Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Corona - skutečná čísla?

Zdravím všechny, pořád mi to nejde do hlavy, každodenní POTVRZENÉ PŘÍPADY skáčou jak na houpačce a vše se podle toho řídí... Ale toto číslo je závislé na počtu provedených testů a to se už neuvádí. Není daleko důležitější údaj PROCENTO pozitivních případů z provedených testů? Které teď v podstatě stagnuje přes 20%, což je sakra hodně a v podstatě ukazuje, že druhá vlna pořád řádí v téměř plné síle? To už můžem rovnou přestat testovat a žádní další pozitivní nebudou...

Předmět Autor Datum
Ano, nějak tak to bude. Nenapadá mě, jak to ale dělat jinak, když část lidí se testům programově vy…
L-Core 23.11.2020 08:08
L-Core
Není pravda, že se počet provedených testů neuvádí. Možná to neříkají ve zprávách, ale ten údaj je n…
Wikan 23.11.2020 08:31
Wikan
Klesá celkový počet otestovaných, ale ne proto, že by se na to kašlalo, jen prostě není koho testova…
Moas 23.11.2020 08:47
Moas
Problém s malým množstvím testovaných může vyústit v to, že budou unikat tzv. superpřenašeči, třeba…
L-Core 23.11.2020 09:57
L-Core
budou unikat tzv. superpřenašeči, třeba i bez příznaků https://edition.cnn.com/2020/11/20/health/cd…
vlk56 23.11.2020 14:51
vlk56
Testů se účastní povinně ti, kteří to mají nadřízené - pečovatelské domy apod. a dále ti, kteří k to…
Jan Fiala 23.11.2020 08:53
Jan Fiala
ti, kteří to mají nadřízené - pečovatelské domy apod. a dále ti, kteří k tomu mají důvod - potřebují…
IQ37 23.11.2020 22:47
IQ37
Počet testů se dá najít (někde), ale neuvádí se. Abych upřesnil ty čísla - cca 90% denních testů jso…
Alekss76 23.11.2020 16:27
Alekss76
Počet testů najdeš - překvapivě - na webu ministerstva zdravotnictví ČR.
Zdenál 23.11.2020 17:39
Zdenál
Však nikdo nepopírá, že tu stále řadí. Teda popírá, ale ti to popírali i ve špičce.
Wikan 23.11.2020 18:09
Wikan
Hleďme, tak dnes ráno v rádiu jsem zaslechl, že politici rozvolňují a odborníci varují - v podstatě…
Alekss76 24.11.2020 07:09
Alekss76
Provedene testy ale take nic nerikaji, protoze je pomerne velke mnozstvi testu, ktere se opakuji. Ty…
RedMaX 24.11.2020 17:43
RedMaX
Já jsem nebyl nikde a jsem spokojený. :-)
IQ37 24.11.2020 18:02
IQ37
Na tom odkazovaném webu ministerstva zdravotnictví je rozlišen celkový počet testů a počet prvotestů…
Zdenál 24.11.2020 18:16
Zdenál
Ty Muskovy testy byly testy protilátek, u kterých se o nízké spolehlivosti ví od začátku. Ale zase j… poslední
Wikan 24.11.2020 18:54
Wikan

Ano, nějak tak to bude.

Nenapadá mě, jak to ale dělat jinak, když část lidí se testům programově vyhýbá, část odmítá hlásit své kontakty. Nevím, zda je to jen specialita českých Švejků, nebo je to všeobecný problém. Škoda, že neexistují nějaké jednoduché a levné testy typu "plivni na papírek - pokud zčervená, jsi nakažený, pokud zezelená, jsi OK nebo máš protilátky". To by vše mohlo fungovat úplně jinak.

Není pravda, že se počet provedených testů neuvádí. Možná to neříkají ve zprávách, ale ten údaj je normálně dostupný. Ostatně kdyby se neuváděl, jak bys věděl, že je to přes 20 %?
Ano, podíl pozitivních případů je velmi důležitý, proto taky tvoří jednu část současného PES indexu.
To že to tu řádí téměř v plné síle odpovídá i tomu, že jsme v psovi pořád na druhém nejvyšším stupni.

Klesá celkový počet otestovaných, ale ne proto, že by se na to kašlalo, jen prostě není koho testovat. Kapacity testování jsou stále stejné. Nicméně lidí, které doktoři posílají na testy, je stále méně a člověk, který necítí žádné obtíže, nemá důvod jít na testy a solit nemalou částku. Stagnujících 20 procent je pozitivní zpráva, byť se to tak nezdá - prostě jeden z pěti krchtajících má Covida a zbytek normální virózky nebo nic.
Mnohem podstatnější údaj je počet hospitalizovaných, který se ze špičkových 8500 lidí dostal už někam k 5500 a stále klesá. Protože to je reálný ukazatel toho, kdo opravdu potřebuje pomoc a reflektuje to celou populaci, ne jen výseč krchtajících.

Problém s malým množstvím testovaných může vyústit v to, že budou unikat tzv. superpřenašeči, třeba i bez příznaků. Tady se ale naráží na další problém, počet lidí, které je schopna hygiena vytrasovat. Pak by tito mohli být rychle identifikovatelní a posláni do karantény. Jenže - právě to přímo souvisí v tou neochotou některých lidí se testovat a hlásit kontakty. Snížení příjmu (karanténa), firmy také nestojí o zavírání provozů (karantény)… je to začarovaný kruh.

Kdyby stát nevyhazoval zbytečně peníze (5k důchodcům, teď to zrušení superhrubé mzdy*), mohl v krizi podpořit karantény tím, že by lidem hradil 100% příjmu. Případně mohly dostat nějaké kompenzace i firmy, kterým zaměstnance do karantény poslal. Tím by se celý covid-19 dostal pod výrazně větší kontrolu, myslím.

------
*) jistě, důchodci a zaměstnanci jsou rádi (taky bych byl rád), ale uvádím to jako koncepční opatření. Stát/vláda teď přece s tím podbízením se voličům, během krize, přicházet nemusela. Z pohledu ANO je to snad omluvenka za totální selhání v souvislosti s nástupem 2. vlny (čau lidi), z pohledu ČSSD snaha zachránit před pádem mimo parlamentní strany. Jenže on to Mára zase zaonačí tak, že za těch 5k budou důchodci děkovat A.B.

budou unikat tzv. superpřenašeči, třeba i bez příznaků

https://edition.cnn.com/2020/11/20/health/cdc-coronavirus-spread-asymptomatic-website-wellness/index.html

Masks are primarily intended to reduce the emission of virus-laden droplets (“source control”), which is especially relevant for asymptomatic or presymptomatic infected wearers who feel well and may be unaware of their infectiousness to others, and who are estimated to account for more than 50% of transmissions.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/masking-science-sars-cov2.html

Uvidíme, jak rozvolňování dopadne.

Testů se účastní povinně ti, kteří to mají nadřízené - pečovatelské domy apod. a dále ti, kteří k tomu mají důvod - potřebují vycestovat, potřebují test pro nějakou činnost, pociťují příznaky. Na testy nechodí lidé, kteří testy k ničemu nepotřebují a žádné příznaky nepociťují (mezi nimi je mizivé procento pozitivních bezpriznakovych).

Takže 20% pozitivních testů z otestovanych, kteří ve velké většině pociťují příznaky není žádné velké číslo.

Počet testů se dá najít (někde), ale neuvádí se. Abych upřesnil ty čísla - cca 90% denních testů jsou prvotesty, v největší krizi se provádělo cca 45000 testů a z toho bylo cca 36% pozitivních, neboli 18000 lidí. Teď se provádí cca 20000 testů, pozitivních je cca 25%, čili 5000 lidí. A to je ten zakopaný PES - pozitivních případů je téměř 4x méně - jak se všude uvádí, ale přitom je skutečný pokles jen nějakých 30% infikovaných, takže ve skutečnosti pořád COVID řádí naplno. Jen tak mimochodem v první vlně bylo pozitivních testů cca 5% denně...

Hleďme, tak dnes ráno v rádiu jsem zaslechl, že politici rozvolňují a odborníci varují - v podstatě zopakovali, co tu píšu i ty počty hlásili stejné... (si to asi některý přečetl ;). Ať žije Č(banánová)R!

Provedene testy ale take nic nerikaji, protoze je pomerne velke mnozstvi testu, ktere se opakuji. Ty testy jsou malo spolehlive, napriklad Elon Musk se nechal otestovat ctyrikrat, z toho dvakrat byl pozitivni a dvakrat negativni. Takove testy jsou k prdu. Ja sam znam nekolik lidi otestovanych vicekrat, kdy byl jeden test pozitvini, jeden negativni a museli jeste na treti test. Jenze nikdo uz nevi, jestli byl ten treti test pravdivy nebo jen dalsi nepovedeny. :-D

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru