Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Piráti, Zandl, Brandýs a poplatek za stavbu bytů

Patrick Zandl je docela známá osobnost z IT světa. Před nějakou dobou se přestěhoval do Brandýsa, lépe řečeno do města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, kde je aktivní v komunální politice, je zastupitelem za stranu Piráti.

A právě toto zastupitelstvo odsouhlasilo nový poplatek za developerskou výstavby bytů (poplatek se netýká individuální, soukromé výstavby). Dost podrobně je to popsáno na webu Marigold, což je Patrickův dlouholetý blog.

Ve zkratce: developer zaplatí poplatek městu za výstavbu bytů podle jejich obytné plochy; zdůvodnění je, že finance půjdou na infrastrukturu města - chodníky, čističky, parkoviště, ale i služby typu lékař. Podrobnosti jsou v článku.

Pro představu, poplatek je v rozmezí 130 000 Kč do 260 000 Kč za bytovou jednotku.

Co nějak pořád nemůžu pochopit: deset rodin si postaví vlastní dům, neplatí tento poplatek. Developer postaví domy/byty pro deset rodin, platí tento poplatek (a přeúčtuje ho kupujícím). Finance mají jít městu na zajištění infrastruktury a služeb typu lékařská služba. Všichni nově bydlící žijí ve stejném městě, čerpají podobné služby, podobným způsobem využívají infrastrukturu města. Jedni platí, druzí ne.

Umí to někdo vysvětlit?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pirati se svými návrhy o vyšší zdanění komerčních a v budoucnu (samozřejmě až po volbách) i nekomerc… poslední
Jan Fiala 24.04.2021 06:44
Jan Fiala

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru