Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Zase su raz vsetci mudri a unika im podstata

Mozno ste zachytili aj u vas v Cr, ze nam v Presove buchol barak (tusim 8 mrtvych), aj ked u vas sa zase riesi momentalne ta Ostrava (tam asi velmi nie je zatial o com debatovat).
Momentalne su u nas vo vazbe (uz to je divne preco vazba) 3 zivnostnici, co prekopli pred barakom plynove potrubie a hrozi im pomerne dlha basa za neumyslne viacnasobne zabitie.
Ja teda nie som odbornik samozrejme, ale nebudem ako vacsina ludi sudit niekoho dopredu navyse, ked mi na tom nesedi par veci.
Podla dostupnych informacii citili ludia plyn v dome este pred prekopnutim, to je prva zaujimava informacia.
Druha je, ze dom mal samostanu kotolnu, ktora sa vraj automaticky vypla, pretoze jej detektor plynu hlasil zvysenu koncentraciu asi 30min pred vybuchom.
Tretia ja, ze ked prekopnem vonku potrubie zacne z neho unikat plyn smerom von v exterieri, takze by ma celkom zaujimalo ako sa plyn dostal do domu v tak vysokej koncentracii....hlavne ak bola kotolna uz pol hodinu vypnuta.
To, ze plyn, ktory je lahsi ako vzduch stupal na najvyssie poschodia a tam sa hromadil je uz logicke, ale ako sa dostaval ten plyn do baraku?
Podla opat dostupnych informacii hlasili prekopnutie potrubia hned na policii aj na plynarne, kde by logikcy malo dojst k odstaveniu prekopnutej vetvy.
Napadlo ma, ze prekopnuty plyn unikal do zeme a nejako sa dostaval do uz vzduchotesneho baraku, kde stupal vyssie a vyssie a tam sa hromadil...ale to by muselo trvat podla mna desiatky minut a za ten cas uz mali preda zareagovat plynari....proste mi to nejako nesedi.

Nechapem preco sa na tymito logickymi uvahami nikto v diskusiach nezaobera a co je smutnejsie nenasiel som jediny clanok, ktory by neriesil bulvarne <> (kolko ludi je mrtvych, co mali na sebe, o co prisli, ci im niekto postavi nahradne byvanie a pod), ale vsetci su stastni, ze policia ma vinnikov a nikto to viac neriesi...cize odsudenie bez sudu, bez zamyslenia.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jedna ze svetlejsich chvilek naseho prezidenta Emana z dob, kdy mu to jeste trochu myslelo: "Třetina…
Dwane Dibbley 11.12.2019 17:51
Dwane Dibbley
Ono to ani tak nemyslelo jemu, ale citoval Cyrila Höschla.
Wikan 11.12.2019 18:04
Wikan
Pokial si dobre pamatam ten prejav nehovoril o obvateloch zeme, ale CR a vychadzal zo statistiky nej…
fleg 11.12.2019 18:13
fleg
nejakeho psychiatra ceskeho. výše jmenovaného Cyrila Höschla nový
jirka44 11.12.2019 18:16
jirka44
Uz sa ti tu nieco rysuje, sice nic moc, ale je to zaciatok - https://www.topky.sk/cl/100370/1845455/… nový
Michal2 12.12.2019 12:32
Michal2
Tak pozeram, ze rovnake otazky si uz polozil aj niekto iny, takze uvidime....nedivil by som sa kedy… nový
fleg 12.12.2019 13:40
fleg
Na dálku je těžké něco hodnotit. Nevíme jak vypadal výkop před domem, zda vedlo souběžně s plynovým… nový
nerady 12.12.2019 20:28
nerady
Pokud jsem to dobře ppochopil, tak nešlo o výkop, ale proráželi to krtkem. nový
jirka44 13.12.2019 07:59
jirka44
Teď jsem si to přečetl také. Pak to ale dává smysl. Pokud šli krtkem napříč a kanalizační i plynové… nový
nerady 13.12.2019 09:07
nerady
Oprava mé úvahy. Kousky plastového plynového potrubí mohl tlak plynu hnát kanalizací až k odvětrání… nový
nerady 13.12.2019 18:02
nerady
Ale to by museli prerazit aj kanalizaciu a to sa nikde nespomina. nový
fleg 15.12.2019 18:40
fleg
Já netvrdím, že to tak 100% bylo. Jenom se snažím pochopit jak se dostal plyn do horních pater panel… poslední
nerady 16.12.2019 19:58
nerady
Tak už na to asi taky přišli,že to mohlo být jinak. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/… nový
Karel04 13.12.2019 09:33
Karel04

