loading...
Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Marxisti majú dvojtriedne videnie sveta. Tí zlí a tí dobrí. V pôvodnom Marxovom marxisme boli tí zlí…
Hastrman 19.05.2021 21:13
Hastrman
Muj nazor na to je ten, ze Marxovy ideje byly v te dobe skvele. Je treba si uvedomit, ze to byla dob… nový
RedMaX 19.05.2021 22:50
RedMaX
Je treba si uvedomit, ze to byla doba radikalni promeny feudalni spolecnosti, kdy se z casti spolecn… nový
Hastrman 19.05.2021 23:25
Hastrman
Nadavka kterou si pravice vymyslela na levici jako odvetu za to ze je nazyvaj neonacistama.
Dwane Dibbley 19.05.2021 21:50
Dwane Dibbley
Takže užívání těchto označení je ve většinové politice irelevantní?
Mainio 19.05.2021 22:07
Mainio
V celem vesmiru neni nic irelevantni. Je to jen jeden z projevu dlouhodobeho rozdelovani spolecnosti…
Dwane Dibbley 19.05.2021 22:21
Dwane Dibbley
Máte pravdu, moje otázka byla lehce provokativní, protože téma rezonuje dneškem. Ale pravda, že tent… nový
Mainio 19.05.2021 22:29
Mainio
Jo, nalepkovani je dneska in. Btw, nedavno nekdo z mych znamych nazval piraty neofasisty. Tak nevim… nový
merlouska 20.05.2021 03:14
merlouska
Je to usmevne, ale nepredstavuj si politickou ruznorodost jako primku, ktera se tahne zleva doprava.… nový
RedMaX 20.05.2021 07:12
RedMaX
Ale jo, tohle vim, extremisticke strany k sobe maji ve spouste veci blizko, at uz jde o levici nebo… nový
merlouska 20.05.2021 11:42
merlouska
neomarxisti nebo neofasisti Společné mají právě to "neo". Takže jsou neobojovníci. nový
IQ37 20.05.2021 11:12
IQ37
Ovšem jak známo, s pravicí může spojovat nacismus/neonacismus jen totálně vypatlanej kretén, který s… nový
ApoCalypse 20.05.2021 10:08
ApoCalypse
Presne tak. Je trochu rozdiel, keď nadávka je bezobsažná, teda keď nadávaš pravičiarom do ľavicových… nový
Hastrman 20.05.2021 15:05
Hastrman
No vlastně, jak na to koukám, tak jsem to napsal nepřesně :-D Neonacismus přece jen něco s pravicí s… poslední
ApoCalypse 20.05.2021 15:27
ApoCalypse
A přitom nacisti byli levičáci. nový
Prasak 20.05.2021 12:18
Prasak
IMHO výrazivo jako třeba neomarxista, ultralevičák, ultrapravičák a podobné lze použít jako nadávku… nový
Yarda 20.05.2021 07:30
Yarda

Marxisti majú dvojtriedne videnie sveta. Tí zlí a tí dobrí. V pôvodnom Marxovom marxisme boli tí zlí kapitalisti a tí dobrí robotnícka trieda. Aby sa marxisti udržali pri živote, t.j. aby boli stále relevantní, potrebujú medzi zložkami spoločnosti vyvolávať konflikt. Moderní marxisti, teda neomarxisti, už natoľko neriešia kapitalisti vs robotníci, i keď naďalej je pre nich kapitalizmus pôvodcom všetkého zla, dnes, keď je spoločnosť bohatá (vďaka kapitalizmu), konflikt medzi zlými kapitalistami a robotníkmi nie je tak vyhrotený a hlavne sa tieto dve skupiny nedajú dnes tak ľahko zadefinovať. To (neo)marxistov samozrejme neskutočne mrzí, sami o sebe sú to zmrdi, paraziti, ktorí sa nejak musia dostať ku korytu a vysávať celú spoločnosť. Preto si aj dnes musia nájsť utláčanú zložku spoločnosti, a keďže to už nie sú robotníci, hľadajú takých medzi etnickými, sexuálnymi, náboženskými, zdravotnými či ekologickými menšinami, proste si nájdu tých akože slabších za ktorých veľkodušne bojujú, pričom ich majú úplne u prdele, o ich záujmy im ide len dovtedy, pokým sa nedostanú k moci. Aby dosiahli toho cieľa, démonizujú majoritu a nezdravo vyzdvihujú minoritu na úkor majority samozrejme. Dobrý príklad neomarxistov sú Demokrati v Amerike a minuloročný pokus o prevrat pod zámienkou policajnej vraždy feťáka. Bohužiaľ, už sa dostali k moci.
V ČR Piráti aj Zelení určite sú takisto neomarxisti. Je len otázka času, kedy sa dostanú k moci tam.

Muj nazor na to je ten, ze Marxovy ideje byly v te dobe skvele. Je treba si uvedomit, ze to byla doba radikalni promeny feudalni spolecnosti, kdy se z casti spolecnosti stavali bohati kapitaliste a proti nim stala chuda delnicka trida. Rozhodne Marx a jeho naslednici marxisti nejsou ti, kteri by tuto nerovnovahu stvorili. Marx jen popsal to co tehdy bylo realitou.

Jinak souhlasim, co pises. Spolecnost se casem ustalila a po radikalni premene opet ziskala nejakou stabilni rovnovaznou pozici, ve ktere Marxovy myslenky ztraci smysl. Proto si neomarxisti vymysleli zastupne problemy ... (dal to psat nebudu, jen bych opakoval tva slova).

Proste a jednoduse, neomarxiste se snazi stale dokola uchopovat a obhajovat Marxe jako neco svetoborneho trvaleho, co je stale vsudy pritomne. Jenze to proste tak neni, Marx je davno prekonan, spolecnost se proste posunula uplne jinam a Marx nikdy nemel vizi videt za horizont vlastni epochy. Proto me vzdy rozesmeje nejaky neomarxista, ktery porovnava Marxe a Nietzscheho, spolecne maji snad to, ze to byli oba filozofove. :-)

Je treba si uvedomit, ze to byla doba radikalni promeny feudalni spolecnosti, kdy se z casti spolecnosti stavali bohati kapitaliste a proti nim stala chuda delnicka trida. Rozhodne Marx a jeho naslednici marxisti nejsou ti, kteri by tuto nerovnovahu stvorili.

V tom máš naprostú pravdu a vlastne si mi pripomenul, že niečo v podobnom duchu som chcel napísať aj ja ale už mi to vypadlo. Marx skutočne žil v dobe, keď robotníci dreli 18h denne 7 dní v týždni bez nároku na dovolenku a stále nemali čo do huby a žili v obrovskej biede. Pričom životná úroveň majiteľov fabrík, pre ktorých pracovali, bola neprimerane lepšia. Ťažko haniť Marxa za to, že takéto pomery kritizoval. Asi tak by som aj odlišoval marxistov a neomarxistov. Marxisti už dnes nemajú relevanciu, cieľ bol dosiahnutý, ale neomarxisti sú pošahanci, ktorí sa snažia už dávno naplnený marxizmus neustále obnovovať v iných rovinách, preto tá predpona neo. To je ako keby si sa pokúšal upiecť už upečený chlieb druhýkrát, čím ho vlastne len spáliš a je nepožívateľný.

V celem vesmiru neni nic irelevantni.
Je to jen jeden z projevu dlouhodobeho rozdelovani spolecnosti. Jde o to dehonestovat druhou stranu, aby si dotycny mohl rikat, ze on a jeho strana je ta lepsi a ti druzi jsou ti horsi. Povetsinou to pouzivaji lidi na tech radikalnejsich koncich. Nejsmutnejsi je, ze jedni obvinuji druhe z toho co sami delaji a v jadru jsou stejni - jsou presvedceni o svoji absolutni pravde a hodlaji ji prosazovat za kazdou cenu, jen vnejsi forma se lisi.

Je to usmevne, ale nepredstavuj si politickou ruznorodost jako primku, ktera se tahne zleva doprava. Je to spis neuzavrena kruznice a prave radikalni smery jako jsou neomarxisti a neofasisti, tak mohou klidne sidlit na opacnych koncich a pritom tesne vedle sebe, ze je skoro nerozeznas. ;-)

Ale jo, tohle vim, extremisticke strany k sobe maji ve spouste veci blizko, at uz jde o levici nebo o pravici. Jen mi prislo vtipne, jak to kazdy "vidi jinak" - realne si fakt spis myslim, ze jde jen o to nalepkovani, takze lidi pouzijou neco, co jim prijde jako ze tu stranu urazi, aniz by realne neco vedeli o marxismu nebo fasismu.

Realita bude spis ta, ze vsechny u nas nejakym zpusobem vyznamne strany (tj. ty kolem 5 % a vyse) jsou spise populisticky stred - s drobnymi vychylkami doprava nebo doleva (resp. KSCM a SPD maji ty vychylky trosku extremnejsi, ale imho hlavne Okamura jede cistej populismus cilenej prave na jednodussi nasrane lidi, kterej mu pritahne hlasy, penize a aspon par nitek, za ktere muze tahat).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...