Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Piráti, Zandl, Brandýs a poplatek za stavbu bytů

Patrick Zandl je docela známá osobnost z IT světa. Před nějakou dobou se přestěhoval do Brandýsa, lépe řečeno do města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, kde je aktivní v komunální politice, je zastupitelem za stranu Piráti.

A právě toto zastupitelstvo odsouhlasilo nový poplatek za developerskou výstavby bytů (poplatek se netýká individuální, soukromé výstavby). Dost podrobně je to popsáno na webu Marigold, což je Patrickův dlouholetý blog.

Ve zkratce: developer zaplatí poplatek městu za výstavbu bytů podle jejich obytné plochy; zdůvodnění je, že finance půjdou na infrastrukturu města - chodníky, čističky, parkoviště, ale i služby typu lékař. Podrobnosti jsou v článku.

Pro představu, poplatek je v rozmezí 130 000 Kč do 260 000 Kč za bytovou jednotku.

Co nějak pořád nemůžu pochopit: deset rodin si postaví vlastní dům, neplatí tento poplatek. Developer postaví domy/byty pro deset rodin, platí tento poplatek (a přeúčtuje ho kupujícím). Finance mají jít městu na zajištění infrastruktury a služeb typu lékařská služba. Všichni nově bydlící žijí ve stejném městě, čerpají podobné služby, podobným způsobem využívají infrastrukturu města. Jedni platí, druzí ne.

Umí to někdo vysvětlit?

Předmět Autor Datum
Přijde mi, že od developerů to skoro nikdy nejde konečným uživatelům. Obvykle to skoupí realitky či… nový
Wikan 23.04.2021 14:55
Wikan
To je sice pravda, ale pořád tu ve výsledku stojí vedle sebe dva stejné domy, každý obývaný 10 rodin… nový
gilhad 23.04.2021 15:12
gilhad
Však já netvrdím, že se to tím vysvětluje 😉 nový
Wikan 23.04.2021 15:24
Wikan
Kdyby developer pustil chlup, třeba by se to nestalo. Ale jemu je to nakonec jedno, zaplatí to nakon… nový
L-Core 23.04.2021 16:48
L-Core
No jo, ale co kdyby pustil chlup i provozovatel nemocnice, všichni majitelé hospod, každej kdo má au… nový
Pavel 23.04.2021 17:55
Pavel
Mesto ma zajem na tom, aby se tam stavely dalsi byty (domky). Kdyz nahodi novy poplatek na individua… nový
RedMaX 23.04.2021 17:36
RedMaX
Nepochopitelný na tom je to, že je to argumentačně podloženo ve smyslu "peníze se použijí na infrast… nový
Pavel 23.04.2021 17:47
Pavel
kolik developerů bude mít vůbec zájem u nich stavět Neboj, developeri hlady neumrou. :-) Odpovedi… nový
RedMaX 23.04.2021 22:48
RedMaX
Pirati se svými návrhy o vyšší zdanění komerčních a v budoucnu (samozřejmě až po volbách) i nekomerc… poslední
Jan Fiala 24.04.2021 06:44
Jan Fiala

To je sice pravda, ale pořád tu ve výsledku stojí vedle sebe dva stejné domy, každý obývaný 10 rodinama, každá rodina používá stejně infrastrukturu města - chodníky, čističky, parkoviště, ale i služby typu lékař a podobně

A ty rodiny z domu vlevo na to zaplatili daň 130 000 Kč do 260 000 Kč za byt (plus různé další provize), ty rodiny z baráku vpravo za to žádnou daň neplatí.

No jo, ale co kdyby pustil chlup i provozovatel nemocnice, všichni majitelé hospod, každej kdo má auto, každej kdo projede městem, majitelé obchodů s potravinama, každej kdo jezdí do práce na kole, ...

Proč by developer pouštěl chlup? Je v tom nějaká hlubší myšlenka?

Mesto ma zajem na tom, aby se tam stavely dalsi byty (domky). Kdyz nahodi novy poplatek na individualni soukromou vystavbu, tak tam ty lidi nepujdou a zacnou stavet jinde, kde zadne poplatky navic platit nemusi.
Developerovi je to oproti tomu vcelku burt, poplatek zaplati a postavi. Potom to nauctuje zajemcum o bydleni.

Takze to co dela mesto, je vcelku logicke. Na chodniky a parkoviste je potreba nekde penize vzit, mesto ty prachy nema, takze se snazi je ziskat nejednodussi cestou. Zaroven nechteji odradit zajemce o bydleni. Nevim teda, co je na tom nepochopitelne.

Nepochopitelný na tom je to, že je to argumentačně podloženo ve smyslu "peníze se použijí na infrastrukturu"; podobnou měrou ji bude používat rodina ve vlastním i rodina v koupeným od developera, ale jen ti zaplatí o 130 000 Kč až 260 000 Kč navíc. To mi fakt přijde ujetý.

A taky je otázka, kolik developerů bude mít vůbec zájem u nich stavět, když okolní města nic tak žůžo progresivního nevymýšlí.

kolik developerů bude mít vůbec zájem u nich stavět

Neboj, developeri hlady neumrou. :-)

Odpovedi muzou byt hned dve ruzne:

1. Ono zase tolik mist ke staveni neni a stavba na lukrativnim miste kousek od Prahy a pritom v prijemnem prostredi, to i za nejaky ten poplatek navic stoji.

2. Moznost je i ta, ze si mesto rika, ze o dalsi velkou vystavbu vlastne nestoji, ale kdyz bude nekdo hodne chtit, tak za poplatek navic, proc by ne. Individualnimu bydleni klacky pod nohy nehazou, jen nechteji uz nic velkeho.

Nevim skutecny duvod, jen ti rikam, ze to muze mit rozumne vysvetleni, muzes se zkusit zeptat v Brandyse na radnici. ;-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru