Hydroxid sodný, louh a jeho reakce po zaschnutí.
Doplňující otázka,
jak se chová louh, hydroxid, nebo jiné kyseliny, pokud jsou zaschlé? Mají ještě stále rizikové vlastnosti i po delší době?
Tak louh (hydroxid sodny) neni nijak zvlast jedovaty, jenom ti pri styku s kuzi, nebo sliznici, z ni udela mydlo ... A suchy si tuto vlastnost udrzi i po letech.
To znamená co, že udělá mýdlo?
Vyroba mydla ve zkratce:
Hydloxid sodny + tuk = mydlo
Pokud chces mydlo vonave a tak dal, tak pridas nejake vonavosti
https://www.mydloteka.cz/mydloteka/eshop/11-1-VYROBA-PRIRODNICH-MYDEL/0/5/1132-Hydroxid-sodny
(nejen lidska) kuze obsahuje tuk - pridej hydroxid a tuk se zmeni na mydlo uvnitr te kuze, zaroven ti hydroxid rozlozi bilkoviny.
Pokud vrazis ruce na delsi chvili do louhu, tak ti na kostech misto masa a kuze zustanou chucvalce nekvalitniho mydla
Na odstranovani mekkych casti mrtvol je louh mnohem vhodnejsi nez kyselina, protoze je mnohem lepe rozpousti. Na zivoly to funguje uplne stejne.
Tak to mě nyní děsí více, než před položením otázky. Tak nevím, co mám dělat. Neustále si mýt ruce se mi zdá nepraktické.
Ale ne, domestos byl vně záchodu (ve vodě). Pokud by to vystříklo a člověk pak se toho dotkl, páč neví, že to tam dostříklo, může to být rizikové?
Jako ta jedna malá kapička? To fakt ne.
A kdyby to bylo pár kapek?
A kdyby to bylo půl litru? Moc to řešíš.
Tak jsem se podíval, kolik hydroxidu sodného obsahuje Domestos pro WC a je to méně než jedno procento.
A k tomu si přidej ředění, když to naleješ do záchodu a vystříkne to.
Louh při pobytu na vzduchu se časem změní na uhličitan, tedy sodu.
Koncentrovaný NaOH se sype do ucpaných výlevek a zalévá horkou vodou. Už párkrát mi to šplíchlo na ruce, po pár vteřinách to začalo nehezky štípat, tak jsem to opláchnul studenou vodou a v klidu dokončil práci.
Saláte.
Louh se říká roztoku hydroxidu sodného, který je v pevném stavu (šupiny, pecičky). Takže po zaschnutí je to žíravina také. Když se bojíš sahat na kliku nebo si mýt ruce , vezmi trochu octové vody na hadr a všechno otři. Tím hydroxid zneutralizuješ. Kdybys byl poleptaný, už to poznáš, ovšem jen u silnější koncentrace. Jednak to pálí a pak i jakoby slizká(klouzavá) kůže na prstech. Ovšem bacha na oči, tam stačí i nepatrné množství a máš problém. Hydroxidy jsou horší než kyseliny.