Jedna ze svetlejsich chvilek naseho prezidenta Emana z dob, kdy mu to jeste trochu myslelo:
"Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. (...) Těmto lidem - je to tedy polovina národa - uniká ona složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa"

Tito lide jsou v debatach zastoupeni v hojnem poctu a casto se radi odvolavaji na "Selsky rozum" ci "vysokou skolu zivota". U nas kdyz se strilelo v Ostrave, tak hned mela jista skupina lidi naprosto jasno, ze to byl muslim a nekteri i prisahali, ze jim jejich znamy z mista cinu volal, ze u toho pachatel vykrikoval alahu akbar. Pak se najednou objevila fotka podezreleho, tak ho najednou stejny dav zacal lyncovat a kdyby ho potkali, tak uz je mrtvej. A pak se ukazalo ze to pachatel nebyl. Lidi jsou proste hovada, experti na vsechno a chteji bud naprosto jednoduche, nebo naprosto nejdebilnejsi reseni a vsechno je cernobile protozo cokoli komplexnejsiho jednoduse nepoberou.

Na dálku je těžké něco hodnotit. Nevíme jak vypadal výkop před domem, zda vedlo souběžně s plynovým potrubím i kanalizační potrubí, mohlo být též narušené kanalizační potrubí a plyn mohl jím stoupat do horních pater paneláku. Jinak totiž překopnutí plynu před domem a výbuch plynu v 8 patře nemůže mít spojitost. Nevím jak je to na Slovensku, ale u nás se bere přerušení středotlakového potrubí plynu jako trestní čin, jelikož vždy vznikne škoda více jak 5000,-Kč (ta vzniká proto, že uteče velké množství plynu než přijedou plynaři). Pokud na bagru sedí zkušený bagrista a potrubí je umělohmotové tak se snaží chlapi potrubí zlomit, aby nedošlo k dalšímu úniku plynu ( jako když zlomíte zahradní hadici aby jste dočasně zastavili vodu).

Teď jsem si to přečetl také. Pak to ale dává smysl. Pokud šli krtkem napříč a kanalizační i plynové potrubí byly položeny souběžně a ve stejné hloubce, tak mohlo dojít k narušení obou potrubí a plyn proudil do kanalizační roury a následně do paneláku. Záleží ještě na tom jak bylo ukončeno odvětrání kanalizace na střeše paneláku. Tam také mohlo dojít k zamrznutí kondenzované vody a částečnému či plnému ucpání odvětrání.

Já netvrdím, že to tak 100% bylo. Jenom se snažím pochopit jak se dostal plyn do horních pater paneláku a vzetí těch tří chlapů do vazby. Ještě tam pokud to tak bylo jak předpokládám, spíš než zbytky potrubí byla vtažena fólie, která se dává na plynové potrubí (on tam mohl vniknout i jiný bordel, vím co vše se zahrnovalo do různých výkopů při dokončení stavby) . Proto to zatím nikdo otevřeně ani nemohl zveřejnit, protože to budou muset udělat následně až po odklizení sutin. Také tomu napovídá položení štěrku kolem paneláku při bourání ( v důsledku ochrany potrubí). Troufám si tvrdit, že pokud by tu nebylo toto podezření tak to nechají padat na zem, jelikož potom budou muset sanovat všechny sítě až k nějakým vzdáleným přípojným bodům. Až se odklidí sutiny a následně kamení které nyní chrání potrubí, dojde na postupné odkrytí konce vrtu a to teprve ukáže jak k tomu došlo. Vše co tady píšu jsou ale, jen logické úvahy na základě prozatím dostupných informací. Paneláky jsou stavěné před více jak 40 lety a je docela možné, že potrubí jak plynu tak kanalizace byly položeny do stejného výkopu a ve stejné hloubce.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru