Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Tajomstva koronaviru

Momentalne ma fascinuje na koronavire jeho rozporuplnost. Tu je zopar.
Druha vlna
Epidemologovia strasia druhou vlnou lebo...lebo neviem preco. Pritom zopar statov je v korone par tyzdnov, mesiacov pred nami a ziadni druhu vlnu nezaznamenali. Preco si myslia, ze pride druha vlna je mi zahadou.
Opatrenia vs Svedsko
Kopec statov velkostou obyvatelstva prijalo pomerne drakonicke opatrenia. Svedi takmer ziadne. A predsa maju cca rovnaky priebeh choroby, pocet mrtvych na 1mil, pocet chorych ako tie ostatne staty. Bolo treba vykonavat vobec tie opatrenia? Btw nejde len o Svedsko, na virus dost "srali" aj v DE, CH, ci v Dansku (kde sa mimochodom uz chodi do skoly). Na virus kaslala prve tyzdne aj GB a ziadne katastroficke scenare sa nenaplnili. Lukasenko v Bielorusku poraza virus pracou na poli a vodkou, futbalova liga bezi doteraz. Zaujimave.
Ohniska nakazy vs staty
Je jasne, ze virus sa najvaic prejavil v hlavnych mestacch. Napr v Madarsku je vraj 75% nakazenych v Budapesti. Logicky by Budapest mala padnut na hubu podobne ako Madrid. Nepadla. Preco? Takisto v IT nepadol na hubu Rim ako najvacsie mesto, alebo chudobny Neapol, kde by sa sirenie nakazy dalo predpokladat (kto videl nejaky dokument o Neapole pochopi preco). Preco si to v IT odniesol len ten sever? Preco nebolo tych ohnisk viacej? Preco v ES nechytila to iste aj Barcelona, ktora je porovnatelna s Madridom?
Preco virus nezabijal vsade rovnako
V EU mame v podstate dve velke ohniska nakazy, sever IT a Madrid, v USA je cez 40% v NY, Cina mala Wuhan, takmer vsade inde sa virus akosi "rozprestrel v priestore". Zaujimave, pretoze by som cakal, ze tych ohnisk bude vyrazne viacej, ze to bude mat kazdy stat v hlavnych/najvacsich mestach, ze to budu chytat chudobne kraje s horsimi hygienickymi podmienkami....atd.
Ohromna nakazlivost virusu
Ak je virus tak ohromne nakazlivy ako sa tvrdi preco sa v Cine drzal len vo Wuhane. Den pred karanteou vraj z mesta/oblasti zdrhlo 500k ludi do celej Ciny. Zvysok Ciny zostal takmer nedotknuty. A co susedia Ciny? Chudobna 1.2mld India? Ludia zo slumov, kde je idealne podhubie pre sirenie virusu? Preco nema India miliony nakazenych a ludia tam neumieraju v statisicoch? Co este chudobnejsi Pakistan? Alebo Mongolsko? Staty bez statneho zdravotnictva, ludia zijuci volne pohodeni vo svojom svete...nie je to idealne podhubie pre sirenie vysokonakazliveho virusu?
CR vs SR
Cesko je 2x vacsie ako SK, ma 2x viac obyvatelov a takmer rovnaky priebeh virusu...az na celkove cisla, ktore nie su 2x vacsie (+- statisticka odchylka), ale ma 5x viac pozitivnych pripadov alebo 10 viac umrti (ok tie sa daju "zfalsovat" inou metodikou), co je divne a nepride mi to ako statisticka odchylka.

Nie su to zaujimavejsie otazky ako to, ci virus vypustial Cina, Rusko, USA, ci E.T mimozemstan?
Pre mna urcite hej.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Největším problémem jakéhokoliv srovnávání je různá metodika. V ČR se započítává jakékoliv úmrtí, p…
L-Core 05.05.2020 17:39
L-Core
Ano suhlasim, ale ak by sme pripustili to, ze tuto metodiku by uprednostnili vsetky staty potom by b…
fleg 05.05.2020 18:08
fleg
No, ono určit skutečnou smrtnost je fakt problém. V nejhůře postižených oblastech Itálie pravděpodob…
MachR55 06.05.2020 07:45
MachR55
Ano moze to byt, ale aj nemusi to byt Covid, bolo by dobre vediet odkial boli ti ludia, ci sa im nao… nový
fleg 06.05.2020 13:18
fleg
Bohužel nemůžu pochopit, že ani v rámci ČR není jednoznačná metodika pro vedení statistiky, natož na…
vlk56 06.05.2020 10:39
vlk56
Z toho zůstává rozum stát, protože evidentně bez infekce covidem by se do tohoto stavu nedostal. To… nový
fleg 06.05.2020 13:17
fleg
Co je tedy 100% kritérium? V případě jakéhokoli úmrtí dojde k posunutí funkce nějaké orgánové sousta… nový
vlk56 06.05.2020 14:31
vlk56
100% kriterium je to, ked vieme, zeby k zhorseniu stavu v rovnakom case bez nakazy Covidom nedoslo.… nový
fleg 06.05.2020 14:48
fleg
ze ladviny by napriklad zlyhali aj pri napadnuti obycajnym kmenom chripky a to opat nevieme To nev… nový
vlk56 06.05.2020 16:17
vlk56
Asi je těžké (obzvláště laikovi) uvažovat o tam, jaká kritéria by to měla být. To měla udělat napřík… nový
L-Core 06.05.2020 15:00
L-Core
Lenze problem je, ze nahlad na Covida sa meni a najnovsie je uz Covid zodpovedny nielen za napadnuti… nový
fleg 06.05.2020 15:14
fleg
Je jasný, že za pár měsíců, co tady koronavirus máme, se toho moc objevit nedá - některý nemoce jsou… nový
MachR55 06.05.2020 15:40
MachR55
ale takmer kazdeho vnutorneho organu v tele To bude asi tím, že způsobí neregulovanou a generalizov… poslední
vlk56 06.05.2020 16:21
vlk56
Souhlas, jen místo WHO bych raději viděl spolupráci odborných společností infektologů a intenzivistů… nový
vlk56 06.05.2020 16:17
vlk56

Největším problémem jakéhokoliv srovnávání je různá metodika.

V ČR se započítává jakékoliv úmrtí, pokud měl pacient i covid-19. Takže, rakovina slinivky v poslední fázi, pacoš chytil na onkologii od uklízečky bez příznaků koroňáka a nakonec zemřel - máme ho ve statistice. Jiné státy nezapočítávají/nezapočítávaly úmrtí na covid-19 mimo nemocnice. Zemřeš primárně na coronu doma, v domově důchodců, neuvedou tě.

Výsledkem můžou být čísla "deaths", která by v jedné metodice ukazovala na 100, v jiné na 40, možná by byl rozdíl ještě větší. To bude IMHO i rozdíl mezi ČR a SR (neznám podrobnosti, ale myslím, že tak jste "eliminovali" hned první slovenské úmrtí).

No, ono určit skutečnou smrtnost je fakt problém. V nejhůře postižených oblastech Itálie pravděpodobně umíralo více lidí na Covid, kteří nebyl otestování:

Italští statistikové nepochybují, že na covid-19 zemřelo v březnu víc než oficiálně potvrzených 13 a půl tisíce lidí. Vedou je k tomu celková čísla o úmrtích, která letos po celé zemi meziročně vzrostla o 49 procent. V severoitalském Bergamu, které patří k nejvíce postiženým nákazou, stoupla úmrtnost oproti předchozím pěti letům téměř šestinásobně.
... je-li přes 13 tisíc oficiálně potvrzených obětí s nákazou koronavirem, zbývá ještě téměř 12 tisíc úmrtí takzvaně navíc, u nichž panuje podezření, že tito lidé mohli být také pozitivní, ale nikdo je netestoval. Další skupinu mohou tvořit nepřímé oběti, tedy lidé s jinými nemocemi, kteří se kvůli panice provázející pandemii báli hospitalizace, anebo jim nebyla poskytnuta jindy dostupná lékařská péče.

Ano moze to byt, ale aj nemusi to byt Covid, bolo by dobre vediet odkial boli ti ludia, ci sa im naozaj nerobili posmrtne testy na Covida, ci nahodou nezomreli preto, ze nemocnice boli pretazene pacientemi s Covidom a im sa nedostalo adekvatnej lekarskej starostlivosti, alebo ci nedoslo len k nahlemu zvyseniu umrti ako to bolo pred par rokmi na tu chripku.

Bohužel nemůžu pochopit, že ani v rámci ČR není jednoznačná metodika pro vedení statistiky, natož na nadnárodní úrovni. Slovo čurbes je výstižné:

Řešili jsme pacienta *1972, jediná komorbidita kompenzovaný diabetes. Náhle se zhoršil, symptomatický, PCR test na covid pozitivní, skončil na ARO se selháním ledvin, kde leží intubovaný hezkou řádku dní. Prognóza bohužel špatná, ale proč to píšu - poslední dva PCR testy mu vyšly negativní, takže v případě exitu nebude uvedený do statistiky "zemřel na covid". Z toho zůstává rozum stát, protože evidentně bez infekce covidem by se do tohoto stavu nedostal.

