
Hydroxid sodný, louh a jeho reakce po zaschnutí.
Doplňující otázka,
jak se chová louh, hydroxid, nebo jiné kyseliny, pokud jsou zaschlé? Mají ještě stále rizikové vlastnosti i po delší době?
Koncentrovaný NaOH se sype do ucpaných výlevek a zalévá horkou vodou. Už párkrát mi to šplíchlo na ruce, po pár vteřinách to začalo nehezky štípat, tak jsem to opláchnul studenou vodou a v klidu dokončil práci.
Saláte.
Louh se říká roztoku hydroxidu sodného, který je v pevném stavu (šupiny, pecičky). Takže po zaschnutí je to žíravina také. Když se bojíš sahat na kliku nebo si mýt ruce , vezmi trochu octové vody na hadr a všechno otři. Tím hydroxid zneutralizuješ. Kdybys byl poleptaný, už to poznáš, ovšem jen u silnější koncentrace. Jednak to pálí a pak i jakoby slizká(klouzavá) kůže na prstech. Ovšem bacha na oči, tam stačí i nepatrné množství a máš problém. Hydroxidy jsou horší než kyseliny.