
Co vám dalo či vzalo období po Sametové revoluci?
V roce 1989 skončila komunistická totalita. Po revoluci přišly na řadu nové vize a koncepty, které zemi mělo dovést do západních struktur. Jsou představy naplněné? Co vám dnes chybí, co naopak dnes považujete daleko lepší, než před rokem 1989?
Napiš nejdřív co dalo a vzalo tobě a můžeme si podiskutovat.


https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/kryl-karel/demokracie-220832
Brání v tom jedna maličkost, jeden malý detail - období před rokem 1989 jsem nezažil.
Tak to je těžké, když jsi to nezažil, nemáš s čím porovnávat.
Něco bylo špatné, něco naopak lepší.
Hlavní byli a jsou lidi a ti jsou furt stejní.
Ještě, že komunisti furt jsou, aspoň je na koho ty současné nepořádky svádět.


Zatracený komunysti, už mi zase vyhasla fajfka.
To tedy rozhodně nejsou.
Jsi marně otimistický.
Třeba si nemyslí, že se lidi zlepšili, ale zhoršili :)
Já souhlasím s tím, že jsou stejní. Akorát někdy mohou mluvit a jednat otevřeněji, někdy ne.
Nejsou stejní. Nikdy tak neplatilo "člověk člověku vlkem", jak tomu je v dnešní době.
Když jsi mladý, svět se zdá být růžovější. S přibývajícím věkem vidíš víc věcí, díváš se jim pod povrch a jinak hodnotíš. Dřív mě příroda okolo nezajímala, teď si rád sednu a kochám se vyhlídkou. S lidma okolo je to podobný. Proto většina starších tvrdí, že "dřív to bylo lepší". Ano, protože byli mladí.
Musí počítat s následky. Liberální demokracii si rozvracet nedáme.
O tom by se dalo diskutovat.
Vzhledem k tomu, že v roce 1989 mě bylo 16, tak si nemužu nevzpomenout na ty koministické salámy parky a saláty. Co dnes je totální sračka.


I dnes jsou dobrý párky a saláty. A je obrovskej výběr. Akorát to nesmíš chtít příliš levně.
Jo a který, jediný salát co dal jest (bavorský párkový salát) už v Albertu nevedou, a ostatní se nedají ani pozřít.
Byl znamej v supermarketu a marne hledal ty vyborny parecky, co tam jeste pred tydnem prodavali. Tak se ptal prodavacky, nevedela, nechal si zavolat vedouci a ta mu rika: "Ze jo, byly vyborny, ale drahy, takze jste asi jedinej, kdo je kupoval, nam to neslo na odbyt, tak jsme to prestali brat. To mate blby, ale vetsine lidi staci ty babisovi kostelecky."
Asi tak, nabidka a poptavka, nicmene tipnul bych si, ze sehnatelne budou porad i dneska kvalitni uzeniny, jen holt se musis umet rozhlednout okolo a necekat, ze je budou mit v kaufiku a spol.
V Brně bys marně hledal kvalitní uzeniny, protože zde máme nejvíc super hyper obchodáku na hlavu snad na celém světě.
Kolegova manželka pracuje taky jako vedoucí v jednom větším obchodě a je to tam podobný - zařadili by do nabídky kvalitnější zboží, ale protože je dražší, tak by se to neprodalo, takže to na prodejnu ani neobjednává. Tyhle věci holt leda ve větších městech, na tohle mají i okresní města malou kupní sílu.
My máme ve vedlejší dědině malé soukromé řeznictví-uzenářství. Párky a šunkový salám vlastní výroby, naprosto vynikající. A ani ta cena není zdaleka tak neakceptovatelná, jak by člověk na základě zkušeností ze super-hyper řetězců očekával. Párky za 125, salám za 135 Kč/kg. Žádná sója, mouka, náhražky - to vím na 100% (vidím jim do papírů).
Tyhle výrobky tam kupujeme dlouhé roky, nenapadlo by mě zkoušet to jinde. Přímou reklamu neudělám (viz Pravidla), pokud nebydlíte taky u Vídně, je to pro vás stejně pasé
Jeden takovej řezník je prý v Sokolnicích, má otevřeno (tuším) 2x týdně a všechno vyprodá. Bez ohledu na cenu.
Ona ta kvalita za komunistů je problematická. Nebyly takové striktní kontroly a zde je odkaz: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sidilo-se-uz-za-komunismu-ale-jinak-vzpominaji-reznici.A051007_081523_domaci_miz
No je pravda, že muj kamoš byl chvíly zaměstnán ve firmě co dělala ty klasické mražené dorty, a když viděl co v té kádi plave za humus (namátkou cigaretové špačky) tak od té doby to nejím.
Ovšem to bylo až po revoluci. Tedy tak cca 92..
To bys nesměl žrát vůbec nic, kdybys viděl, jak se co dělá.
Na ulici padali mrtví lidé, kteří neměli na chleba a kdo chtěl maso, musel si sehnat bony a koupit si ho v Tuzexu. Dnes si může každý dát čerstvý, voňavý kebab od snědých chlapců s plnovousem.
A kosínus fí dosahoval až čtyř celých pěti.
Tak proto existovaly prostitutky?! Sháněly peníze na bony, aby si koupily maso!
Já jsem žil v oblasti, kam dodával uzeniny masokombinát v Úvalech. Velebnosti, to byl hnus, kdo je neochutnal, neví, o čem je řeč. To raději ty dnešní bezmasé párky.

Tehdy si snad stěžovali lidi po stranické linii, když se v Úvalech ptali, kdy se to zlepší, tak prý se ta stížnost do Úval ani nedostala.
Když jel někdo z rodiny do Prahy, tak měl za úkol nějakou uzeninu přivézt.
Mně se zdá, že kvalita takových těch "všeobecně dostupných" uzenin (obzvláště ty super-angebot v řetězcích) šla prudce dolů. To samozřejmě neznamená, že neexistují kvalitní uzeniny - i za dobré ceny.
Markantní je to v těch vyhlášených retro akcích Lidlu (např. současný "komerční" gothaj a ten podle socialistické receptury se opravdu srovnat nedá, nějaká vlákna kolem toho už tu byla..)
presne tohle je totalni nesmysl. Lidi dostanou to, co si zaplati. Pocitej s koeficientem 10 vuci puvodni komunisticke korune ceskoslovenske (a to jsem jeste mirny) - priklad, maslo stalo 10Kcs, mleko 2Kcs. To by dnes bylo 100 a 20 Kc. V skutecnosti koupis kvalitni maslo za 40-50, mleko za 12-22. Prazska sunka stala 100Kcs - pokud si ji sehnal (mimo krajske mesta prakticky nemozne), to je dnes 1000Kc. Kvalitni sunku, lepsi nez tehdejsi "prazska" koupis v pohode do 300Kc/Kg, za 1000Kc/kg ty nejkvalitnejsi susene. Aktualne mam z Lidlu susenou francouzskou za 450/kg - neco takove s nemel ani v Tuzexu. Ale nekdo si holt radej koupi "kureci debrecinku" v akci za 69,90 a pak nadava (bodejt, kdyz je v tom "masa" 45%).
Ze lidi kupuji hlavne sracky, a nezalezi jim na tom z ceho jsou vyrobene - to je jejich problem. Parky muzes mit z koncernu naseho agrofuhrera s podilem masa 0% (separat neni maso) za 40Kc/kg - co jineho nez odpad v tom za ty penize muze byt? To by bylo za komancu 4Kcs/kg. No, a v lednicce mam shodou okolnosti nejake parky ktere maji masa 90%, (jako - masa, ne separatu), cena nekde tesne kolem 200Kc/kg. Zkuste zavzpominat na ten hnus za komancu, kde co se ukradlo muselo se nadstavit necim jinym, a stalo 30Kcs/kg.
A tak by slo pokracovat do nekonecna. Kdo chce, muze si nakoupit veskere potraviny v nesrovnatelne lepsi kvalite nez "tehda", za stejne, spis nizsi ceny. A to nemluvim o normach ktere plati dnes vs. jak se na vse sralo tehdy, mel s zamorene prostredi jedy a nic co se tehy prodavalo by se na dnesni pulty vubec nemohlo dostat. Pripadne pokud se uz nedejbuch neco provalilo, strana zavelila ze narod musi byt nakrmen a v tichosti se dostalo do obehu zavadne maso, mleko... Dnes kdyz se neco stane, je z toho okamzite velke halo - stahovani z prodeje atd. Uprimne, jdete s tou nostalgii po "starych dobrych casech" do prdele. Stare ano, ale dobre ani nahodou.
S tou kuřecí debrecínkou jsi to trefil - je jen málo odpornějších věcí na pultě. Bez chuti, bez vůně/zápachu, plný vody. Vůbec se kuřecím "šunkám" vyhýbám, výjimečně koupíme děckám v Lidlu prsní šunku, tam ji nemají vodnatou. Ale chuťově je to stejně slabší, protože prostě kuřecí.