Z toho zůstává rozum stát, protože evidentně bez infekce covidem by se do tohoto stavu nedostal.

To je prave tazko preukazatelne...ja chapem tu logiku, zhorsil sa mu stav, mal pozitivny test = moze za to Covid, ale...ono sa to tam priam ponuka, ale nemozeme to tvrdit na 100%.

Co je tedy 100% kritérium? V případě jakéhokoli úmrtí dojde k posunutí funkce nějaké orgánové soustavy mimo fyziologické rozmezí, následuje snaha o kompenzaci a při neúspěchu člověk zemře. Tento pacient má problém s ledvinami (možná dřívější diabetická nefropatie?), ztrácí bílkoviny včetně protilátek a směřuje k arytmiím kvůli iontové dysbalanci, jiný zas s plícemi (něco jako ARDS), dostane se do hypoxemie a hyperkapnie (-> respirační a metabolická acidosa), další "pouze" se septickým šokem a neregulovanou zánětlivou odpovědí... Opravdu by mě zajímala definice okolností, aby se pak daly nazvat "smrt na covid".

100% kriterium je to, ked vieme, zeby k zhorseniu stavu v rovnakom case bez nakazy Covidom nedoslo.
A to prave nevieme.
Dalsie spochybnenie moze byt, ze ladviny by napriklad zlyhali aj pri napadnuti obycajnym kmenom chripky a to opat nevieme.
Mna totizto na celej veci zaujalo to, ze si napisal, ze dalsie testy boli negativne, co znamena, ze bud bol falosne pozitivny, alebo sa z Covidu vyliecil a v tom pripade si nemyslim, zeby mal problem s imunitou ako takou, takze problem bude v tych ladvinach a tu sa dostavam zase k myslienke, ze ich kludne mohla dorazit aj ta obycajna chripka a Covid o bol len nahodou.

ze ladviny by napriklad zlyhali aj pri napadnuti obycajnym kmenom chripky a to opat nevieme

To nevíme, teoreticky je ale každý člověk na chřipku lépe připraven, protože je tu s námi dlouho. Což také znamená, když už chceme spekulovat, že chřipka ani nemusí vést ke vzniku šokové ledviny, jak se to asi stalo tomuto chlapíkovi (lékařské zprávy jsem neviděl).

dalsie testy boli negativne, co znamena, ze bud bol falosne pozitivny, alebo sa z Covidu vyliecil

Nevím jestli by souhlasil, kdybys mu na to ARO přišel říct, že se z covidu vyléčil. Před infekcí byl zdravý(kompenzovaný). Jestli by chřipka udělala to samé je velká spekulace, podle mě ale ne, jinak by na ni umíralo každoročně mnohem víc lidí, než jen staří a polymorbidní.

Asi je těžké (obzvláště laikovi) uvažovat o tam, jaká kritéria by to měla být. To měla udělat například WHO, platilo by to pro všechny státy, pak by byly statistiky srovnatelné (vyjma případů úmyslného zkreslování, což se možná někde děje). Definovat hranice.

Jako BFU jednoznačně cítím, že ale případ, kdy je člověk s nepatrnými příznaky covid-19 doma v karanténě a díky poruše dojde k explozi plynu, při které zahyne, by tam započítán být neměl. U těch různých komorbidit to posoudit nejsem schopen, ale klonil bych se blíže k tomu, že pokud covid-19 "tam byl", pacienta započítat podle neexistujícího manuálu, který by měl umět vylučovat prokazatelně nesouvisející komplikace (napadají mě třeba "chirurgické věci" jako perforace slepého střeva a následná sepse - případné úmrtí bych covidu nepřisuzoval).

Jak by bylo těžké takovou metodiku vypracovat, netuším.

Lenze problem je, ze nahlad na Covida sa meni a najnovsie je uz Covid zodpovedny nielen za napadnutie pluc, ale takmer kazdeho vnutorneho organu v tele.
Priznam sa, ze uz mi to lezie na nervy celkom ako sa stale meni pohlad na Covida podla toho odkial fuka vietor a v skutocnosti sa mi zda, ze nikto o nom poriadne nic nevie.

Je jasný, že za pár měsíců, co tady koronavirus máme, se toho moc objevit nedá - některý nemoce jsou tady s náma řadu let (či desetiletí) a vědci nad nimi stále bádají. Navíc virus mutuje, čili se mění doslova "vědcům pod rukama", to je pak hodně těžký něco vyzkoumat. Je klidně možný, že jedna mutace působí víc na plíce, druhá na srdce, třetí třeba na ledviny atd.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru