Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Tajomstva koronaviru

Momentalne ma fascinuje na koronavire jeho rozporuplnost. Tu je zopar.
Druha vlna
Epidemologovia strasia druhou vlnou lebo...lebo neviem preco. Pritom zopar statov je v korone par tyzdnov, mesiacov pred nami a ziadni druhu vlnu nezaznamenali. Preco si myslia, ze pride druha vlna je mi zahadou.
Opatrenia vs Svedsko
Kopec statov velkostou obyvatelstva prijalo pomerne drakonicke opatrenia. Svedi takmer ziadne. A predsa maju cca rovnaky priebeh choroby, pocet mrtvych na 1mil, pocet chorych ako tie ostatne staty. Bolo treba vykonavat vobec tie opatrenia? Btw nejde len o Svedsko, na virus dost "srali" aj v DE, CH, ci v Dansku (kde sa mimochodom uz chodi do skoly). Na virus kaslala prve tyzdne aj GB a ziadne katastroficke scenare sa nenaplnili. Lukasenko v Bielorusku poraza virus pracou na poli a vodkou, futbalova liga bezi doteraz. Zaujimave.
Ohniska nakazy vs staty
Je jasne, ze virus sa najvaic prejavil v hlavnych mestacch. Napr v Madarsku je vraj 75% nakazenych v Budapesti. Logicky by Budapest mala padnut na hubu podobne ako Madrid. Nepadla. Preco? Takisto v IT nepadol na hubu Rim ako najvacsie mesto, alebo chudobny Neapol, kde by sa sirenie nakazy dalo predpokladat (kto videl nejaky dokument o Neapole pochopi preco). Preco si to v IT odniesol len ten sever? Preco nebolo tych ohnisk viacej? Preco v ES nechytila to iste aj Barcelona, ktora je porovnatelna s Madridom?
Preco virus nezabijal vsade rovnako
V EU mame v podstate dve velke ohniska nakazy, sever IT a Madrid, v USA je cez 40% v NY, Cina mala Wuhan, takmer vsade inde sa virus akosi "rozprestrel v priestore". Zaujimave, pretoze by som cakal, ze tych ohnisk bude vyrazne viacej, ze to bude mat kazdy stat v hlavnych/najvacsich mestach, ze to budu chytat chudobne kraje s horsimi hygienickymi podmienkami....atd.
Ohromna nakazlivost virusu
Ak je virus tak ohromne nakazlivy ako sa tvrdi preco sa v Cine drzal len vo Wuhane. Den pred karanteou vraj z mesta/oblasti zdrhlo 500k ludi do celej Ciny. Zvysok Ciny zostal takmer nedotknuty. A co susedia Ciny? Chudobna 1.2mld India? Ludia zo slumov, kde je idealne podhubie pre sirenie virusu? Preco nema India miliony nakazenych a ludia tam neumieraju v statisicoch? Co este chudobnejsi Pakistan? Alebo Mongolsko? Staty bez statneho zdravotnictva, ludia zijuci volne pohodeni vo svojom svete...nie je to idealne podhubie pre sirenie vysokonakazliveho virusu?
CR vs SR
Cesko je 2x vacsie ako SK, ma 2x viac obyvatelov a takmer rovnaky priebeh virusu...az na celkove cisla, ktore nie su 2x vacsie (+- statisticka odchylka), ale ma 5x viac pozitivnych pripadov alebo 10 viac umrti (ok tie sa daju "zfalsovat" inou metodikou), co je divne a nepride mi to ako statisticka odchylka.

Nie su to zaujimavejsie otazky ako to, ci virus vypustial Cina, Rusko, USA, ci E.T mimozemstan?
Pre mna urcite hej.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat