Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Cestování

Já mám větší zkušenosti jen s Itálií, jih Itálie je asi to nejlevnější, co se dá sehnat (a to až tak, že se musí jet aspoň na 14 dnů, aby cena ubytování byla aspoň stejná jako cena doppravy). Pláže tam jsou různé, tam, kam jezdíme (Scalea) jsou spíš oblázkové, ale je to náhoda asi podle toho, co zrovna moře vyplaví (pochybuju, že by tam ten písek někdo vozil), většinou je to mix - oblázky umazané od písku. Podobné to bude po celém pobřeží minimálně od Neapole po Reggio Calabria (a možná od Gibraltaru po celém pobřeží), prostě celá riviéra. Říkal někdo, že v Diamante (následující zastávka vlaku) jsou jen písečné pláže, nevím nakolik to ještě platí, jestli to nebylo třeba jen jeden rok (i ve Scalee některý rok byl jen písek a kdybych tam už nebyl tolikrát, tak bych to bral jako normu).
Myslím, že levnější dovolená se nenajde ani v oblíbeném Chorvatsku (navíc Itálie používá jednotnou měnu a ne nějaké Kuny), pobyt za celou rodinu vycházel kolem 10 tisíc na týden, cestu kdybych počítal, z Prahy do Vídně je to €14 (při konkurenci jaká je ani plnou pálku €70 neuvažuju), z Vídně do Říma od €29 (v sezóně spíš 39 nebo 49, plné jízdné je 120, ale za to by žádný čech nejel, za to se dá sehnat letenka; tento vlak je nejdůležitější - obstará většinu cesty), z Říma do Scaley (a v zásadě do všech dalších zastávek) je to od €9,90 (spíš ale 15-20, plná cena je 50 za rychlík a 25 za osobák), pokud teda dobře sčítám, dá se cesta za jednoho a jeden směr pořídit za cca €75 (pokud se zarezervuje včas a bez možnosti storna, což je samozřejmě v této době nepraktické). Za podobnou cenu nabízí cestovky dopravu autobusem, pokud ji nabízí.
Vlak jsem našel právě proto, že předpředloni nebyla žádná cestovka schopná dopravu zajistit, protože se tam už tolik nejezdí a oni by obsadili maximálně půlku autobusu (což bylo znát roky předtím, kdy sbírali cestující z obou pobřeží; přitom se potom na benzínce sešly dva autobusy možná dokonce stejné cestovky a řešili zmatky s tím že si snad nějaké cestující prohodily, takže jim nesouhlasila jména, nebo nějaké takové zmatky). Po prvním šoku v mezinárodní pokladně modrého národního dopravce, to vyšlo celkem slušně, jen jsem měl pocit, že dělám práci za někoho jiného (cestovka, mezinárodní jízdenková pokladna). Nejdřív se paní pokladní tvářila, jako že má lístky nejdál do Vídně, s čímž jsem se nespokokojil, tak začla něco hledat z toho, co jsem měl vytištěné z jejich vyhledávače spojení (a kde mě právě nabádali k návštěvě mezinárodní pokladny), nijak se neobtěžovala zkusit něco najít (o tom, že by z hlavy vysypala nějaké možnosti - ono těch mezinárodních vlaků není tolik a čekal bych znalost těch nejvýznamnějších do hlavních měst - ani nemluvě) a sdělovala mi nějaké šílené částky, které v sumě překračovaly cenu letenky. Tak jsem to potom vzal do vlastních rukou, ještě že máme ten internet a on-line prodej. Kdybych potom od několika známých neslyšel podobné zkušenosti s pokusy o nákup jízdenek někam dál než do Bratislavy nebo Vídně (ještě Poprad snad zvládali dobře, alespoň když jsem ho před 12 lety kupoval), bral bych to jako osobní selhání jedné pokladní (myslím že na mě bylo vidět, že ze mě nekápne žádná koruna, ostatně avizoval jsem předem, že se jdu pouze informovat, tak se mě možná pani chtěla co nejrychlejc zbavit). Kolega takto chtěl jet do Nice (autobus byl vyprodaný, tak chtěl zkusit inzerovaný spoj Moskva-Nice, jede mimo prahu, ale dá se do něj nastoupit i na našem území (Bohumín, Břeclav) a čd inzerovaly, že do něj jízdenky "samozřejmě" prodávají), nakonec letěl a stálo ho to jen o málo víc, než by stál autobus. Slyšel jsem i několik dalších zážitků, jak se národní dopravce snaží lidi od nápadu na cestu vlakem lidi co nejvíce odradit nejen cenou. Ale to už jsem dost odbočil. Pokud jde o levné místo pro dovolenou u moře, doporučuju právě jih Itálie - Kalábrii, která je navíc relativně dobře dostupná vlakem i pro platící cestující (spojení na takovou dálku pouze se dvěma přestupy se dá považovat za výborné).

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat