to ať si nechají a holí někoho jiného.

Aj městapo chce ulehčit turistům od peněz, který přišli utratit na dovolené.
Ale Hluboká byla celkem OK, pokud jde o ždímání peněz. Dole na parkovišti sice chlápek u stánku aktivně hlásil, že máme suvenýry nakoupit u něj, že na zámku je to dražší, ale to bylo tak jediný. I to pitomý parkoviště bylo jen za 50 Kč. Horší to bylo v Krumlově, tam bylo parkoviště taky za 50 Kč, jenže za každou hodinu.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru